Afyon Zafer Müzesi Hakkında Bilgi

Afyon Zafer Müzesi hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz. Afyon, binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını günümüze kadar getiren arkeolojik kalıntılarıyla, tarih kokan yapılarıyla, milyonlarca yıl geçmişle oluşan mağaralarıyla, güzel tabiatıyla, yüzyıllardır el emeği ve göz nuru ile günümüze gelen el sanatlarıyla, açık hava tapınaklarıyla, peribacaları ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan mutlaka gezilmesi gereken bir şehirdir. Bu güzelliklerin içerisinde, gezi turunuzda Zafer Müzesi’ni gezmeden bu şehri terk etmemelisiniz.

Müze, Afyonkarahisar’ın şehir merkezinde “Zafer Anıtı” ile Afyonkarahisar Kalesi’nin karşısında seçkin bir semtte yer alır. 1915-1920 Cumhuriyet öncesi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak inşa ettirilmiştir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı müzede taarruz emri de verilmiştir.

Bina genel hatları ile eski özelliklerine yeni form kazandırılan özellik taşımaktadır. Plan itibari ile de büyük bir sofa ve yanlarında bu sofaya açılan odaların olduğu tipik Anadolu evleri tarzında olduğu görülür. Zemin katta 10 oda, 1 toplantı salonu ve sahne bulunur. Üst katta ise 9 oda ve sergi salonu bulunan müzede hem Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili bilgi verilmekte hem de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü Paşa, Fevzi Çakmak Paşa ve Tevfik Bıyıkoğlu anısına düzenlenen odalar sunulmaktadır.

Müze, şu anki Belediye binasının yapıldığı yıllara kadar “Afyon Belediye Binası” olarak kullanılmıştır. Daha sonra yeni Belediye binasının inşa edilmesi ile bina Emniyet Müdürlüğü’ne devredilmiştir.

Afyon Zafer Müzesi
Afyon Zafer Müzesi

1985 yılında “Zafer Müzesi” olarak Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yeniden adlandırılmış ve Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. Müdürlük binayı 11.09.1986 tarihinde teslim almıştır ve 1992 yılında bu binaya taşınmıştır.

Dekorasyon, yenileme ve düzenleme çalışmalarının devam ettiği bu binanın en önemi özelliği, tüm ulusun ölüm-kalım mücadelesi verdiği bir döneme (1919-1922) ait olmasındandır. 27 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşuna şahit olan bina, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu bu tarihi binada ağırlanmış ve burayı karargâh olarak kullanmışlardır.

Afyon Zafer Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Müze pazartesi hariç her gün 08.30-12.00 ve 13.00-17.30 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Afyon Zafer Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Afyon Zafer Müzesi merkezde belediyeye yakın bir noktada, Birlik Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Afyon otogardan Uydu Kent minibüsleri ya da Anıt Park dolmuşlarına binerek müzeye ulaşabilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları öğrenmek için Afyon Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir