Bilecik Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesi’nde yer alan Bilecik, Osmanlı döneminden kalan tarihi eserleriyle öne çıkmaktadır. Bilecik gezilecek yerler listesi, Antik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar uzanan eserlerle doludur. Civardaki yerleşimin M.Ö. 3.000 yılına kadar uzandığı tespit edilmiştir. Bilecik’in bilinen ilk isimleri Agrilion ve Belekoma’dır. Sonraki dönemlerde Bizans İmparatorluğu sınırları içerisine giren şehir; Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerine sahne olmuştur.

Şeyh Edebali, Bilecik’in en önemli değeri kabul edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu olan Osman Gazi’nin en önemli manevi destekçi olan Şeyh Edebali’nin türbesi, Bilecik’in Söğüt ilçesindedir. Nüfusu 250.000 civarında olan Bilecik, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en küçük illerinden biridir.

Bilecik Gezilecek Yerler

Sakarya Irmağı’nın geçtiği şehirde göletler ve derelerden doğal güzellikler bulunmaktadır. Şehrin en çok ziyaretçi alan yapısı ise Şeyh Edebali Türbesi’dir. Bununla birlikte Kurtuluş Savaşı’ndan izler de bölgede görülebilmektedir. Bilecik gezilecek yerler listesini tarihi yerler, müzeler ve doğal güzellikler olarak 3 ana başlıkta incelemek mümkündür. Alt kısımdaki listeden Bilecek gezilecek yerleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler
Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik Tarihi Yerler

Tarihi M.Ö. 3.000 yılına kadar uzanan Bilecik, Antik Çağ’dan günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihteki en büyük önemi, ”Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklar” olan Bilecik, genellikle Osmanlı Devleti’nden izler taşımaktadır. Bununla birlikte İnönü Savaşları’na da tanıklık eden şehir, Kurtuluş Savaşı sırasında da aktif rol oynamıştır.

Şeyh Edebali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi, Osmanlı hükümdarlarından olan Orhan Gazi tarafından Eski Bilecik şehrinin bulunduğu vadideki küçük bir tepenin üzerine yaptırılmıştır. Türbe, Kurtuluş Savaşı döneminde Yunanlıların saldırıları sonucunda hasar görmüştür. Bir salon ve iki ayrı oda bulunan türbe içerisinde büyük oda mihraplı bir mescit, diğer odaysa sohbethane ve misafirhane olarak kullanılmaktaydı. Detaylı bilgi için Şeyh Edebali Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

bilecik seyh edebali turbesi
Şeyh Edebali Türbesi

Ertuğrul Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’nin türbesi, Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer almaktadır. 13.yüzyılın sonlarında inşa edilen yapı, ilk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar şeklinde yaptırılmıştır. Daha sonra I.Mehmed tarafından türbe haline getirilen mezar, 1757 yılında Sultan III. Mustafa tarafından onarılmıştır. Türbe, 1886 yılında II. Abdülhamid tarafından yeniden onarılmış ve yanına çeşme eklenmiştir.

bilecik ertugrul gazi turbesi
Ertuğrul Gazi Türbesi

Dursun Fakih Türbesi

Osmanlı Devleti’nin ilk kadısı olan Dursun Fakih’in mezarı, günümüzde Bilecik’in Söğüt ilçesi sınırları içerisindedir. Ufak ve dik bir tepenin üzerine inşa edilen Dursun Fakih Türbesi çevresinde tam tur dönüşlerle uzanan yoldan çıkılıyor. Bu yolda ve türbenin etrafında banklar ve sık ağaçlar bulunuyor. Ayrıntılı bilgi için Bilecik Dursun Fakih Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

bilecik dursun fakih turbesi
Dursun Fakih Türbesi

Mihal Gazi Türbesi

Bilecik’in İnhisar ilçesine bağlı Harman Köyü’nde bulunan Mihal Gazi Türbesi, bölgede gezilecek yerlerden biridir. Bizans döneminde Harmankaya tekfuru olan Mihail (Kosses) adıyla bilinen ve Türkler arasında Köse Mihal adıyla anılan Mihal Gazi Müslüman olarak Abdullah ismini almış, topraklan ve ordusuyla Osmanlıya katılmıştır. Türbe, onun adına yaptırılmıştır.

bilecik mihal gazi turbesi
Mihal Gazi Türbesi

Kumral Abdal Türbesi

Bilecik gezilecek yerler listesinde yer alan Kumral Abdal Türbesi, Bozüyük ilçesine 2 kilometre mesafedeki Kovalıca Köyü üzerindedir. Kumral Abdal, Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde önemli bir yere sahip dervişlerden biridir ve Ertuğrul Gazi’nin sancaktarı, Şeyh Edebalı’nın mürididir.

bilecik kumral abdal turbesi
Kumral Abdal Türbesi

Orhan Gazi Camii

Bilecik gezilecek yerler listesinde tarihi öneme sahip bir başka yer, Orhan Gazi Cami’dir. 1392 yılında Yıldırım Beyazıd’ın dedesi Orhan Gazi adına yaptırdığı caminin kubbesi kurşunla kaplıdır. Bu durum, caminin halk arasında Kurşunlu Cami olarak da anılmasına neden olmuştur. 1973 yılında restore edilen cami, 365 kişi kapasitelidir. Caminin bir başka özelliği ise Osmanlı tarihinde inşa edilen ilk kubbeli dini mimari örneği olmasıdır.

bilecik orhan gazi camii
Orhan Gazi Camii

Çelebi Sultan Mehmet Camii

Bilecik gezilecek yerler listesindeki Çelebi Sultan Mehmet Camii, Söğüt ilçe merkezindeki hükümet konağı karşısındadır. Halk arasında Ulu Cami veya Çarşı Camii isimleriyle de bilinen yapı, 1413-1421 yılları arasında Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen görünümlü olan ve 12 kubbesi bulunan Camii, Sultan II. Abdülhamit tarafından onarılmış ve onarım esnasında genişletildiğinden bazı değişikliklere uğramıştır.

bilecik celebi sultan mehmed camii
Çelebi Sultan Mehmet Camii

Kasım Paşa Camii

Mimar Sinan’ın çıraklık eserlerinden biri olan Kasım Paşa Camii, klasik Osmanlı cami örneklerinden bidiri. Bilecik’in Bozüyük ilçesine 1525-1528 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine giden komutanlarından Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Duvarları kesme taştandır. Giriş kapısı ve mihrabın yanındaki pencerelerin ahşap kanatları ağaç işçiliği ve fildişi kakmaları yapıyı ilginç bir hale getirmektedir. Minberi ak mermerden çeşitli renkte çinilerle kaplıdır.

bilecik kasimpasa camii
Kasım Paşa Camii

Hamidiye Camii

Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer alan Hamidiye Camii, Osmanlı dönemi neo-klasik mimari tarzdaki yapılarına bir örnektir. 1903-1905 yıllarında II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı olup, duvarları kırmızı kesme taştandır. Yapının üstü kurşun kaplı tek bir kubbeyle örtülüdür. İki minareli olduğu için halk arasında “Çifte Minareli Camii” olarak da tanınır.

bilecik sogut hamidiye camii
Hamidiye Camii

Metristepe Anıtı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet İnönü’ye yolladığı telgrafta “Milletin makus talihinin yenildiği yer” olarak nitelendirdiği ve tarihe geçen bu sözlerini sarf ettiği Bozüyük ilçesinin Metristepe Köyü’nde var olan ve burada yapılan İnönü Savaşları’nda vatanı uğruna canını veren şehitlerin anısına yapılan Bilecik Metristepe Anıtı, yüksekliği 24 metre olan betonarme bir yapıdır. Detaylı bilgi için Bilecik Metristepe Anıtı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

bilecik metristepe aniti
Bilecik Metristepe Anıtı

Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği

30 Haziran 2017 tarihinde yapılan değişiklikle adı Bilecik İnönü Şehitliği olan şehitliğe, Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir ayağı olan 1. ve 2. İnönü Savaşları’nın tamamının yaşandığı cephe olan Bozüyük’ün ismi verilmiş ve bu tarihten itibaren İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği olarak şehitliğin adı değiştirilmiştir. Çam ve köknar ağaçları ile çevrelenmiş şehitlikte mermer taşından yapılmış şehitlik nişan taşları bulunmaktadır. Detaylı bilgi için İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

inonu savaslari bozuyuk sehitligi
İnönü Savaşları Bozüyük Şehitliği

Kaymakam Çeşmesi

Bilecik’in Söğüt ilçe merkezinde bulunan Kaymakam Çeşmesi, 1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Neo-Klasik mimarinin bir örneği olan çeşme, Osmanlı mimarlık sanatının da son dönem eserlerin kabul edilmektedir. Çeşmenin üç kenarının ortalarında dilimli vazo biçiminde yalakları, yalakların iki yanında kabartma yaldız motifleri bulunmaktadır.

bilecik kaymakam cesmesi
Kaymakam Çeşmesi

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Bilecik-Adapazarı karayolu üzerindeki Vezirhan beldesinde yer alan Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, 17.yüzyılın başlarında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde çatısı çöken yapının günümüze kadar dört duvarı ulaşabilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmayla restore edilen kervansaray, 36 odalı butik otele dönüştürülmüştür.

bilecik koprulu mehmet pasa kervansarayi
Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Merdivenli Kaya

Bilecik’in Vezirhan beldesinde yer alan Merdivenli Kaya, Roma Dönemi’ne ait bir eserdir. M.S. 2. ve 3. yüzyılda kullanıldığı düşünülen yapı, beyaz kalker üzerine 15 basamağın yontulmasıyla yapılmıştır. Basamaklardan bir platforma ulaşıldığı düşünülen yapının etrafı büyük ölçüde tahrip olmuştur. Merdivenli Kaya, 2009 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilmiştir.

bilecik merdivenli kaya
Merdivenli Kaya

Atatürk Köşkü

Bilecik’in Bozüyük ilçesine 22 kilometre mesafedeki Gülalan mevkiinde yer alan Atatürk Köşkü. Bilecek gezilecek yerler listesindeki yapılardan biridir. Güzel bir sivil mimari örneği sunan köşk, çevresindeki doğal güzelliklerle de ilgi çekmektedir. Atatürk, 1930 yılında Bilecik’i ziyareti sırasında bu köşkte konaklamıştır.

bilecik ataturk kosku
Atatürk Köşkü

Hagios Georgios Rum-Ortodoks Kilisesi

Bilecik’in Osmaneli ilçe merkezindeki Hagios Georgios Kilisesi, Ortaçağ kiliselerinin 16.yüzyıl sonlarına doğru yapılmış olan bir taklididir. Yapı, doğu ve batı sanatının işlendiği üç nefli, haç planlı kubbeli bazilika tarzında bir yapıdır. Ortadaki küçük kubbesi ve çatı örtüsü yıkılmıştır. Kubbe dışında kalan çatı örtüsünün tonozla örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Ön cephenin iki köşesinde birer çan kulesi yükselmektedir.

bilecik hagios georgios kilisesi
Hagios Georgios Rum-Ortodoks Kilisesi

Bilecik Müzeleri

Bilecik, türbeleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir şehir olmasına rağmen müzecilik alanında çok fazla gelişmemiştir. Bilecik’te belli başlı bilinen iki adet müze bulunmaktadır. Bu müzeler Söğüt ilçesindeki Ertuğrul Gazi Müzesi ve şehir merkezindeki Bilecik Müzesi’dir.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Yapım yılı tam olarak bilinmeyen Ertuğrul Gazi Müzesi, dönemin Belediye Reisi Memiş Ağa tarafından 1900’lü yılların başında ”Sargı Evi” olarak inşa edilmiştir. 2001 yılında eski Türk evleri mimarisine uygun olarak restore edilen yapı, halkın ziyaretine açılmıştır. Müze içerisinde Söğüt ve civarı ile yakın çevrede yaşayan Yörüklere ait etnografik eserler ve eşyalar sergilenmektedir. Müzede ayrıca sancak, eski giyim ve kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, peşkir ve para keseleri, arkeolojik eserler (Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait sikkeler, Roma dönemine ait toprak kaplar) de mevcuttur.

sogut ertugrul gazi muzesi
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik Müzesi

1794 yılında iki katlı jandarma binası olarak inşa edildikten sonra bir dönem alt katı hapishane olarak da kullanılan bina, 1921-22 yılları arasındaki Yunan işgali sırasında tamamen yanmıştır. İki katlı olarak aynı yere adliye binası olarak tekrar inşa edilen yapının alt katı yine hapishane olarak kullanılmıştır. 1996 yılında Bilecik’e yapılan hapishane binasıyla birlikte buranın müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Arkeolojik ve entografik eserlerin yer aldığı Bilecik Müzesi, 2006 yılında ziyarete açılmıştır.

bilecik muzesi
Bilecik Müzesi

Bilecik Doğal Güzellikler

Bilecik ve ilçelerinde gezilecek yerler arasında bulunan çok sayıda doğal güzellik bulunmaktadır. Marmara Bölgesi’nin yeşil doğasıyla ortaya çıkan doğal güzellikler, Bilecik’te piknik yapmak için tercih edilen birçok noktanın oluşmasını sağlamıştır.

Pelitözü Göleti

Bilecik şehir merkezine yaklaşık 6-7 kilometre uzaklıkta bulunan Pelitözü, şehre yakın konumu ve geniş bir yeşil alana sahip olması nedeniyle Bilecik’te yaşayanların sıkça gittiği bir yerdir. Ayrıca bölgenin turizm değerinin yükselmesinde başarılı çevre düzenlemesi ve Pelitözü Gölü çevresinde yapılacak aktivitelerin çok olması da etkili olmuştur. Etrafı çam ağaçlarıyla dolu olan ve 213 hektarlık bir alanı Pelitözü Göleti, sulama amacı ile yapay olarak oluşturulmuştur. Hafta sonların oldukça kalabalık olan göl çevresinde; Yörük çadırı, çay bahçeleri, gözleme evi, mangal alanları, banklar, kiralık bisikletler ve deniz bisikletleri bulunmaktadır. Detaylı bilgi almak için Bilecik Pelitözü Göleti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

bilecik pelitozu goleti
Pelitözü Göleti

Bilecik Kınık Şelalesi Tabiat Parkı

2018 yılında yılında tabiat parkı ilan edilen Kınık Şelalesi, Bilecik merkeze bağlı Kınık Köyü sınırları içerisindedir. İncir ve çınar ağaçlarıyla çevrili bölgede yaklaşık 10 metre yükseklikten düşen Kınık Şelalesi, 360 metre rakımdadır. Özellikle Mart ve Nisan ayları boyunca yoğun bir şekilde akan su, yöre halkı tarafından piknik yapmak için tercih edilmektedir.

bilecik kinik selalesi
Kınık Şelalesi Tabiat Parkı

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı

Bilecik’in İnhisar ve Yenipazar ilçeleri arasında bulunan Harmankaya Kanyonu, 2013 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. 260 hektarlık bir alanı kaplayan bölgede karaçam, ardıç ve meşe gibi ağaç türleri yoğunluktadır. Harmankaya Kanyonu yaban domuzu, kurt, tilki, çakal ve tavşan gibi canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon yapısı ve manzara, bölgenin görülmeye değer güzelliklerindendir.

bilecik harmankaya kanyonu
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı

Türbin Mesire Yeri

Bilecik’in Bozüyük ilçesine 7 kilometre mesafede yer alan Türbin Mesire Yeri, yeşillikler arasında bir piknik alanıdır. Mesire yerinin yamacında yer alan şelaleden jeneratör yardımıyla elektrik üretilmesinden dolayı bölge ”Türbin” olarak anılmaktadır. Belediyenin gerçekleştirdiği çevre düzenlemesi çalışmalarıyla birlikte bölge sıkça tercih edilen bir piknik alanı haline gelmiştir.

bilecik turbin mesire yeri
Türbin Mesire Yeri

Kömürsu Yaylası

Bilecik’in ilçelerinden Bozüyük’e 28 kilometre uzaklıkta yer alan Kömürsu Yaylası, bölgenin görülmeye değer doğal güzellikleri arasındadır. Köknar, karaçam, kayın ve ardıç gibi ağaçların arasında çeşitli çiçeklerle kaplı olan yaylada 4 tane kaynak suyu yer almaktadır. En yüksek noktası 1.700 metre civarında olan Kömürsu Yaylası, yayla turizmi ve trekking gibi aktiviteler için ideal bir seçenektir.

bilecik komursu yaylasi
Kömürsu Yaylası

İnhisar Mağarası

Bilecik’in İnhisar ilçesinde gezilecek yerlerden biri olan İnhisar Mağarası, İnhisar Tepesi’nin kuzey yamacındadır. Sakarya Nehri ve İnhisar ilçesini görebilen hakim bir noktada mağaranın haritası, 2001 yılında MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından çıkartılmıştır. İnhisar Mağarası, turizme henüz kazandırılmamış olsa da isteyen ziyaretçilerin gelip görebildiği bir yerdir.

bilecik inhisar magarasi
İnhisar Mağarası

Bozcaarmut Göleti

El değmemiş doğası ile ziyaretçilerini ağırlayan Bozcaarmut Göleti, Bilecik’in Pazaryeri ilçesindeki Bozcaarmut Köyü yakınlarındadır. Olta balıkçılığı ve trekking aktiviteleri için ideal olan göletin etrafı çam ağaçlarıyla çevrilidir.

bilecik bozcaarmut goleti
Bozcaarmut Göleti

Çiçekli Yayla

Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki en yüksek yayla olan Çiçekli Yaylası, temiz havası ve berrak sularıyla ziyaretçilerini konuk etmektedir. Yemyeşil doğanın, orman dokusunun ve endemik bitki türlerinin keyfini çıkartabileceğiniz Çiçekli Yaylası, Üç Tepeler mevkiindedir.

bilecik cicekli yayla
Çiçekli Yayla
Yazı içeriği, Tatil Ana sitesi tarafından hazırlanmıştır. Link kullanarak kaynak göstermeden kullanılması yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir