Dalyan Gezilecek Yerler (12 Yer)

Dalyan gezilecek yerleriyle ön plana çıkan Türkiye’nin popüler turizm noktalarından biridir. Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalle olan Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Dalyan Deltası’nın yanına kurulmuştur. Türkiye’nin önemli sazlık bölgelerinden olan Dalyan, özellikle Caretta Caretta kaplumbağaları ve çamur banyolarıyla öne çıkmaktadır. Güney Ege ve Batı Akdeniz’in kesim noktasında yer alan bu küçük bölge, başta İngiliz turistler olmak üzere yabancıların uğrak yerlerinden biridir.

YouTube video

Dalyan Hakkında Kısa Bilgiler

  Dalyan gezilecek yerler listesi, genellikle sakin bir tatil arayanlar için idealdir. Tatilinizi planlarken Dalyan gezilecek yerler listesinin tamamını görmek için 2 gün ayırmanız fazlasıyla yeterli olacaktır.

  Dalyan gezilecek yerler listesinin hemen hemen tamamına Dalyan tekne turu ile ulaşabilirsiniz. Dalyan’da yapılacak en önemli aktivite, tekne turuna katılmaktadır. Tekne turuna katılmadan Dalyan’dan dönmeyin.

Temmuz ayının ilk haftasından itibaren havaların iyice ısınmasıyla bölgede sivrisinekler çoğalmaktadır. Dalyan’daki sivrisineklere karşı yanınızda sinek kovucu bulundurmanız çok faydalı olacaktır.

  Dalyan’da birçok kafe ve restorant bulunmaktadır. Merkezde turistlere yönelik mekanlarda fiyatlar ortalamanın üzerindedir. Dalyan Belediyesi’ne ait Kaunos Kral Bahçesi ve Dalko Balık Restaurant’ı uygun fiyata yemek yiyebileceğiniz yerlerdir.

  Dalyan merkezde çok sayıda üç yıldızlı otel ve pansiyon bulunmaktadır. Konaklamak için her bütçeye uygun otel bulabilirsiniz. Otel tavsiyesi: Smyrna Hotel.

  Dalyan’a direkt olarak şehirlerarası otobüs seferi düzenlenmemektedir. Ortaca ilçesinin otogarından Dalyan dolmuşlarına binerek ortalama 20 dakikalık bir yolculukla bölgeye ulaşabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise Ortaca’ya direkt otobüs bulamazsanız, Muğla Otogar’dan Ortaca dolmuşlarına binebilirsiniz.

Dalyan Gezilecek Yerler
Dalyan Gezilecek Yerler

1 Günde Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan gezilecek yerler listesindeki noktalara gitmek için tekne turlarına katılmanız gerekmektedir. Dalyan tekne turları ile bölgenin civarındaki bütün turistik noktaları görmeniz mümkündür. Tur tekneleri genellikle Çamur Banyosu, Köyceğiz Gölü, Kaunos Kral Kaya Mezarları, İztuzu Plajı ve Kaunos Antik Kenti rotasını izlemektedir. Turlardaki bir başka seçenek ise Delikli Ada ve Ekincik Koyu gibi civar bölgeleri de içine almaktadır. Dalyan’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Çamur Banyosu ve İztuzu Plajı gelmektedir. Eğer tatilinizi 2 veya 3 gün şeklinde planlarsanız 2 farklı tekne turuna katılabilir ve Radar Tepe ile Çandır Seyir Tepesi gibi Dalyan manzarası sunan noktaları da gezebilirsiniz. Alt kısımdaki haritadan Google Maps üzerinden oluşturduğumuz gezi listesine göz atabilirsiniz.

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan gezilecek yerler listesi, 1-2 gün içerisinde tamamlanabilir. Dalyan ile birlikte civardaki mahalleler Ekincik ve Gökbel’de de görülmeye değer güzellikler bulunmaktadır. Bölgedeki turistik noktalar doğal güzellikler ve tarihi yerlerden oluşmaktadır. Bu yerlerin hemen hemen hepsine Dalyan tekne turuna katılarak ulaşmanız mümkündür. Dalyan tekne turuyla ilgili hazırladığımız videoya alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

İztuzu Plajı

Deniz suyu ile tatlı suyun buluştuğu nadir plajlardan biri olan İztuzu Plajı, Türkiye’nin en önemli sahillerindendir. Yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğa sahip olan İztuzu’nun en önemli özelliği, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama noktalarından olmasıdır. Plaj, bu özelliğiyle ”Kaplumbağa Plajı” olarak da bilinmektedir.

Dünya çapında birçok ödül kazanan İztuzu Plajı’nın kumsalın kaplumbağaların yumurtalarını bıraktığı yerler işaretlenmektedir. Bu işaretleme, denize girenlerin yumurtlama alanlarına zarar vermemesi içindir. Ayrıca 21:00-08:00 saatleri arasında kaplumbağaların rahat hareket edebilmesi için kapalı olan İztuzu Plajı’nda yaralı kaplumbağaların tedavi edildiği bir merkez bulunmaktadır. Plajla ilgili detaylı bilgi almak için Dalyan İztuzu Plajı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İztuzu Plajı
İztuzu Plajı

Dalyan Boğazı

Dalyan Kanalı olarak bilinen bölge, Köyceğiz Gölü’nün sularını denize ulaştıran akarsudur. Uzunluğu yaklaşık 10 kilometre olan Dalyan Kanalı’ndaki sular, menderesler çizerek denize ulaşmaktadır. Kanalın son 5 kilometresi, Dalyan Deltası olarak adlandırılmaktadır. 1988 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Dalyan Kanalı’nda meşhur çamur banyoları, Kaunos Kral Mezarları, Kaunos Antik Kenti ve İztuzu Plajı yer almaktadır.

Dalyan Boğazı
Dalyan Boğazı

Kaunos Kral Mezarları

Kaya Mezarları, Dalyan merkezden rahatlıkla seyredilebilmektedir. Dalyan’ın hemen karşısında görkemli bir şekilde duran bu mezarlar, bölgedeki Kaunos Antik Kenti’nin bir parçasıdır. Antik çağda önemli bir liman kenti olan Kaunos Antik Kenti’nin yanındaki bu mezarlar, M.Ö. 4.yüzyılda inşa edilmiştir. Lykia tipi mezarlar arasında önemli bir yere sahip olan Kaunos Kral Mezarları, Roma döneminde de kullanılmaya devam edilmiştir. Kaya Mezarları’na daha önce yaya olarak çıkmak serbestken, günümüzde tarihi dokunun korunması amacıyla girişleri yasaklanmıştır.

Dalyan Kral Mezarları
Dalyan Kral Mezarları

Çamur Banyosu

Dalyan Çamur Banyoları, bölgeye gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği aktivitelerin başında gelmektedir. Tekne turlarıyla veya tekne dolmuşlarla ulaşım sağlayabileceğiniz meşhur çamur banyolarının cilde iyi geldiği düşünülmektedir. Kil maskesine benzeyen çamurun yanında termal havuzlar bulunmaktadır. Kükürt, klorür ve radyoaktif gazlar içeren termal havuzlar, dünya çapında birçok ünlü tarafından da ziyaret edilmiştir. Dalyan gezilecek yerler listesindeki bu önemli noktayla ilgili detaylı bilgi almak için Dalyan Çamur Banyosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Dalyan Çamur Banyosu
Dalyan Çamur Banyosu

Maraş Caddesi

Dalyan’ın en hareketli caddesi olan Maraş Caddesi, Dalyan gece hayatının merkezidir. Nehrin hemen arkasından başlayan caddenin uzunluğu, yaklaşık 1,5 kilometredir. Dalyan Maraş Caddesi, yaz aylarında akşam saatlerinden başlayarak sabaha kadar trafiğe kapatılmaktadır. Cadde üzerinde çok sayıda bar, lokanta, market, hediyelik eşya dükkanı ve pansiyon bulunmaktadır.

Dalyan Maraş Caddesi
Dalyan Maraş Caddesi

Sultaniye Kaplıcaları

Dalyan gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan biri olan Sultaniye Kaplıcaları, binlerce yıllık tarihe sahiptir. Köyceğiz Gölü’nün güney batısındaki Ölemez Dağı’nın eteklerinde bu bölgenin M.Ö. 100 yıllarında Kaunoslular tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Bölge, Roma döneminde de kullanılmaya devam edilmiştir.

39 derece sıcaklığında suya sahip olan Sultaniye Kaplıcaları, yüksek radyoaktiviteye (98.3) sahiptir. Bu özelliğiyle rehabilite edicidir. Ayrıca güzellik çamuru olarak bilinen Dalyan çamur banyolarından biri de Sultaniye Kaplıcaları’ndadır.

Sultaniye Kaplıcaları
Sultaniye Kaplıcaları

Köyceğiz Gölü

Alüvyal set gölü türünde olan Köyceğiz Gölü, Muğla’nın güneydoğusunda yer almaktadır. Birçok su kaynağı tarafından beslnen göl, bölgenin turizm faaliyetleri için son derece önemlidir. Gölün bir başka özelliği ise Türkiye’nin en büyük alabalık çiftliğine ev sahipliği yapmasıdır. Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olan Köyceğiz Gölü’nün etrafında şifalı termal sular, çamur banyoları ve tarihi yapılar yer almaktadır.

Köyceğiz Gölü
Köyceğiz Gölü

Kaunos Antik Kenti

Dalyan ve çevresi, Antik Çağ’da önemli bir liman kenti olan Kaunos’a ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybeden Kaunos Antik Kenti, Dalyan gezilecek yerler listesindeki önemli turizm noktalarındandır. Miletos’un oğlu Kaunos tarafından kurulan şehir, Roma döneminde de aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzde antik kent içerisinde tiyatro, Roma hamamı ve tapınak gibi birçok yapı bulunmaktadır.

Dalyan tekne turunun son durağı genellikle Kaunos olmaktadır. Tekne sizi nehrin kenarında bırakmaktadır ve ortalama 15 dakikalık bir yürüyüşle tepedeki kente varılmaktadır.

Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kenti

Gökbel Radar Tepesi

Dalyan Deltası’nı tepeden izleyebileceğiniz iki noktadan biri olan Gökbel Radar Tepesi, çıkılması zor bir nokta olsa da sonunda sizi muhteşem bir manzaranın beklediği yerdir. Tepenin belli bir noktasına kadar araçla çıkmak mümkün fakat sonrasında en iyi ihtimalle yürümeniz gereken yaklaşık 1 kilometre kadar yolunuz bulunuyor. Bölge henüz tam anlamıyla turizme kazandırılmadığı için bir tesis veya çevre düzenlemesi bulunmuyor. Tepenin tam konumuna Google Maps haritamızın 9 numaralı noktasından ulaşabilirsiniz.

Gökbel Radar Tepesi
Gökbel Radar Tepesi

Çandır Seyir Tepesi

Dalyan Deltası’na hakim ikinci nokta olan Çandır Seyir Tepesi, Gökbel’e göre daha alçakta kalmasına rağmen deltaya daha yakın olduğu için daha çok detay görmenize olanak sağlıyor. Sadece şahsi araçla ulaşabileceğiniz Çandır Seyir Tepesi’ne gitmek için Dalyan’dan arabalı feribotla karşıya geçip, Çandır Köyü girişine kadar gidiyorsunuz. Radar Tepesi’ne göre daha düzgün bir yola sahip olan Çandır Seyir Tepesi’nde herhangi bir turistik düzenleme bulunmuyor.

Çandır Seyir Tepesi
Çandır Seyir Tepesi

Delikli Ada

Delik Ada veya Delikli Ada bilinen adacık, Dalyan Deltası’nın denizle buluştuğu yerin hemen önünde yer almaktadır. Üzerinde adanın diğer tarafını görebileceğiniz bir delik bulunan ada, adını buradan almıştır. Delikli Ada ve denizdeki diğer noktalar klasik Dalyan tekne turlarının programlarında yer almasa da koyları içeren diğer tekne turlarının programlarında bu nokta da vardır. Delik Ada’da bir deniz feneri ve tek tük ağaçlar, çalılıklar bulunmaktadır. Kayalıklardan dolayı adaya tırmanmak zordur.

Dalyan Delik Ada
Dalyan Delik Ada

Ekincik Koyu

Dalyan gezilecek yerler listesindeki dikkat çekici noktalardan biri de Ekincik Koyu ve Plajı’dır. Standart Dalyan tekne turu dışında koyları içeren teknelerin programlarında bu koy yer almaktadır. Ormanların arasında doğal bir liman olan Ekincik Koyu, Dalyan’da maviyle yeşilin buluştuğu noktalardandır. Ekincik’te Köyceğiz Belediyesi tarafından işletilen plaj-cafe bulunmaktadır. İşletme belediyeye ait olduğu için fiyatlar ortalamanın altındadır.

Ekincik Koyu
Ekincik Koyu

Dalyan gezilecek yerler listenin öne çıkan noktaları, yukarıdaki gibidir. Bunun haricinde özellikle Ekincik Koyu’na giderken kıyı şeridinde ufak koylar bulunmaktadır. Sizin eklemek istediğiniz yerler varsa yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir