Afyon Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Afyon Arkeoloji Müzesi ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz. Afyon şehri, coğrafi konumu bakımından Marmara ve İç Anadolu bölgelerini, Ege ve Akdeniz bölgelerine bağlayan bir ara şehir olmuştur. Böyle bir şehir olması nedeniyle, tarihsel olarak doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir bağlantı noktası haline gelmiştir. Bu tarihte yaşayan ve bağlantı noktası olan şehir, kültür ve sanatı günümüze kadar getiren bir şehirdir. Bu tarihin ve kültürü günümüzde görmemizi ve o anları hissetmemizi sağlayan tarihi eserler mevcuttur. Bu eserler toplanarak ziyaretçilere bir müze yardımıyla sergilenir. Afyon’un yeraltından bile buram buram tarih kokusunu getirdiği Arkeoloji Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Afyonkarahisar’daki ilk müze çalışmalarına Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin adım atmasıyla başlanmıştır. Müze, bu yöredeki eski eserler Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde toplanarak 1933 yılında açılmıştır. Bu müzenin kuruluşunda Öğretmen Süleyman Göncer büyük emek vermiş ve müzenin sorumlu yöneticisi olmuştur.

Arkeoloji müzesi olarak ilk açılışında 160 parça eser bulunurken 1942 yılında bu sayı 3.000’e ulaşmıştır. Kusura’da yapılan kazılarda çıkan pek çok eser, müzede Kusura Buluntuları Salonu’nda ziyaretçileriyle buluşmuştur. 1948 yılında ise müzenin etnografya bölümü ziyaretçilerine sunulmuştur. 1970 yılına kadar Afyon müzesi adı altında karma müze olarak hizmet veren müze, 1971 yılında Arkeoloji Müzesi ismiyle yeni yapılan binasına taşınmıştır. Müzede birbirine bağlı 9 sergi salonu, konferans salonu, kitaplık, 4 depo, laboratuar ve fotoğraf atölyesi bulunmaktadır.

Müzede Geç Kalkolitik Dönem eserleri, Kalkolitik Çağ seramikleri, Isparta, Höyük, Karacaahmet, Ergel, Balıkesir ve Frigli Belde höyükleri buluntuları, kadın başlı testi, Eski Tunç Çağı buluntuları, değişik mühürler, pişmiş topraktan eşyalar, boncuklar, Frig çağına ait tunç fibulalar, taşlar, mızrak uçları ve demir ok, 2 Kibele heykeli ziyaretçilere sunulmaktadır. Aynı zamanda Afyonkarahisar çevresinde sikke basan 18 antik kent içerisinden 14 antik kente ait sikkeler, Roma dönemine ve Helenistik döneme ait takılar bulunmuştur.

Ayrıca MÖ. VIII. yüzyıl geometrik devrinin çanak çömlekleri,  adak heykelleri, sütun başlıklar, mermer mimari parçalar ve yazıtlar ziyaretçiler ile buluşturulmaktadır. Yine Roma ve Bizans dönemine ait kaya mezar taşları, pazar fiyat listeleri, anıt yazıtları, sütunlar ile sütun başlık ve altlıkları, mermerler, mimari parçalar ve pişmiş toprak lahitler, küpler, mermer ocaklarından çıkan yarı işlenmiş antik parçalar ve büyük boy Herakles (Herkül) heykeli koleksiyonları ziyaretçilere sunulmaktadır.

Afyon Arkeoloji Müzesi
Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyon Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazartesi günü hariç haftanın her günü olmak üzere Nisan-Ekim ayları arasında 08:00-19:00 saatleri içerisinde, Kasım-Mart ayları arasında 08:00-17:00 saatleri içerisinde ziyaretçilere açıktır.
Giriş Ücreti ise 12,5 TL’dir.

Afyon Arkeoloji Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müzenin bulunduğu yer Bölge Müze Kavşağı olarak adlandırılmaktadır ve çevresinde Hıdırlık Mesire alanı vardır. Bu alana giden bütün dolmuşları ve Uydu Kent dolmuşunu kullanarak müzeye ulaşabilirsiniz. Müzeyi ziyaret etmişken, mesire alanını da ziyaret ederek, güzel bir piknik deneyimi de yaşamanız mümkün. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

GÜNCELLEME

Afyon Arkeoloji Müzesi, taşınma işlemlerinden dolayı şuan kapalı durumdadır. Şehirdeki diğer turistik noktalar için Afyon Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir