Bayburt Kalesi

Bayburt Kalesi, Bayburt’ta gezilecek yerler arasında yer almaktadır ve önemli tarihi değerlerden bir tanesidir. Yüzyıllara meydan okuyan kalenin dış cephesi hala sağlamlık göstermektedir.

Zigana ve Kop Dağları’nın aşılmasıyla ulaşılan Bayburt Kalesi, zamanında oldukça önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunmaktaydı. Karadeniz’i Basra Körfezi’ne bağlayan bu ticaret yolunu izleyen seyyahlar ve tüccarların uğradığı kalenin o dönemdeki önemi oldukça fazlaydı.

bayburt kalesi
Bayburt Kalesi

Bayburt Kalesi Tarihi / Tarihçesi

Bayburt’un kuzey tarafında kalan kayalar üzerine inşa edilen Bayburt Kalesi’nin kimin tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre Bayburt Kalesi, Ermeler tarafından inşa edilmiştir. Bağrat Sülalesi döneminde (885-1044) varlığından söz edilen Bayburt Kalesi, miladın ilk yüz yıllarından itibaren tarih sahnesine çıktığı düşünülmektedir. Kesin olmamakla birlikte Bayburt Kalesi’nin milattan önce Urartular döneminde şekillendirilmiş olması da muhtemeldir. Bayburt Kalesi, Türklerin eline geçmeden önce Roma, Ermeni, Bizans, Arap ve Kommenos hakimiyetinde kalmıştır. Bu kadar farklı hakimiyetlerin olması, kalede bir çok defa savaş yaşandığı ve kalenin pek çok onarımdan geçtiğini doğrulamaktadır.


Selçuklu hükümdarlarından II.Kılıçarslan’ın oğlu ve Erzurum Meliki olan Tuğrul Şah, Trabzon İmparatorluğu’ndan gelebilecek olan saldırıları karşı bu kaleye büyük önem vermiştir ve sağlam bir şekilde onarımdan geçirmiştir. Bu onarım ve kalenin bazı yerlerinin yeniden yapılmasıyla ilgili 20 adet Arapça kitabe bulunmaktadır. Bir süre Akkoyunlular’ın egemenliği altında kalan kale, 1514 tarihinde Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Bayburt Kalesi, Kanûnî Sultan Süleyman ve III. Murat dönemlerinde büyük onarımlar görmüştür. 1647’de Bayburt’u ziyaret eden Evliya Çelebi kale içinde 300 evlik bir mahalle ile Ebü’l Feth Camii’nin bulunduğu yazmaktadır. Zaman zaman işgal ve tahribata uğrayan kale en son olarak 1828 Osmanlı – Rus savaşı sırasında Ruslar tarafından büyük oranda tahrip edilmiştir.

bayburt kalesi tarihi
Bayburt Kalesi Tarihi

Çinimaçin Kalesi

Bayburt Kalesi’nin bir diğer adı ”Çinimaçin Kalesi”dir. Çinimaçin Kalesi denilmesinin sebebi, kalenin çini süslemeleridir. Bunların dış yüzeylerinde tezyinat olarak mor ve yeşil renkli firuze çiniler kullanılmıştır . Gerek savaşlar , gerekse tahribat yüzünden bu gün bu çinilerden eser kalmamıştır .

cinimacin kalesi
Çinimaçin Kalesi

Bayburt Kalesi ve Dede Korkut Hikayeleri

Bayburt Kalesi , Dede Korkut hikayelerinden “Kam Büre Oğlu Bamsı Beyrek Boyunu Beyan Eder” adını taşıyan hikayede Beyrek (Bey Böyrek veya Bamsı Böyrek)’in fethedip ün kazanmak için yola çıktığı kaledir.

Bayburt Kalesi
Bayburt Kalesi

Bayburt Kalesi’ne Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Bayburt Kalesi, Bayburt şehir merkezinde yer almaktadır. Mehmet Çelebi Mahallesi’nde bulunan Bayburt Kalesi’ne çıkmak için Kale Yolu kullanılmalıdır. Bayburt Kalesi, şehir merkezinin pek çok noktasından görülebilmektedir.

Şehirdeki bir başka turistik nokta için Bayburt Saat Kulesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazı içeriği ve görseller, Tatil Ana sitesi tarafından hazırlanmıştır. Link kullanarak kaynak göstermeden kullanılması yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir