Balıkesir Gezilecek Yerler

Hem köklü tarihi hem de yemyeşil doğasıyla ön plana çıkan Balıkesir, özellikle yaz döneminde çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Balıkesir gezilecek yerler listesi antik kentler, doğal güzellikler, temiz sahiller ve müzelerle doludur. Marmara ve Ege arasında kalan şehir, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için oldukça ideal bir tercihtir.

Ayvalık ilçesi, Balıkesir’in en gözde tatil ilçelerinden biridir. İlçede gezilecek onlarca yer bulunmaktadır. Yaz turizmi, doğa turizmi ve tarih turizmi kadar ilgi gören bir başka alan ise kaplıca turizmidir. Gönen, Edremit, Manyas, Susurluk, Bigadiç, Sındırgı ilçelerinde kaplıcalar bulunmaktadır. Kaplıcalar, Balıkesir’deki turizm çeşitliliğin artmasında önemli bir etkendir.

Balıkesir Gezilecek Yerler

Balıkesir il merkezinin denize kıyısı yoktur. Bununla beraber Marmara Adası, Gönen, Bandırma, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinin Marmara ve Ege sularına kıyısı olması; yaz turizminin bu bölgelerde yoğunlaşmasını sağlamıştır. Balıkesir gezilecek yerler listesi, hem şehir merkezi hem de ilçeler arasına dağılmış durumdadır.

Balıkesir Doğal Güzellikler

Balıkesir gezilecek yerler listesinde ”doğal güzellikler” denildiği zaman akla ilk olarak Kaz Dağları gelmektedir. Bununla birlikte bölgenin yemyeşil doğası içerisinde tabiat parkları da önemli yer tutmaktadır. Manyas Kuş Cenneti ve Marmara Adaları civarda bulunan doğal güzelliklerden bazılarıdır.

Avşa Adası

Avşa, Balıkesir ilinin Marmara ilçesine bağlı şirin bir tatil bölgesidir. Adanın eski adı Türkeli Adası’dır. Bölgede Türkeli Adası olarak da anılmaya devam edilmektedir. Bölgede Avşa Adası ile beraber Marmara Adası ve Paşalimanı Adası, bölgenin en büyük üç adası olarak yer almaktadır. Bunların haricinde 9 adet küçük ada daha yer almaktadır ve bu adalara Marmara Adaları denilmektedir. Detaylı bilgi için Avşa Adası Marmara başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

balikesir avsa adasi
Avşa Adası

Manyas Kuş Cenneti

Manyas Kuş Cenneti, 1959 yılında milli park ilan edilmiştir. 17.058 hektar yüz ölçümüne sahip olan Manyas Kuş Cenneti, orman statüsünde olmadığından önce Bakanlar Kurlu kararı ile orman statüsüne alınmıştır. Sonrasında ise milli park statüsüne kavuşmuştur. Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, sadece Türkiye adına değil uluslararası düzeyde de önem taşımaktadır. Detaylı bilgi almak için Manyas Kuş Cenneti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

manyas kus cenneti
Manyas Kuş Cenneti

Kaz Dağı Milli Parkı

Tarihi M.Ö. 2.000 yılına kadar dayanan Kaz Dağı Milli Parkı bölgesi, tarih boyunca birçok antik kente ev sahipliği yapmıştır. Homeros’un İlyada Destanı’nda İda Dağı olarak adlandırılan bölge için “Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası” şeklinde bahsedilmektedir. 1.500 metre yükseklikte yaz kış her yerinden su kaynakları çıkan, oksijen deposu olan bölgede; meşe, gürgen ve kestane gibi ağaçlar bulunmaktadır. Kaz Dağları’nda çadır kampından doğa yürüyüşlerine birçok aktivite seçeneği bulunmaktadır. Bu büyük alanın sadece bir bölümü ziyarete açık bölge olarak gezilebilmektedir.

kaz daglari milli parki
Kaz Dağları

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı

Daha önceleri mesire yeri olarak kullanılan Değirmen Boğazı, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. 249 dekarlık bir alanı kaplayan park içerisinde kavak, çınar, servi, fıstıkçamı ve kızılçam gibi 52 tür ağaçlar bulunurken; bölgede yabandomuzu ve tilki görmek mümkündür. Değirmen Boğazı Tabiat Parkı’nda büfe, çocuk oyun alanları, basketbol sahası, otopark ve piknik alanları bulunmaktadır.

degirmen bogazi tabiat parki
Değirmen Boğazı Tabiat Parkı

Hasan Boğuldu ve Sütüven Şelalesi

Kızılkeçeli Çayı üzerinden yer alan Sütüven Şelalesi, bölgedeki doğal güzelliklerden biridir. Şelalenin adı, tüvleyen yani sıçrayan su anlamına gelmektedir. Bu şelalenin biraz ilerisinde ise doğal bir kayanın havuz haline getirdiği Hasan Boğuldu Göleti bulunmaktadır. 17 metreden akan şelale, yaz sezonunda ortalama 250 bin ziyaretçi ağırlamaktadır.

sutuven selalesi hasan boguldu
Hasan Boğuldu Göleti

Kapıdağ Yarımadası

Balıkesir’in Erdek ilçesinin bulunduğu Kapıdağ Yarımadası, eski çağlarda ada konumdayken günümüzde kara bağlantısı olduğu için bu özelliğini kaybedip yarımada olmuştur. 300 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan bölgede yükseliği 700-800 metreyi bulan dağlar yer almaktadır. Su kaynakları açısından zengin bir bölge olan Kapıdağ Yarımadası’nda antik dönemden bu yana yerleşim vardır. Kyzikos Antik Kenti, bölgenin en eski yerleşim yeridir.

kapidag yarimadasi balikesir
Kapıdağ Yarımadası

Gönen Kaplıcaları

Kaplıcalarıyla ünlü Balıkesir’in Gönen ilçesi, hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlamaktadır. İlçenin dünyaca ünlü kaplıcalarının etrafında oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Birçok hastalığa iyi gelen kaplıcalar, tarih boyunca bu şifalı sularıyla ön plana çıkmıştır. Gönen ilçesine 10 kilometre mesafedeki Dağ Ilıcası kaynağı, bu kaynaklar arasında öne çıkanlardan biridir.

balikesir gonen kaplicalari
Gönen Kaplıcaları

Balıkesir Tarihi Yerleri

Balıkesir ve çevresinin tarihi Antik Çağ’a kadar uzanmakla birlikte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bölgede çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Tarih boyunca savaşlara ve istilalara sahne olan bölgedeki antik kentler büyük zarar görmüştür. Bununla birlikte çeşitli süslemelerden mimari örneklere kadar birçok tarihi eser günümüze kadar ulaşabilmiştir. Balıkesir gezilecek yerler listesi çeşitli uygarlıkların eserleriyle doludur.

Zağnos Paşa Camii

Balıkesir Ulu Cami adıyla da bilinen Zağnos Paşa Camii, Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden biri olan Zağnos Paşa tarafından 1461 senesinde yaptırılmıştır. Külliye olarak inşa edilen yapının hamamı ve camisi, günümüze kadar ulaşmıştır. Türbe, muvakkithane, hamam ve cami yapılarıyla inşa edilen Zağnos Paşa Külliyesi, 1897 yılında yaşanan depremde büyük hasar görmüştür. 1902 yılında yeniden inşa edilen cami, 1000 kişi kapasitesiyle Balıkesir’in en büyük camisidir. Zağnos Paşa caminin bir başka özelliği ise Atatürk’ün ”Balıkesir Hutbesi”ni okuduğu yer olmasıdır. Atatürk’ün hutbe okuduğu ilk ve tek cami, burasıdır.

balikesir zagnos pasa camii
Zağnos Paşa Camii

Yıldırım Camii ve Külliyesi

Yapım kitabesi bulunmadığı için ne zaman yapıldığı kesin olmayan Balıkesir Yıldırım Cami, çeşitli kaynaklara göre 1388 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiştir. Geniş avlu içerisindeki medrese ve imaret ile birlikte Yıldırım Külliyesi olarak da anılan yapı, 1818 ve 1897 yıllarında onarım görmüştür.

balikesir yildirim camii kulliyesi
Yıldırım Camii ve Külliyesi

Balıkesir Saat Kulesi

1829 yılında Giritli Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen Balıkesir Saat Kulesi, Kocasaat adıyla anılmaktadır. Galata Kulesi’nin benzeri olarak silindir şeklinde inşa edilen yapı, 1897 yılında yaşanan depremde yıkıldığı için 1901 yılında günümüze ulaşan kare şekliyle yapılmıştır. Kubbe ile örtülmüş olan en üst kata büyük bir çan eklenmiştir.

balikesir saat kulesi
Balıkesir Saat Kulesi

Antandros Antik Kenti

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Kaz Daığ eteklerinde yer alan Antandros Antik Kenti, Pelasglar tarafından inşa edilmiştir. Stratejik bir konumda yer alan antik kentin kuruluş tarihi M.Ö. 10.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Antandros Antik Kenti’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri M.Ö. 1.yüzyıla ait olduğu düşünülen, duvarlarında fresk bulunan ve taban döşemeleri mozaik olan evdir.

antandros antik kenti
Antandros Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti

Tarihi M.Ö. 5 bin yılına kadar uzanan Kyzikos Antik Kenti, Kapıdağ eteklerine kurulmuştur. Günümüzde Belkıs ve Balkız adlarıyla anılan bölgedeki ilk yerleşimler Dolionlardır. Kral Kyzikos tarafından kurulan şehir, Helenistik Çağ ve Roma döneminde mimari olarak üst seviyeye ulaşmıştır. Kyzikos Antik Kenti’nde yer alan Hadrianus Tapınağı, bölgenin en dikkat çeken yapıları arasındadır. Kyzikos, mimaride çok gelişmiş bir yerdir ve yörenin heykeltıraşları hem burada hem de Ege Bölgesi’nde birçok esere imza atmıştır.

kyzikos antik kenti
Kyzikos Antik Kenti

Adramytteion Antik Kenti

Edremit Körfezi’nde en eski yerleşim yerlerinden olan Adramytteion Antik Kenti, 8 kilometrelik bir daireyi kaplamaktadır. Troya, Bergama ve Tep gibi önemli şehirlerle birlikte kurulan Adramytteion, konumu nedeniyle sık sık istilaya uğramış ve bu nedenle çok az sayıda tarihi eser günümüze ulaşmıştır. Bölge Aiol, Lidya, Büyük İskender, Bergama Krallığı ve Roma tarafından kontrol edilmiştir.

adramytteion antik kenti
Adramytteion Antik Kenti

Daskyleoin Antik Kenti

Manyas Kuş Cenneti’ne yakın bir konumda bulunan Daskyleoin Antik Kenti, Troya gibi erken dönem yerleşimlerin olduğu bir yerdir. Tarihi M.Ö. 12.yüzyıla kadar uzanan antik kentteki ilk araştırmalar 1952 yılında Kurt Bittel tarafından gerçekleştirilmiştir. Kuş Cenneti’nin güneyinde yer alan şehir, doğal güzellikleri ve bölgenin jeopolitik olarak güçlü konumuyla öne çıkmaktadır.

daskyleion antik kenti
Daskyleoin Antik Kenti

Kirazlı Manastırı

Kyzikos Antik Kenti’nde yer alan Kirazlı Manastırı, Balıkesir Erdek’te görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Manasıtırın sadece dış duvarları günümüze kadar ulaşabilmiş olsa da bu haliyle bile ne kadar görkemli bir yapı olduğu görülebilmektedir. Yeşillikler arasında yer alan manastırın yakınında yer alan Manastır Şelalesi veya Kapıdağ Şelalesi olarak adlandırılan bölge de Balıkesir doğal güzelliklerinden biridir.

kirazli manastiri
Kirazlı Manastırı

Ayvalık Gezilecek Yerler

Balıkesir gezilecek yerler listesinde en fazla öne çıkan ilçe, Ayvalık’tır. Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Ayvalık, yaz tatili için gidilebilecek ideal yerlerden bir tanesidir. Kış mevsiminde bir kasaba nüfusuna sahip olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, yaz aylarında ise yoğun bir turizm potansiyeline sahiptir. Ayvalık, genellikle yerli turistler tarafından tercih edilen bir tatil beldesidir. Bölgeye gelen yabancı turistler ise genellikle Yunanistan’dan gelmektedir. İlçe hakkında detaylı bilgi için Ayvalık Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayvalık Plajları

Başta Sarımsaklı Plajı olmak üzere Ayvalık’ta denize girmek için tercih edebileceğiniz birçok plaj bulunmaktadır. Balıkesir’in Ege Denizi’ne kıyısı olan ilçesi Ayvalık, temiz suları ve güzel plajlarıyla öne çıkmaktadır. Plajların büyük kısmı Cunda Adası’nda bulunmaktadır. Ayvalık’taki plajlardan bazıları şunlardır: Duba Belediye Plajı, Çataltepe Plajı ve Pateriça Koyu Plajı.

ayvalik sarimsakli plaji
Sarımsaklı Plajı

Cunda Adası

Cunda Adası veya diğer adıyla Alibey Adası, Ayvalık dediğimizde ilk akla gelen yerdir.. Lale Adası’yla beraber Ayvalık’ta yerleşime açık olan ikinci ada burasıdır. Cunda Adası’nın sahilinde balıkçılar, kahveciler ve dondurmacılar bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Cunda Adası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

cunda adasi
Cunda Adası

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, Ayvalık şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Küçükköy beldesinde yer almaktadır. Büyük bir tepenin en üst kısmında yer alan bu nokta üzerinden Ayvalık Adaları ve Midilli Adası görülmektedir. Tepe, sönmüş volkandan arda kalan lavlardan oluşmuştur ve sofrayı andırmaktadır. Sofraya benzer bu tepede Şeytan’ın ayak izi olduğuna inanılan bir lav birikintisi de bulunmaktadır. Bölgeye gelen turistler, demir kafes içine alınan bu ayak izine bozuk para atmakta ve ip bağlayarak dilek dilemektedir. Detaylı bilgi için Ayvalık Şeytan Sofrası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Seytan Sofrasi Gunbatimi Ayvalik
Şeytan Sofrası

Ayışığı Manastırı

Ayvalık’taki Cunda Adası’nda bulunan Ayışığı Manastırı, bölgenin en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasındadır. İnşa edildiği tarihle ilgili net bir bilgi olmamasına rağmen 1771-1795 yılları arasında Athos’tan gelen Aynoroz keşişleri tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Sabancı ailesi tarafından satın alınan yapı, günümüzde ziyarete açıktır.

cunda ay isigi manastiri
Ayışığı Manastırı

Ayazma Kilisesi

Ayvalık ilçe merkezindeki Kemalpaşa Mahallesi’nde yer alan ve Faneromeni Kilisesi adıyla bilinen yapı, önemli turistik noktalardandır. Ayazma Kilisesi adı ”kutsal su” anlamına gelmektedir. Kilisenin içerisinde yer alan su, kutsal kabul edilmektedir. Genç dönem yapılarından olan Ayazma Kilisesi’nin süslemeleri Neo Klasik Dönemi temsil etmektedir. Bir dönem zeytin işletmesi olarak da kullanılan kilise, 2001 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmıştır.

ayvalik ayazma kilisesi
Ayazma Kilisesi

Aya Nikola (Taksiyarhis) Kilisesi

Aya Nikola veya Taksiyarhis Kilisesi olarak bilinen ve 1873 yılında inşa edilen yapı, Ayvalık’ın simgelerinden biri haline gelmiştir. İlçenin en eski yapılardan biri olan kilise, yıllarca define arayanlar tarafından tahrip edilmiştir. 2013 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından kiralanan yapı, restorasyon çalışmasından geçmiştir.

ayvalik aya nikola kilisesi
Aya Nikola (Taksiyarhis) Kilisesi

Pordoselene Kulesi

Ayvalık’ta Cunda Adası’nın hemen yanında yer alan Maden Adası’ndaki Pordoselene Kulesi, Pordoselene Uygarlığı’nın yeri olarak kabul edilen tepeye inşa edilmiştir. Midilli ve etrafındaki adalarla birlikte Edremit Körfezi’ni gözetlemek amacıyla inşa edilen yapı, bir dönem yıkılmış ve M.S. 8.yüzyılda tekrar inşa edilmiştir. Günümüzde harabe halinde olan Pordoselene Kulesi, Kilikya korsanları tarafından yıkılmıştır.

ayvalik pordoselene kulesi
Pordoselene Kulesi

Saatli Cami (Ayos İanni Kilisesi)

Ayvalık ilçe merkezinde bulunan Saatli Cami veya Ayos İanni Kilisesi adıyla anılan yapının, kesin tarihi belli olmamakla birlikte 19.yüzyılın ikinci yarısında adada yaşayan Rumlar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Adını çan kulesi üzerindeki saatten alan Saatli Cami, mübadeleyle birlikte 1928 yılından sonra cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde halen ibadete açık olan yapı, Ayvalık’ın popüler tarihi yerlerinden biridir.

ayvalik saatli cami kilise
Saatli Cami (Ayos İanni Kilisesi)
Yazı içeriği, Tatil Ana sitesi tarafından hazırlanmıştır. Link kullanarak kaynak göstermeden kullanılması yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir