Gaziantep Gezilecek Yerler (30+ Yer)

Gaziantep gezilecek yerler listesi, Güneydoğu Anadolu’nun önemli turistik noktalarını barındırmaktadır. Tarih ve kültür meraklıları için ideal bir şehir olan Gaziantep, aynı zamanda bir gastronomi şehri. UNESCO tarafından dünya gastronomi şehirlerinden biri olarak seçilen Gaziantep, binlerce yılda şekillenen leziz mutfağı ile unutulmaz bir yemek deneyimi yaşamanızı sağlıyor.

YouTube video

İpek Yolu üzerinde yer alan Gaziantep, tarih boyunca ticaret ve ekonomi açısından önemini sürdürmüştür. Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunan şehrin eski dönemlerdeki adı ”Ayıntap” olarak geçmektedir. Şehirdeki suların bolluğundan ve gürlüğünden dolayı bu isimle anılan şehir, zamanla Antep adını alırken Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Gaziantep olmuştur. Bu blog yazımızdan Gaziantep gezilecek yerler listesiyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep şehir merkezinde turistik noktaların birçoğu, Gaziantep Kalesi’nin çevresinde toplanmıştır. Başta Bakırcılar Çarşısı olmak üzere üzere bölgede çok sayıda tarihi yapı ve müze yer almaktadır. Bu lokasyonun haricinde Gaziantep’in güneyinde yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, binlerce hayvana ev sahipliği yapıyor.

Alt kısımdaki Google Maps linkinden Gaziantep şehir merkezinde gezilecek yerler haritasını inceleyebilirsiniz. Bu rota için 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep gezilecek yerler listesinde en dikkat çekici noktalardandır. 9 Eylül 2011 tarihinde ziyarete açılan müze, 1.700 metrekarelik mozaiğe ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, Hatay gezilecek yerler listesindeki Hatay Arkeoloji Müzesi’nin ardından dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesidir. Hem mimarisi hem de teknolojik özellikleri bakımında dikkat çeken Zeugma Mozaik Müzesi, üç bloktan oluşmaktadır. Müzede ağırlıklı olarak Zeugma Antik Kenti’nden gelen mozaikler sergilenmektedir. Bu mozaikler içinde en dikkat ünlü olanı ise ”Çingene Kızı” mozaiğidir. Zeugma Mozaik Müzesi, MüzeKart ile ziyaret edilebilmektedir.

Müze hakkında detaylı bilgi almak için Zeugma Mozaik Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

15 Temmuz Demokrasi Müzesi

Türkiye’nin ilk ”15 Temmuz Demokrasi Müzesi” olan yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 Temmuz 2017 tarihinde ziyarete açılmıştır. Gaziantep İstasyon Meydanı’ndaki İstasyon Parkı’nda yer alan yapı, 15 Temmuz gecesini kronolojik olarak ziyaretçilere sunmaktadır. Gaziantep gezilecek yerler listesinde yer alan müzenin dış cephesinde 15 Temmuz şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu bir anıt duvar yer alırken, müze içerisinde o geceye dair yaşananlar fotoğraflar ve videolar ile anlatılıyor.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi
15 Temmuz Demokrasi Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki Gaziantep Arkeoloji Müzesi, şehrin çevresinde bulunan tarihi materyallerin sergilendiği bir müzedir. Müzede Jeolojik dönem fosil ve kayaçları, doğa tarihi ve alt paleolitik dönemini yansıtan teşhir malzemeleri, nesli tükenen Maraş Fili’nin iskeletleri, Geç Hitit Dönemi buluntuları ve Karkamış Antik Kenti buluntuları gibi eserler sergilenmektedir. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilendikten sonra Zeugma Mozaik Müzesi’nin açılmasıyla birlikte yeni müzeye taşınmıştır.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep gezilecek yerler listesinin en popüler noktalarından olan Gaziantep Kalesi, şehrin merkezinde bir tepede yer almaktadır. Ne zaman ve kimin tarafından inşa edildiği kesin olarak bilinmeyen kale, Hititler döneminde gözlem amaçlı kullanılmıştır. Tarih boyunca birçok kez restore edilen Gaziantep Kalesi, son halini 2000’li yılların başında almıştır. Daire şeklinde kalenin çevresi, 1.200 metredir. 12 kuleye ve burçlara sahip olan kale, Gaziantep’in en çok ziyaret edilen noktalarındandır. Gaziantep Kalesi, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almış ve restorasyon çalışması yapılmıştır.

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi

Panorama 25 Aralık Müzesi

Gaziantep gezilecek yerler listesinin bir diğer önemli noktası olan Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan müzede, Antep savunmasında yaşanan kahramanlıklar anlatılmaktadır. Açıldıktan sonra ilk iki yılda yaklaşık 400 bin ziyaretçiyi ağırlayan Panorama 25 Aralık Müzesi’nde 14 yağlı boya tablo, 3 diorama, 1586 metrekarelik alana sahip yağlı boya panoramik resimlerin yanında 750 kadar eser bulunuyor.

Panorama 25 Aralık Müzesi
Panorama 25 Aralık Müzesi

Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün yansıtıldığı Gaziantep Hamam Müzesi, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümünde bulunmaktadır. 1577 yılında inşa edilen yapı, uzun yıllar boyunca Paşa Hamamı adıyla hizmet vermiştir. 2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen yapı, Gaziantep gezilecek yerler listesine kazandırılan bir müze haline gelmiştir. Müzede aslına uygun olarak teşhir edilen soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleriyle, hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, bal mumu heykeller ve maketler bulunmaktadır.

Gaziantep gezilecek yerler listesinde müze hakkında detaylı bilgi almak için Gaziantep Hamam Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Hamam Müzesi
Hamam Müzesi

Devr-i Alem Para Müzesi

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki noktaların birçoğu belediye tarafından işletiliyor. Devr-i Alem Para Müzesi, Gaziantep müzeleri içerisindeki az sayıdaki özel müzeden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel para koleksiyonu yapan Esat Kaplan, 2005 yılında önce gezici müze ardından hem gezici hem de kalıcı müze olarak para koleksiyonunu sergilemeye başladı. 30 yıldan uzun bir süre boyunca topladığı farklı paralarla Para Müzesi’ni açan Esat Kaplan’ın koleksiyonunda 4 ton ağırlığında para bulunuyor. Tarihi bir yapıda, kavanozlar içerisinde sergilenen paraları, Devr-i Alem Para Müzesi’nde görebilirsiniz.

Devr-i Alem Para Müzesi
Devr-i Alem Para Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na ”Gastronomi” alanında dahil edilen Gaziantep, mutfak ve yemek kültürüyle adından söz ettirmektedir. Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep’in binlerce yıllık geçmişle şekillenen mutfak kültürüne adanmış bir müzedir. 1904 yılında inşa edilen Göğüs Konağı’nda, Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından olan Ali İhsan Göğüş’ün de doğduğu evde bulunan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında hizmete açılmıştır. Müzede Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçler, yöresel yemek görselleri ve canlandırmalar yer almaktadır. Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Millet Hanı

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılardan biri olan Millet Hanı, Osmanlı han mimarisinin güzel örneklerinden biridir. İki katlı, tek avlulu bir yapı olan Millet Hanı, Lala Mustafa Paşa’nın Antep Beyliği döneminde 1575 yılında inşa edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında hanın isminin ”Atatürk Hanı” olarak değiştirilmesi istenirken, Atatürk’ün “Bu han benim değil milletin hanı olsun” sözlerinin ardından Millet Hanı olarak adlandırılmıştır. Millet Hanı, günümüzde bir dinlenme alanı olmakla birlikte turistik el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Millet Hanı
Millet Hanı

Baklava Müzesi

Gaziantep ile özdeşleşen ve coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen Antep Baklavası, şehirde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında gelmektedir. Gaziantep gezilecek yerler listesinde yer alan müzelerden biri olan Baklava Müzesi, Millet Hanı’nın içerisinde yer almaktadır. İkinci kattaki bulunan Baklava Müzesi’nde Pazartesi günleri haricinde her gün 14:00’da canlı olarak geleneksel usulle baklava yapımı izlenebilmektedir. Müzede ayrıca baklava yapımında kullanılan malzemeler ve aletler sergilenmektedir.

Baklava Müzesi
Baklava Müzesi

Yaşayan Müze

Gaziantep gezilecek yerler listesinde yer alan çok sayıda tarihi handan biri olan Gümrük Han, günümüzde Yaşayan Müze olarak hizmet vermektedir. Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında Yolcu Hanı olarak inşa ettirilen yapının zemin katında mekanlar, depo ve ahır yer alırken üst katta yolcuların konaklaması için odalar bulunmaktadır. 2011 yılında restore edilen Gümrük Han, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretim ve satış yeri haline gelmiştir. Zemin katta çay bahçesi bulunurken üst kattaki odalarda kolonya, sabun, tesbih, cam üfleme, ebru, gümüş gibi alanlarda dükkanlar bulunmaktadır.

Yaşayan Müze
Yaşayan Müze

Yeni Han

Kitabesi bulunamamasından dolayı yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Yeni Han’ın en eski kaydı, 1557 yılına uzanmaktadır. Han-ı Cedid adıyla inşa edilen, Battal Bey’in Asiye ve Hacı Osman Bey’in kızı Emine Hatun’un sahibi olduğu yapı, Gaziantep gezilecek yerler listesindeki tarihi hanlardan biridir. Tek avlulu ve iki katlı hanlar grubuna giren Yeni Han, günümüzde şehrin merkezinde çay-kahve içmek isteyen turistler tarafından tercih edilmektedir. Hanın içerisinde yer alan Kaleoğlu Mağarası ise turistler için popüler noktalardan biridir.

Yeni Han
Yeni Han

Kaleoğlu Mağarası

Yeni Han içerisinde bulunan Kaleoğlu Mağarası, 500 yıllık bir mağara olarak Gaziantep gezilecek yerler listesinde yer almaktadır. Antep’in düşman işgaline direnişi sırasında yiyecek ve cephanelerin saklandığı yer olan Kaleoğlu Mağarası, yazın serin kışın sıcak havasıyla ”doğal klima” olarak nitelendirilmektedir. Günümüzde içerisindeki kafeyle hizmet veren Kaleoğlu Mağarası, turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir.

Kaleoğlu Mağarası
Kaleoğlu Mağarası

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’in en popüler noktalarından olan Bakırcılar Çarşısı, adını çarşıda bulunan bakır dükkanlarından almıştır. Gaziantep gezilecek yerler listesinde Bakırcılar Çarşısı’nda bakır dükkanları dışında el sanatıyla uğraşan birçok esnaf, üretim yapmaktadır. Ahşap kaplamalı dükkanlar ve taş döşenmiş sokaklarıyla yüzlerce yıllık geçmişi hissedebileceğiniz Bakırcılar Çarşısı, günümüzde bakırcılık sanatının yoğun olarak devam ettiği bir yerdir. Çarşının yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19’uncu yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.

Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı

Almacı Pazarı

Gaziantep gezilecek yerler listesinde çok sayıda tarihi han ve çarşı bulunmaktadır. Bu hanlardan biri de Türkiye’nin en eski çarşılarından biri olan Almacı Pazarı’dır. Yıllar boyunca önemli bir ticaret merkezi olan Almacı Pazarı, günümüzde de canlılığını koruyan bir yerdir. Yöresel ve organik ürünlerin satıldığı çarşıda eşitli baharatlar, Antep fıstığı, kurutmalık sebze ve ürünler, acılı acısız salçalar, şire ürünleri, satılmaktadır.

Almacı Pazarı
Almacı Pazarı

Tahmis Kahvesi

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki dikkat çekici bir diğer nokta, Tahmis Kahvesi’dir. 1635 yılında Gaziantep’te kurulan tarihi kahvehane, ”kahvenin dövüldüğü yer” anlamına gelen ”tahmis” adını taşımaktadır. Mevlevihane Tekkesi’ne gelir getirmesi amacıyla Türkmen Ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından yaptırılan Tahmis Kahvesi, 1901 ve 1903 yıllarında iki büyük yangın yaşamıştır. Tarih boyunca çeşitli restorasyonlardan geçen yapı, 2009 yılında günümüzdeki halini almıştır. Şehrin markalarından biri haline gelen Tahmis Kahvesi’nde menengiç kahvesi, Türk kahvesi, dibek kahvesi ve Osmanlı kahvesi gibi ürünler satılmaktadır.

Tahmis Kahvesi
Tahmis Kahvesi

Udma Peynir Müzesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılında açılan Udma Peynir Müzesi ve Restoran, şehir merkezindeki Eski Hamam binasının restore edilmesiyle turizme kazandırılmıştır. Hem restoran hem de müze olarak hizmet veren yapı, kahvaltılık menüsüyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Restoran’ın alt kısmında ise peynirin yapım sürecinin çeşitli bilgilendirme panoları ve peynir yapımında kullanılan aletlerle anlatıldığı bölüm bulunmaktadır. Müze, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Udma Peynir Müzesi
Udma Peynir Müzesi

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Gaziantep gezilecek yerler listesinde tarihi yapılardan biri de Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi’dir. Kozluca ve Şehitler caddeleri arasında yer alan yapı, mevlehihane olarak inşa edilmiştir. Güneydoğu Anadolu’nun en büyük mevlevihanelerinden olan yapı, 4 asırlık bir geçmişe sahiptir. Son yüzyılda depo, müftülük ve cami lojmanı olarak da kullanılan yapı, günümüzde maden eserleri, el yazması Kur’an-ı Kerimler, Türk hat sanatından örnekler, kilim ve halıların sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi
Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Gaziantep müzeleri içinde popüler noktalardan olan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Kurtuluş Savaşı sırasındaki Antep Savunması’nı anlatmak amacıyla kurulmuştur. Gaziantep gezilecek yerler listesinin öenmli bir parçası olan müzede savaş döneminden kalma silahlar, o dönemde kullanılan eşyalar, giysiler, kitaplar ve dergiler sergilenmektedir. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nin dikkat çekici noktalarından biri de alt kattaki sığınaktır. Antep Savunması sırasında aktif olarak sığınakta balmumu heykeller ile o dönem yapılan çalışmalar anlatılmaktadır. Detaylı bilgi için Şahinbey Milli Mücadele Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Tarihi Gaziantep Evleri

Gaziantep gezilecek yerler listesinde, şehrin tarihi evleri önemli bir yer tutmaktadır. Yüksek duvarların arkasında, dış mekanlardan soyutlanan Antep Evleri, avluya dönük ve iki katlı yapılardır. Bey Mahallesi olarak bilinen bölgede yoğunlaşan tarihi Gaziantep evleri, yapılan düzenlemelerle birlikte turistik bir yer haline gelmiştir. Dar taş sokaklar arasında bu evlerin arasında gezebilir ve fotoğraf çekinebilirsiniz.

Tarihi Gaziantep Evleri
Tarihi Gaziantep Evleri

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Tarihi Gaziantep Evleri’nin bulunduğu Bey Mahallesi’nde yer almaktadır. 1900’lü yılların başında inşa edilen bina, 1985 yılında çok harap bir haldeyken iş adamı Hasan Süzer tarafından satın alınarak, restorasyonu yaptırılmıştır. Ardından Hasan Süzer Etnografya Müzesi adıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanan müzede Antep halkının ev yaşantısı, gelenek, görenek, giysi ve gündelik hayatla ilgili çeşitli bilgiler sergilenmektedir. Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Müze Kart ile ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi
Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Atatürk Anı Müzesi

Tarihi Bey Mahallesi, Gaziantep gezilecek yerler listesinde çok sayıda yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu yapılardan biri de Atatürk Anı Müzesi’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’i ziyaret ederken dönemin valisi ve belediye başkanının teklifiyle ”Bey Mahallesi” nüfusuna kayıt edilmiştir. O günden bu yana Gazianteplilerin fahri hemşehrisi olan Atatürk’ün hatıralarını yaşatmak üzere, nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi’nde Atatürk Anı Müzesi açılmıştır. Müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Gaziantep Savunmasıyla ilgili görseller ve belgeler sergilenmektedir.

Atatürk Anı Müzesi
Atatürk Anı Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin sayılı oyuncak müzelerinden biri olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep gezilecek yerler listesinde ziyaret edebileceğiniz yerlerden biridir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Sunay Akın’ın küratörlüğünde açılmış olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, tarihi bir Antep evinde yer almaktadır. 1700’lü yıllardan günümüze uzanan oyuncak tarihinin örneklerinin sergilendiği müzenin ilgi çekici alanlarından biri de mağara içerisine kurulan galeridir.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Şehitler Abidesi

Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlıklarla ”Gazi” unvanını alan Antep şehri, 1920-1921 yılları arasında 6317 evladını toprağa vermiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında Çınarlı (Arıburnu) Cephesi olarak geçen, günümüzde Çınarlı Camii’nin üstünde yer alan bölgeye Şehitler Abidesi inşa edilmiştir. Gaziantep gezilecek yerler listesindeki Şehitler Abidesi’nin üzerinde ”Bu anıt yurduna saldıranların tecavüzlerini kırmaya Gaziantep halkı adına yemin eden şehitlerin semaya kaldırdığı şehadet parmağıdır.” yazmaktadır.

Şehitler Abidesi
Şehitler Abidesi

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

1909 yılında Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Bayazhan, Gaziantep gezilecek yerler listesinde tarihi noktalardan biridir. Osmanlı Han mimarisi örneği olan, iki katlı ve tek avlulu Bayazhan, günümüzde Gaziantep Kent Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 2009 yılında ziyarete açılan müze, Gaziantep kent kültürü ve tarihini tanıtmaktadır. Müzede Gaziantep tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü konularında ziyaretçilere bilgiler aktarılmaktadır.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi

Şahinbey Belediyesi tarafından Gaziantep gezilecek yerler listesine kazandırılan İslam Bilim Tarihi Müzesi, İslam coğrafyasındaki bilimsel faaliyetleri, icatları ve keşifleri ziyaretçilere tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Astronomi, coğrafya, denizcilik, fizik, mekanik, tıp ve kimya gibi farklı alanlarda Müslüman bilim adamları tarafından gerçekleştirilen çalışmaların anlatıldığı müze, interaktif uygulamalarla zenginleştirilmiştir.

İslam Bilim Tarihi Müzesi
İslam Bilim Tarihi Müzesi

Botanik Bahçesi

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki Botanik Bahçesi, hem doğa meraklılarını hem de fotoğraf çektirmek isteyenleri sıkça ağırlayan bir yerdir. Gaziantep’te gelin-damat dış çekim fotoğrafları için de tercih edilen Botanik Bahçesi’nde gezerken, bu çekimlere denk gelme olasılığınız vardır. 2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Botanik Bahçesi, 17.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Botanik Bahçesi’nde bitkilerin familyası, türü, cinsi ve anavatanları hem Türkçe hem de Latince olarak bilgilendirme panolarıyla anlatılmaktadır. Botanik Bahçesi içerisinde Su Bitkileri Bahçesi, Gül Bahçesi, Osmanlı Bahçesi, Renk ve Koku Bahçesi, Kaya Bahçesi, Üç Boyutlu Bitkiler Bahçesi, Açık Tohumlu Bitkiler Bahçesi, Tıbbi ve Endemik Bitkiler Bahçesi, Zen Bahçesi ve Japon Bahçesi gibi farklı temalarda bahçeler bulunmaktadır.

Botanik Bahçesi
Botanik Bahçesi

Gaziantep Fıstık Müzesi

Dünyanın ilk ve tek fıstık müzesi olan Gaziantep Fıstık Müzesi, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü arazisi içerisinde yer almaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından fıstık şeklinde inşa edilen Gaziantep Fıstık Müzesi’nde Antepfıstığının üretim aşamaları anlatılmaktadır. Fıstığın toprakla buluşmasından sofralara gelene kadar geçen süreç hakkında detaylı bilgiler veren Gaziantep Fıstık Müzesi’nde fıstıkla ilgili sözlü tarih çalışmaları da yer almaktadır.

Gaziantep Fıstık Müzesi
Gaziantep Fıstık Müzesi

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Gaziantep gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, Gaziantep Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Üniversite öğrencilerine Gaziantep kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan müzede Önemli Şahsiyetler, Antep Dili, Önemli Olaylar, Günlük Hayat, Oyunlar, Eğlence ve Fotoğrafçılık gibi farklı kategoriler bulunmaktadır.

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi
Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Burç Tabiat Parkı

Şahinbey ilçesi sınırları içinde yer alan Burç Tabiat Parkı, Gaziantep şehir merkezine en yakın doğa alanlarındandır. Gaziantep gezilecek yerler listesinde yer alan Burç Tabiat Parkı’nın en önemli özelliği, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne ev sahipliği yapmasıdır. Burç Tabiat Parkı’nda piknik, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, bisiklet turu ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapmanız mümkündür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan parka giriş için ücret ödemeniz gerekmektedir.

Burç Tabiat Parkı
Burç Tabiat Parkı

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’dir. Burç Ormanı Tabiat Parkı içerisinde yer alan Hayvanat Bahçesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 1.000 dönümlük arazi üzerine inşa edilmiştir. Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Avrupa’nın da en büyük hayvanat bahçelerinden biridir. 7 binden fazla hayvana ev sahipliği yapan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde balıklardan egzotik kuşlara, sürüngenlerden yırtıcı kuşlara ve tek toynaklılardan yırtıcı hayvanlara kadar farklı türlerde hayvanlar bulunmaktadır.

Türkiye’nin ilk safari parkı da Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde bulunmaktadır. 2015 yılında 200 dönümlük bir araziye kurulan Safari Parkı’nda tur araçlarıyla serbestçe dolaşan hayvanların arasında gezilmektedir. Bunun dışında Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisinde Fok Gösteri Merkezi, Zooloji ve Doğa Müzesi, Tropik Kelebek Merkezi, Şempanze Adası ve Sürüngen Evi gibi farklı bölümler bulunmaktadır.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir