Amasra Gezilecek Yerler

Amasra Gezilecek Yerler başlıklı bu yazımı denize doğru uzanan bir burna kurulmuş olan, tatil ve huzur yeri Bartın’ın Amasra ilçesine ayırdım.

Bartın’ın Amasra ilçesi, turistik olarak neredeyse Bartın il merkezinden daha fazla öne çıkan bir yerdir.

Batı Karadeniz tur planları listesinin ilk sırasında yer alan bu küçük ve şirin yerleşim yerine İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere bir çok bölgeden konaklamalı veya günübirlik turlar düzenlenmektedir.

Aynı zamanda bölgenin en köklü tarihi noktalarından biri olan Amasra’nın tarihi, 3.000 yıldan daha uzun bir zamana dayanmaktadır. Doğal ve korunaklı bir liman görevi görmesi, bölgenin tarihi değerini yükseltmiş ve Amasra fotoğraflarının güzelliğine güzellik katmıştır. Osmanlı Hamamı, Amasra Kalesi, Kemere Köprüsü, İçkale Mescidi, Antik Tiyatro, Çekiciler Çarşısı gibi noktalar Amasra’da gezilecek tarihi yerlerden ilk akla gelenlerdir.

Fatih Sultan Mehmet, Amasra Hakkında Ne Söyledi?

13.yüzyılda Cenevizliler’in hakimiyetinde olan Amasra’ya, 1460 yılının Ekim ayında Fatih Sultan Mehmet tarafından bir sefer düzenlenir. Şehre hakim bir tepeye çıkan Fatih Sultan Mehmet, rivayete göre Amasra hakkında şu sözü söyler:

”Lala, lala!, çeşm-i cihan bu m’ola”
“Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz.”

Fatih Sultan Mehmet’in Cenevizliler’in kalesine bu sözü söyleyerek elçi göndermesi üzerine, kale komutanı anahtarı Fatih’e getirir. Bu sayede Amasra, Osmanlılar tarafından savaşmaya gerek olmadan ele geçirilmiş olur. Amasra fethedildikten sonra, Karabük-Eflani yöresinde yaşayan Kıpçak Türkleri, bu bölgeye yerleştirilir. Yörenin yerli Rum halkı ise İstanbul’a göç etmiştir. Kaynaklara göre bölgede yaşayan ilk Türkler, Kıpçak Türkleri olmuştur.

Bartın Amasra Gezilecek Yerler
Amasra Gezilecek Yerler

Hem tarihi güzelliklere hem yemyeşil bir doğaya hem de masmavi bir denize sahip olan Amasra, turizm bakımından son derece gelişmiş bir ilçedir. Arama motorlarında sıkça Amasra gezilecek yerler, Amasra turistik yerler, Amasra gezi ve tatil yerleri gibi aramalar yapılmaktadır. Amasra’ya gelecek olan turistler, gelmeden önce nereleri gezmeleri gerektiğini ve görmeden dönmemeleri gereken yerleri öğrenmek istemektedirler. Ben de Tatil Ana olarak alt kısımda Amasra’da gezilecek yerleri kısaca tanıttım ve görsellerini de alt alta ekledim. Keyifli okumalar ve iyi yolculuklar çocuklarım 🙂

Amasra Kalesi

Amasra gezi listesinin ilk sırasında, şehrin en turistik noktalarından olan Amasra Kalesi gelmektedir. Bizans döneminde kurulan Amasra Kalesi, Osmanlı döneminde onarım görerek kullanılmaya devam edilmiştir. Amasra Kalesi, iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlar Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi kısımlarıdır.

Kalenin bir başka özelliği, 15 Temmuz 2013 tarihi itibariyle UNESCO tarafından Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne eklenmiş olmasıdır.

Amasra Kalesi

Amasra Çekiciler Çarşısı

Turistik bölgelerinden en çok ilgi geren yerlerinin çoğunu, tarihi çarşılar oluşturmaktadır. Amasra’da hangi tarihi çarşı gezilir derseniz, alacağınız cevap Tarihi Çekiciler Çarşısı olacaktır. Amasra Kalesi’ndeki turunuzun ardından, kaleye yakın bir konumda bulunan Çekiciler Çarşısı’na gidebilirsiniz.

Amasra’nın en ilgi çekici çarşısı olan Çekiciler Çarşısı, tel kırma ürünleri ve ağaç işçiliği ürünleri ile ön plana çıkmaktadır. Amasra’dan hediyelik eşya almak için, burayı tercih edebilirsiniz. Bölgede Amasra ve köylerine özgü ürünler ve hediyelikler satılmaktadır.

Amasra Çekiciler Çarşısı

Amasra Müzesi

Amasra’da gezilecek yerlerden bir tanesi, arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi’dir. Amasra ve çevresinde elde edilen Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bu müzede sergilenmektedir. 1955 yılında temelleri atılan Amasra Müzesi, son olarak 1982 yılında onarımdan geçirilmiş ve ziyaretçilere kaliteli bir şekilde hizmet verir hale gelmiştir.

Amasra Müzesi

Amasra Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra’nn tarihi turistik yerlerinden biri olan Kuş Kayası Yol Anıtı, Roma İmparatorluğu (M.S. 41-54) dönemine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Tiberius Claudius Cermanicus zamanında yaptırılan bu yapının yapılış amacı, yol kenarı dinlenme noktası olmasıdır.

Amasra ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan Kuş Kayası Yol Anıtı, yapıldığı dönemde bir çeşme de içeriyordu fakat çeşme günümüze kadar ulaşmamıştır. Kayak üzerine işlemiş kitabelerin, insan ve kartal figürünün bulunduğu bu tarihi yapıda kaya işlemesi nişler de yer almaktadır.

Amasra Kuş Kayak Yol Anıtı’nda bulunan kitabeler, birbirini tamamlayan yazılar içermektedir. Kitabelerde bulunan yazılar, şunları içermektedir:

“Devletlerarası barışın ve dostluğun anısına,İmparator Cermanicus’un yüceliği için; Daha önce, İmparator Augustus tarafından ömür boyu Strategos ve iki defa da Legion komutanı atanan; Senato’da ise Consül Gabinius Secundus ile Consül Taurus Statilius’un, kendisine bir ödül verilmesi konusundaki önerileri üzerine Devlet Hazinesinden gereken izni ve ödeneği alan Gaius Julıus Aquilla, dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı.”

Anadolu’da eşine rastlanmayan bir yol anıtı olan Kuş Kayası’ndaki kitabeler, 1882 yılında G.Hirschfeld tarafından okunmuştur.

Amasra Kuş Kayası Yol Anıtı

Amasra Kemere Köprüsü

Amasra’da iki mahalleyi birbirine bağlayan Tarihi Kemere Köprüsü, Roma Dönemi’nde inşa edilmiştir. Sormagir Mahallesi ve Boztepe-Zindan Mahallesi’ni birbirine bağlayan Kemere Köprüsü’nün alt kısmında bulunan çakıl taşları, zamanla köprünün altında kaymıştır. Bu nedenle yıkılma tehlikesi geçiren köprü, restore edilmiştir ve günümüzde kullanımına devam edilmektedir.

Amasra Kemere Köprüsü

Amasra Direkli Kaya

Amasra Küçük Liman mevkiinde bulunan Direkli Kayak, Amasra’nın turistik yerlerinden bir tanesidir. Eskiden liman olarak kullanılan, şimdi ise Amasra’da denize girilecek yerlerden biri olan bölgede yer alan Direkli Kayak, tarihi bir kalıntıdır.

Amasra Direkli Kaya, kayaların özenle üst üste dizilmesi sonucunda 7 metrelik bir yüksekliğe sahip olan bir yapıdır. Halk arasında Amastrist’in havuzu olarak bilinen bölge, günümüzde Amasra’da denize girmek için en çok tercih edilen yerdir.

Amasra Direkli Kaya

Amasra Tavşan Adası

Amasra fotoğraflarınıza baktığınızda, ana karanın hemen yakınında küçük bir ada bulunduğunu görmüşsünüzdür. Bu küçük adanın ne adası olduğunu merak edenlerimiz olabilir. Amasra bu küçük kara parçası, Tavşan Adası olarak geçmektedir.

Adada Ceneviz döneminde yapılan Bizans Kilisesi ve Manastırı’nın kalıntıları mevcuttur. Adanın adı ise, yıllar öncesinde adaya bırakılan ve halen adada yaşamakta olan tavşanlardan gelmektedir. Adaya ulaşım için deniz yolu kullanılmaktadır ve ada, Tarihi Kemere Köprüsü’nün hemen karşısında yer almaktadır.

Amasra Haritası

Amasra Gürcüoluk Mağarası

Amasra ilçesinin Makaracı Köyü’nde yer alan Gürcüoluk Mağarası, Amasra’da gezilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Gelişimini tamamlamış olmasına rağmen iç şekillenmesi devam eden Gürcüoluk Mağarası’nda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları bulunmaktadır.

Yaklaşık 3-4 metre genişliğindeki ana giriş kapısından girilen mağara içerisinde 15 oda bulunmaktadır. Ulaşım kolaylığı nedeniyle turizm konusunda gelişen Gürcüoluk’a Amasra-Çakraz karayolu güzergahındaki İnpiri yada Karakaçak Köyü üzerinden gitmek mümkündür.

Amasra Gürcüoluk Mağarası

Amasra Bedesten

Amasra ilçesinin güney kısmında, yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan Amasra Bedesten yapısı, şehrin tarihi turistik noktalarından bir tanesidir. Roma Eyalet Meclisi olarak M.S. 1. yüzyıl ile 2.yüzyıl başlarında yaptırıldığı düşünülen Amasra Bedesten, yapıldıktan sonra ticari amaçlarla da kullandığı için Bedesten adını almıştır. Restore edilen Amasra Bedesten, turizm potansiyeli olarak çok fazla gelişmemiştir ve çevre düzenlemesi yapılması gerekmektedir.

Amasra Bedesten

Amasra’ya Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bartın’a bağlı bir ilçe olan Amasra, Çaycuma – Devrek (Zonguldak) Mengen – Yeniçağa (Bolu) rotasın üzerinden batı yönünden ulaşım sağlanabilir. Safranbolu (Karabük) – Gerede (Bolu) üzerinden ise E-80 ve 5-5 devlet yolu kullanılarak ulaşım sağlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir