Ankara Nallıhan Gezilecek Yerler

Ankara’ya 160 kilometre uzaklıkta yer alan Nallıhan, gezilecek yerleriyle öne çıkan tarihi bir ilçedir. İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan, hem doğa hem de tarih turizmi için görülmeye değer turistik yerlere sahiptir.

Adını ilçenin yakınından geçen Nallı Suyu ve Osmanlı vezirlerinden olan Nasuh Paşa’nın yaptırdığı handan alan Nallıhan, Çayırhan ve Sarıyar adında iki beldeye sahiptir.

İlçenin tarım başlıca tarım ürünleri domates ve biberdir. Geçmişte pirinçte yetiştirilen Nallıhan, küresel değişimle birlikte bu üründen beklenen kazancı sağlayamamıştır. Deniz seviyesinden yüksekliği 625 metre olan Nallıhan, hem Karadeniz hem de İç Anadolu bölgelerinin iklim özelliklerini taşımaktadır. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise yağışlı geçtiği bölge, genel olarak ılıman bir iklime sahiptir. Dört tarafı dağlarla çevirili ilçenin hakim bitki örtüsü meşedir. İlçenin kuzey ve batı yönlerinde orman örtüsü daha sıktır.

Nallıhan Gezilecek Yerler
Nallıhan Gezilecek Yerler

Nallıhan Gezilecek Yerler

Nallıhan Kuş Cenneti, ilçenin en önemli turizm merkezidir. Bununla beraber birçok tarihi ve doğal güzelliği barındıran ilçe, hemen yanında yer alan Beypazarı ilçesinin turizmdeki büyük atılımı sonucunda biraz gölgede kalmıştır. Nallıhan gezilecek yerler listesindeki lokasyonlara, alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Nallıhan Evleri

Nallıhan Evleri
Nallıhan Evleri

Tarihi Nallıhan evleri, İç Anadolu mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir. Beypazarı evleri gibi Nallıhan’da da bu tarihi evleri görmek mümkündür. Tarihe meydan okuyan bu evler, günümüzde restore edilerek ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Nallıhan gezilecek yerler listesinde bu evler sık sık geçmektedir.

Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan Kuş Cenneti
Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan ilçesinin en önemli turizm markası, Kuş Cenneti’dir. Nallıhan gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk olarak bu nokta gelmektedir. 1959 yılında açılan Nallıhan Kuş Cenneti, Sarıyar Barajı’nın kuzeyindeki yapay sulak alan ekosistemidir.

Nallıhan’ın Davutoğlan Köyü’nde yer alan Kuş Cenneti, 179’dan fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Göçmen kuşların konaklama yerlerinden biri olan bölgenin bir başka özelliği ise hemen karşıda yer alan dağların farklı renklerle oluşturduğu güzel görüntülerdir. Bölge hakkında daha fazla bilgi almak için Nallıhan Kuş Cenneti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kocahan

Kocahan
Kocahan

Osmanlı vezirlerinden olan Nasuh Paşa tarafından 1599 yılında yaptırılan Kocahan, Nallıhan’ın sembollerinden biri haline gelmiştir. Dış duvarlarında moloz taş ve kireç harç kullanılan yapının kapısı ise geniş ve uzun şekilde inşa edilmiştir. Kapı kemerinin dış tarafında 18 delikli bir nal bulunmaktadır. Bu nedenle buraya ilçenin de adını aldığı gibi Nallı Han da denilmektedir.

1944 yılında bölgede meydana gelen deprem sonucunda yapının kitabesi düşmüş ve parçalanmıştır. Özgün yapısı günümüze kadar çok iyi korunamayan handa pazartesi günleri halk pazarı kurulmaktadır. Han, Nallıhan gezilecek yerler listesindeki tarihi noktaların başında gelir.

Nasuh Paşa Camii

Nasuh Paşa Camii
Nasuh Paşa Camii

Nallıhan’da yine Vezir Nasuh Paşa tarafından inşa ettirilmiş yapılardan olan Nasuh Paşa Camii, büyük bir yangında zarar görmesinin ardından 1911 yılında tekrar yapılmıştır. Dikdörtgen planlı yapının çatısı, ahşaptan oluşmaktadır. Kesme taştan yapılan caminin minaresi, batı duvarına bitişik şekilde inşa edilmiştir.

Uluhan Camii

Uluhan Camii
Uluhan Camii

Nallıhan’ın Uluhan Köyü’nde bulunan ve ilçeyle aynı adı taşıyan Uluhan Camii, Vezir Nasuh Paşa tarafından 17’nci yüzyılda yaptırılmıştır. Günümüzde sadece minaresi ayakta kalan yapı, bölgedeki depremler sonucunda yıkılmıştır. Caminin ayakta kalan son parçası olan minare, kesme taştan inşa edilmiştir.

Cami, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ağustos 2017 tarihinde restore edilmiş ve yenilenerek ibadete açılmıştır.

Uyuzsuyu Şelalesi

Uyuzsuyu Şelalesi
Uyuzsuyu Şelalesi

Nallıhan Kuş Cenneti’nin ardından ilçenin en popüler doğa harikası, Uyuzsuyu Şelalesi’dir. İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan şelaleye gitmek için Uluhan yolu üzerinden Karacasu bölgesine sapmanız gerekmektedir.

Sarıçalı Dağı’nın kuzeybatı yönünde, deniz seviyesinden 1.200 metre yüksekte çıkan su 50-60 metrelik yükseklikten dereye düşerek Uyuzsuyu Şelalesi’ni oluşturmaktadır. Çam ağaçlarıyla kaplı bu bölge, piknik için de tercih edilmektedir.

Şelalenin adının, kaynaktan çıkan sıcak suyun ”uyuz”a ve cilt rahatsızlıklarına iyi gelmesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Bölgenin suyu, her yıl Eylül sonunda kururken Mart ayının ortalarında yeniden akmaya başlamaktadır. Şelale, Nallıhan gezilecek yerler listesindeki önemli doğa güzelliklerindendir.

Anıt Ağaç

Anıt Ağaç
Anıt Ağaç

Nallıhan’ın Hacılar Köyü’nün Esenler Bölgesi’nde yer alan 750 yıllık Ardıç Ağacı, tabiat anıtı olarak tescil edilmiştir. 20 metre boyunda ve 2.8 metre çapında olan anıt ağaç, ilçenin gezilecek yerlerinden biridir.

Kuzucular Köyü Kanyonu

Kuzucular Köyü Kanyonu
Kuzucular Köyü Kanyonu

Nallıhan’ın 60 kilometre uzağındaki Kuzucular Köyü’nün yakınlarındaki bu kanyon, bir yer altı şehrini andıran güzelliğe sahiptir. Kanyonda bulunan ve farklı türlerden oluşan tepeler, zamanla aşınarak ilginç görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Sarıyar Barajı

Sarıyar Barajı
Sarıyar Barajı

Nallıhan ilçesinin Sarıyar Mahallesi’nde bulunan Sarıyar Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 1951-56 yılları arasında inşa edilmiştir. Elektrik üretim amacıyla inşa edilen Sarıyar Barajı, geniş bir baraj gölüne sahiptir. Baraj gölünde sazan başta olmak üzere balıkçılık yapılmaktadır.

Sarıyar Barajı’na yakın bir konumda bulunan yüzme havuzu ise yöre halkının yaz aylarında yoğun ilgi gösterdiği yerlerdendir.

Juliopolis Nekropolü

Juliopolis Nekropolü
Juliopolis Nekropolü

Nallıhan’ın Çayırhan beldesinin Gül Şehri mevkisinde yer alan Juliopolis Nekropolü, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 2009 yılında yaptığı kazı çalışmaları ile önemli keşiflere sahne olmuştur.

Sarıyar Baraj Gölü’nün kuzey yakasındaki kalker kayalık üzerinde bulunan Nekropol alanında yapılan kazı çalışmalarıyla altın, gümüş ve bronz mücevherler çıkartılmış. Bu mücevherlerle birlikte bölgeden çıkartılan kaplar, kandiller, süs eşyaları ve yüzük taşları Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde sergilenmektedir.

Taptuk Emre Türbesi

Taptuk Emre Türbesi
Taptuk Emre Türbesi

Yunus Emre’nin hocası olan Taptuk Emre’nin türbesi, Nallıhan’ın Emresultan Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Emresultan, Sakarya Nehri yakınlarındadır.

Köy mezarlığının üstündeki küçük bir tepenin inşa edilen kare planlı yapının inşasında moloz taş ve tuğlanın yanı sıra devşirme taşlar kullanılmıştır. Türbede Taptuk Emre ve yakınlarına ait olan 6 adet sanduka bulunmaktadır. 1991 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen yapı, oldukça fazla turist çekmektedir.

Nallıhan’daki Türbeler

Nallıhan Türleri
Nallıhan Türleri

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde birçok türbe bulunmaktadır. Bu türbelerden en önemlisi, Yunus Emre’nin hocası olan Taptuk Emre’nin türbesinin. İlçede, bu türbe dışında bilinen 5 türbe daha yer almaktadır. Nallıhan gezilecek yerler listesinde bu türbeler, önemli bir yer tutmaktadır.

Bacım Sultan Türbesi: Taptuk Emre’nin kızı olan Bacım Sultan’ın türbesi, Nallıhan ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Tekke Köyü’nde yer almaktadır.

Şeyh Cafer Sadık Türbesi: Taptuk Emre’nin öğrencilerinden biri olan Şeyh Cafer Sadık’ın türbesi, önceden Nallıhan’ın Nallıkozlu Köyü’nde bulunmaktaydı. Gökçekaya Baraj’ının inşaatı nedeniyle sular altında kalacak bölgeden köyün yaylasına taşınan türbesi, köyde görülmesi gereken yerlerdendir.

Hasan Dede Türbesi: İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Sobran Köyü’nde yer alan Hasan Dede Türbesi, çevresinde koruluk ve su bulunan yüksek bir yerde konumlanmıştır.

Hoşebe Türbesi: Türbe, ilçeye 3 kilometre mesafedeki Akdere Köyü’nün yakınında bulunan ardıç koruluğu içerisinde, yüksek bir tepenin yamacında yer almaktadır.

Nallıhan Nerede? Nasıl Gidilir?

Nallıhan ilçesi, Ankara şehir merkezine 160 kilometre uzaklıktadır. Ankara’dan kalkan Nallıhan otobüsleriyle ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Araba ile gitmek için ise Ankara-Beypazarı yolunu izleyerek Beypazarı’nı geçtikten sonra ilçeye ulaşabilirsiniz.

Nallıhan’ın Eskişehir’e uzaklığı Laçin üzerinde 120 kilometre, İstanbul’a uzaklığı ise Bolu-Mudurnu üzerinden 300 kilometredir. İlçenin tam konumu için Google Maps linkine bakabilirsiniz. Ayrıca Nallıhan gezilecek yerler dışında Ankara’daki bütün turistik yerlerin listesine Ankara Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum