Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı Hakkında Bilgi

Doğa gezilerini ve yaz tatillerini sevenler için Aydın’da gezilecek doğal güzelliklerden biri olan Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı, tercih listenizde olması gereken yerlerden biridir. Tam ve doğru ismi Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı olan milli park, Aydın ilinde Dilek Dağı’nın Ege Denizi’ne uzandığı son kısımda bulunan, neredeyse 22 km uzunluk ve 8 km genişlikte bir yarımada olarak bilinmektedir.

27680 hektarlık bir genişliğe sahip olan parkın, 10990 hektarı 19.05.1966 senesinde milli park olan Dilek Yarımadasına, 16690 hektarı ise 1994 senesinde milli park olan Büyük Menderes Deltasına ayrılmıştır.

Karşı tarafında Sisam adasının bulunduğu parkın Dilek Yarımadası, Samsun Dağları’nın Ege Denizine uzanmış son kısmıdır.

Dilek Yarımadası Jeolojik Yapısı

Paleozoik şist, mermer ve mezozoik kalker ile neojen tortul kütlelerden oluştuğu bilinmektedir.

Morfolojik yapı olarak yarımada içerinde bir çok tepe, koy ve vadi bulunmaktadır. Yüksekliği kısmen 600 metre olan yarımadanın en yüksek yeri aynı adı taşıdığı Dilek Tepesidir. Tepenin yüksekliği 1240 metre boyundadır. Aynı zamanda killi, yatık, kumlu ve  yüksek kıyı şekillerini bulunduran plajları da oldukça dikkat çekici bir özelliktir.

Milattan önce 9. Yüzyılda İyonluların toplanma merkezi olan ve kutsal saydıkları Panionion, Ayayorgi Manastırı ve Zeus Mağarası da  Milli Parkın içerisinde olup ziyaretçilerine açıktır.

Dilek Yarımadası Milli Parkı
Dilek Yarımadası

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı; Ramsar, Bern, Rio ve Barselona antlaşmaları doğrultusunda korunma altına alınmış alan özelliğini göstermektedir. Oldukça önemli kuş, bitki ve memeli alanı olduğundan dolayı da aynı zamanda çok önemli bir doğa harikasıdır.

Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası’nın bulundurduğu çeşitli ve değişik fiziksel özellikler, zamanla bitki örtüsünü değiştirmiş ve çeşitli olmasını sağlamıştır. Milli Park içinde bilindiği kadarıyla bugüne kadar 805 adet bitki türüne rastlanmıştır. Bunlardan 6 tanesi dünyada bir tek Dilek Yarımadasın da görülmektedir. Aynı zamanda dünyada yalnızca Türkiye’de görülen 18 bitkiyi de bulundurur.

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda başlıca görebileceğimiz bitki çeşitlerine; Karaçam, Kara Selvi, Erguvan, Defne, , Akçaağaç, Ihlamur, Çınar, Zakkum, Kokarçalı, Hanımeli, Kavak, İncir, Ahlat, Böğürtlen, Keçiboynuzu, Sandal Ağacı, Zeytin, Meşe türleri, Katırtırnağı, Dişbudak, Yasemin, Alıç, Menengiç, Sumak, Karaağaç, Funda ve Eğrelti otları örnek verilebilir.

Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı
Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Aydın’dan saat başı kalkan otobüs firmaları ve servis araçlarıyla ulaşım oldukça kolay ve ucuzdur. Davutlar ilçesinden kalkan dolmuşlar ile, yaklaşık 25 dakika içerisinde ulaşmanız mümkündür. Burada bir plaj bulunduğu için yol üzerinde pek çok restoran vardır. Araçla gelen konuklar, Davutlar’dan 16 km uzaklıkta olan bu yere yaklaşık 20 dakika içerisinde ulaşabilmektedir. Milli parkın tam konumu için Google Maps‘e göz atabilirsiniz.

Şehirdeki bir diğer turistik nokta için Aydın Afrodisias Antik Kenti başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir