Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale gezilecek yerler listesi, başta tarihi noktalar olmak üzere görülmesi gereken birçok noktayı barındırmaktadır. Bölgenin tarihi antik çağlara kadar uzanırken 1.Dünya Savaşı sırasında tarihin en büyük savaşlarından birine sahne olan bu topraklar, Türkiye Cumhuriyeti için de ayrı bir öneme sahiptir. Hem Marmara hem de Ege bölgelerinde toprağı bulunan Çanakkale şehri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Çanakkale Gezilecek Yerler
Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Hakkında Kısa Bilgiler

  Çanakkale gezilecek yerler listesi için minimum 3 gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Bu üç gün içerisinde şehir merkezi, Tarihi Gelibolu Yarımadası ve Tevfikiye Köyü (Truva Antik Kenti) şeklinde bir gezi programı oluşturabilirsiniz. Tatilinizi daha uzun planlıyorsanız, Gökçeada ve Bozaada gibi yerleri de programınıza ekleyebilirsiniz.

  Çanakkale’de en popüler gezi yeri, Tarihi Gelibolu Yarımadası’dır. Çanakkale Meydan’dan her gün turlar düzenlenmektedir. Yemekli turlara katılarak bu bölgeleri rehberli bir şekilde gezmenizi öneririz.

  Çanakkale şehir merkezinde uygun fiyata yemek yiyebileceğiniz birçok restoran bulunmaktadır. Çarşı Caddesi’ndeki kafeleri yemek yemek için tercih edebilirsiniz. Şehrin en meşhur balıkçılarından olan Sardalye’de balık ekmek ve turşu suyunu deneyebilirsiniz.

  Çanakkale merkezde çok sayıda üç yıldızlı otel ve pansiyon bulunmaktadır. Konaklamak için her bütçeye uygun otel bulabilirsiniz. Çanakkale’deki lüks oteller (Kolin Otel ve Double Tree by Hilton) Kepez tarafında yer almaktadır.

  Çanakkale’de ilçeler arası seyahat etmek için Köprübaşı olarak adlandırılan bölgedeki Minibüs Garajı’nı kullanabilirsiniz.

3 Günde Çanakkale Gezilecek Yerler Rotası

Çanakkale gezilecek yerler listesinde tarihi noktalarla birlikte birçok müze ve doğal güzellik de bulunmaktadır. Bu yazımızdan hem Çanakkale 3 Günde Gezilecek Yerler Rotası’na göz atabilir hem de şehirdeki turistik noktalar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çanakkale şehir merkezindeki turistik noktalar için ortalama yarım gün ayırmanız yeterli olacaktır. Merkezdeki Deniz Müzesi, şehir merkezindeki turistik noktaların başında gelmektedir. Çanakkale’de en fazla ziyaret edilen bölge ise kuşkusuz Gelibolu Tarihi Yarımadası’dır. Farklı tur firmaları her sabah Çanakkale Meydan’dan Şehitlik Turu düzenlemektedir. Tevfikiye Köyü’ndeki Truva Antik Kenti de şehrin önemli gezilecek yerlerinden biridir. Eğer zaman konusunda sıkıntınız yoksa Asos Behram, Gökçeada ve Bozcaada gibi noktaları da gezebilirsiniz.

Üst kısımdaki Google Maps haritasından 3 günde Çanakkale gezilecek yerler listesi için oluşturduğumuz lokasyonları görüntüleyebilirsiniz. Bu link üzerinden haritayı telefonunuzda görüntüleyebilir ve gezi rotanızı oluşturabilirsiniz. Yazının devamındaki kısımdan Çanakkale gezilecek yerler listesindeki bölgelerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale gezilecek yerler listesindeki tarihi alanlar dikkat çekmektedir. Hem bölgenin antik çağlara kadar uzanan köklü geçmişi hem de Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan destansı mücadele, Çanakkale gezilecek yerler listesindeki bölgeleri oluşturmaktadır. Bununla birlikte bölgenin doğal güzellikleri de öne çıkmaktadır. Alt kısımdaki videodan Çanakkale gezilecek yerler listesindeki öne çıkan mekanlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Gelibolu Tarihi Milli Park Yarımadası

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı olarak adlandırılan bölge, 33 bin hektarlık bir alana yayılmıştır. Çanakkale şehir merkezinin hemen karşı tarafında yer alan bölge, 1973 yılında milli park ilan edilmiş ve 2014 yılında milli park statüsünden tarihi alan statüsüne geçirilmiştir.

1.Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları’nın yapıldığı alanları kaplayan Gelibolu Yarımadası’nda batık gemiler, toplar, siperler, kaleler, burçlar, hastaneler, şehitlikler ve anıtlar bulunmaktadır. 60 binden fazla Türk askeriyle birlikte 250 binden fazla Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerinin savaş mezarları bulunan bölge, Çanakkale en fazla ziyaret edilen alandır. Detaylı bilgi için Çanakkale Şehitliği Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Gelibolu Tarihi Milli Park Yarımadası
Gelibolu Tarihi Milli Park Yarımadası

Çanakkale Müzeleri

Çanakkale şehir merkezinde gezebileceğiniz müzeler bulunmaktadır. Bu müzeler genellikle Çanakkale Savaşları ile ilgilidir. Başta Çanakkale Deniz Müzesi olmak üzere şehir merkezindeki Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, Kent Müzesi ve Seramik Müzesi gibi alanları ziyaret edebilirsiniz. Bölgedeki bir başka dikkat çekici müze ise Truva Antik Kenti’nin hemen girişinde yer alan Truva Müzesi’dir. Bu modern müze, Türkiye’de görülmesi gereken en iyi müzeler arasında yer almaktadır.

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale şehir merkezindeki Çimenlik Kalesi ve civarındaki tarihi eserlerin korunması ve sergilenmesi amacıyla açılan Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı’na bağlı askeri bir alandır. Pazartesi günleri haricinde ücretli olarak ziyaret edilebilen müze içerisinde Nusret Mayın Gemisi, Müze Gemi Acar, Binbaşı Nazmi Bey Resim ve Sergi Salonu ve Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye) yer almaktadır.

Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale Deniz Müzesi

Anadolu Hamidiye Tabyası

2018 yılında ziyarete açılan Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale şehir merkezinde yer almaktadır. Tabyanın bulunduğu alanda çevre düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Bölgede Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, Minyatür Gelibolu ve Kültür Park olarak farklı alanlar bulunmaktadır.

Müzekart’ın geçerli olduğu Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, Anadolu Hamidiye Tabyası’nın bulunduğu bölgedeki binaların içerisindeki eserlerden oluşmaktadır. Minyatür Gelibolu ise bu alanın hemen girişinde yer almaktadır ve ücretsiz bir şekilde her saat görülebilmektedir.

Anadolu Hamidiye Tabyası
Anadolu Hamidiye Tabyası

Çanakkale Kent Müzesi

Çanakkale şehir merkezindeki müzelerden biri olan Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Fetvane Sokak ile Çarşı Caddesi kesişiminde çok merkezi bir noktadır. 6 Mart 2009 tarihinde ziyarete açılan iki katlı müzede Çanakkale ile ilgili geçici sergiler düzenlenen bir bölüm ve Çanakkale ile ilgili bilgi panolarının yer aldığı ikinci bir bölüm bulunmaktadır. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müzede Çanakkale’nin nüfusu, göçler, mimari, yaşam, ekonomi, eğitim, yerel basın ve el zanaatları gibi birçok konu işlenmektedir.

Çanakkale Kent Müzesi
Çanakkale Kent Müzesi

Çanakkale Seramik Müzesi

Çanakkale gezilecek yerler listesindeki bir diğer müze ise Seramik Müzesi’dir. Çanakkale Seramik Müzesi, 2008 yılında Çanakkale’deki kamu kurumları ve STK’ların bir araya gelmesiyle başlatılan çalışmalarla birlikte 2013 yılında kapılarını açmıştır. Tarihi Er Hamamı’nın restore edilmesiyle oluşturulan müze, Çanakkale’nin ”Seramik Kenti” özelliğini vurgulamayı amaçlamaktadır. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müzede Çanakkale seramik ürünleriyle birlikte süreli sergiler ve atölyeler düzenlenmektedir.

Çanakkale Seramik Müzesi
Çanakkale Seramik Müzesi

Troya Müzesi

Çanakkale gezilecek yerler listesindeki önemli müzelerden biri olan Troya Müzesi, Troya Antik Kenti’nden çıkarılan eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Troya Antik Kenti’nin girişinde yer alan müze, 2018 yılında ziyarete açılmıştır. Müze içerisindeki mezar taşı, heykeller, sahne canlandırmaları, fotoğraflar ve diğer eserlerle birlikte Troya Antik Kenti’nin farklı katmanları anlatılmaktadır. Üç kattan oluşan müze, ilgi çekici bir mimariye sahiptir.

Troya Müzesi, ilgi çekici mimari tasarımı ve sergilemeyle alanlarıyla birlikte dünya çapında birçok ödüle layık görülmüştür. Time Dergisi, 2019 yılında yayınladığı ”Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer” başlıklı listede Troya Müzesi’ne de yer vermiştir. Müze Kart ile ziyaret edilebilen Troya Müzesi’nin ziyaret saatleri ve giriş ücretlerine muze.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Troya Müzesi
Troya Müzesi

Çanakkale Tarihi Yerler

Antik dönemden günümüze uzanan tarihiyle Çanakkale, zengin bir tarih mirasına sahiptir. Çanakkale gezilecek yerler listesindeki tarihi bölgelerin başında elbette Çanakkale Şehitliği gelmektedir. Bununla birlikte Truva Antik Kenti ve Assos, bölgedeki önemli tarihi noktalar arasındadır. Özellikle Truva Arkeolojik Alanı, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerlerinden biri olması sebebiyle ayrı bir yere sahiptir.

Troya Antik Kenti

Truva Antik Kenti olarak adlandırılan bölge, Homeros’un ünlü İlyada destanında adı geçen Troya Savaşı’nın gerçekleştiği yerdir. Amatör bir arkeolog olan Alman Heinrich Schliemann tarafından 1870’lerde keşfedilen Truva Antik Kenti’ndeki birçok eser, yurt dışına kaçırılmıştır. Kaçırılan eserler günümüzde Almanya ve Rusya’da çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Truva Antik Kenti, 1996 yılında Milli Park statüsüne alınırken 1998 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Yunan belgelerinde Troia olarak adlandırılan şehir, Türkçe’ye Truva olarak geçmiştir. Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü yakınlarında bulunan kent, kurulduğu dönemde Efes ve Milet gibi denize yakın olmasına rağmen Karamenderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle denizden uzaklaşarak önemini yitirmiştir. Yapılan kazı çalışmalarıyla birlikte aynı bölgede farklı dönemlerde 7 defa şehir kurulduğu tespit edilmiştir. Bölgedeki ilk şehrin tarihi ise M.Ö. 3 bin yılına kadar uzanmaktadır. Çanakkale gezilecek yerler listesindeki bölgeyle ilgili detaylı bilgi almak için Troya Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Troya Antik Kenti
Troya Antik Kenti

Arkeo-Köy Tevfikiye

Troya Antik Kenti’nin girişindeki Tevfikiye Köyü, 2018 Troya Yılı kapsamında arkeoköy olarak düzenlenmiştir. Troya kalıntılarının ve Troya Müzesi’nin yanı başında yer alan Tevfikiye, Çanakkale il merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Opet tarafından 2006 senesinden beri yürütülen ”Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Troya Antik Kenti’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Fiziksel ve sosyal değişim içeren düzenleme çalışmalarıyla birlikte Arkeo-Köy Tevfikiye oluşturulmuştur. Tevfikiye, Troya şehrine dönüştürülerek yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Arkeo-Köy Tevfikiye
Arkeo-Köy Tevfikiye

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir