Ağrı İshak Paşa Sarayı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yerler alan ve Doğubayazıt’a hakim olan bir tepeye konumlanan İshak Paşa Sarayı, Ağrı’da gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Bir kayalığın üzerine inşa edilen İshak Paşa Sarayı, günümüzde ayakta kalmış, sağlam yapılardan bir tanesi olarak göze çarpmaktadır.

Sarayın inşasına 1634-1680 yıllarındaki dönemde Bayazıt Sancakbeyliği yapan Çolak Abdi Paşa döneminde başlanmıştır. Yaklaşık 99 yıl süren inşaat, 1784 yılında II.İshak Paşa döneminde tamamlanmıştır. Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış olan sarayların içerisinde en ünlüsü İshak Paşa Sarayı’dır.

İshak Paşa Sarayı’nın Mimari Özellikleri

Ağrı İshak Paşa Sarayı, genel olarak şu mimari bölümlerden oluşmaktadır:

1. Dış cephe,
2. Birinci ve ikinci avlu,
3. Cami binası,
4. Selamlık dairesi,
5. Hamam,
6. Aşevi (Darüzziyafe),
7. Takkapılar,
8. Merasim ve eğlence salonu,
9. Harem dairesi odaları,
10. Türbe binası,
11. Cephanelik ve erzak odaları,
12. Zindan,
13. Fırın,
14. İç mimariden bazı bölümler (kapılar, pencereler, dolaplar, şerbetlikler, şömineler vs.)

Ağrı İshak Paşa Sarayı
Ağrı İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı içerisinde 2 adet avlu bulunmaktadır ve bu avluda bulunan yapılardan meydana gelmiştir. Birinci bölümdeki avluda bulunan yapıların bir kısmı zarar görmüş, yıkılmıştır. İkinci bölümdeki avlu ise dikdörtgen şeklindedir ve her tarafı yapılarla çevrilidir. Giriş kısmının hemen sağ tarafında selamlık, onun arka kısmında ise haremlik bulunmaktadır. Bu yapıların sonunda ise cami ve türbe yer almaktadır. Sarayda yer alan türbe, Selçuklu kümbet mimarisine uygun olarak inşa edilmiştir.

Saray kısmı iki katlıdır. Sarayın 366 odası da bu iki kat içerisine yerleştirilmiştir. Burada bulunan her odanın içerisinde, taştan yapılan ocaklar mevcuttur. Taş duvarların arasında bulunan boşluklar ise, sarayın merkezi ısıtma sisteminin bir parçasıdır. Duvarları ve tabanı taş olan divan salonun boyutları 20 metreye 3 metredir. Divan salonundaki duvarların üzerinde Tür hat sanatının örneklerini görmek mümkündür.

Sarayın mimarisiyle birlikte, tesisat sistemleri en ilgi çeken kısmıdır. Sarayda su, kanalizasyon ve merkezi ısıtma sistemleri bulunmaktadır.

Rusların Doğubayazıt bölgesini işgal ettiği dönemde, burası karargah olarak kullanmıştır. Sarayda yer alan kıymetli eşyalar, Ruslar tarafından alınmıştır. Sarayın 13×6,5 metre boyutlarındaki som çelik ve kabartmalı altın olan kapısı, bugün Moskova Müzesi’nde bulunmaktadır.

Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan İshakpaşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu, Osmanlı ve Fars mimari özelliklerini bünyesinde toplar. Camiinin kubbeleri Türkistan kubbeleri gibidir. Sarayı Topkapı Sarayı’nı andırır, kapıları ise Selçuklu stilindedir.

Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı
Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı’na Nasıl Gidilir ? Ulaşım

İshak Paşa, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yer almaktadır. Ağrı ili merkezinden Doğubayazıt ilçesine karayolu ile ortalama 45 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir. Ağrı’dan ulaşım sağlayabileceğiniz gibi, Iğdır’dan da Doğubayazıt minibüslerini kullanarak ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Doğubayazıt ilçe merkezine vardığınız zaman ise saraya giden minibüs veya otobüsleri kullanabilirsiniz. Müzenin güncel ziyaret bilgileri için muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Ağrı Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum