LikyaYoluMalzemeleri

Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler

Likya Yolu ile ilgili bir önceki yazımızda yürüyüş parkuru hakkında genel detaylar vermiştik. ”Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler” yazısıyla bu genel bilgilerin ardından şimdi de Likya Yolu’nda yürüyüş yapmadan önce yanımıza hangi malzemeleri almamız gerektiğinden bahsedeceğiz. En sağlıklı şekilde yürüyüşü tamamlamak için Likya Yolu Alınacak Malzemeler konusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Yola çıkmadan önce yanınıza aldığınız her fazlalık eşya veya yanınıza almayı unuttuğunuz ufak bir malzeme, yürüyüşünüzü bir hayli zorlaştırabilir.

İlkbahar, yaz, sonbahar veya kış mevsiminde yola çıkacak olmanız, bu yazıdaki malzemelerde bazı değişiklik yapmanız gerektirebilir. Bu yazıda paylaşacağımız bilgiler, genel trekking malzemeleri olsa da Likya Yolu’nu yürümenin en uygun olduğu zamanlarda; sonbahar ve ilkbahar olarak dikkate alınmıştır.

Her yolculuk sonrasında bir daha ki sefer daha az malzeme alacağız desek de, çantaları doldurmaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Bu nedenle çantaya binen ağırlık, yürüyüş parkurunu çok daha zorlaştırıyor ve sırtımızdaki yükler giderek ağırlaşıyor. Bu nedenle malzemeler konusunda seçici davranmamız gerekiyor. Likya Yolu Gerekli Bilgiler başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler

Çadır: Likya Yolu sırasında geceyi geçirmek için ilk ihtiyacımız bir çadır. Özellikle yağmurdan ve çevredeki böceklerden korunmak için yürüyüş öncesinde güzel bir çadır edinmenizde fayda var. Yanınıza alacağınız çadırın hafif olması, suya dayanıklı olması ve kolay kurulabilir olması önemli özellikler. 3 mevsimlik, kurulumu kolay ve hafif bir çadır, Likya Yolu parkuru için işinizi görecektir. Ama kış mevsiminde gitmeyi planlayanların 4 mevsimlik bir çadır almasında fayda var. Ayrıca çadırın altına Mat koymanız sizi rahatlatacaktır. Bu sayede zemin sizi rahatsız etmeyecek ve daha rahat bir uyku almanızı sağlayacaktır.

Çadır taşımak istemiyorsanız ve böceklerle aranız iyiyse, sadece bir uyku tulumu da götürebilirsiniz.

Uyku Tulumu: Yine hafif ve az yer kaplayan bir uyku tulumu, çadırın ardından edinmemiz gereken önemli bir gereçtir. Tulum yerine alternatif olarak tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek ise Bivak Torbası’dır. Uyku tulumuna benzer bir alternatif olan Bivak Torbası, dağcılar tarafından kullanılan bir gereçtir.

Çanta: Yolculuğun en önemli malzemelerinden biri de çantadır. Ne çok büyük ne de küçük bir çanta almalısınız. Maksimum 50-60 litrelik boyutlarda bir çanta işinizi görecektir. Çanta seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikler; çantanın su geçirmez olması, omuzları ve beli acıtmaması ve bol fermuarlı bir çanta olması. Fermuarlı çantalar, aradığınız kolay bir şekilde bulmanız ve sürekli çantayı karıştırmamanız için çok daha uygun bir seçimdir.

Ayakkabı: Yolculuğun en malzemelerin biri de ayakkabıdır. Ayakkabı seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalar; su geçirmeye dayanıklı, terleme yapmayan, kaymayan ve kısa olmayan bir ayakkabı olmasıdır. Orta seviyedeki botlar, bu denli yürüyüş parkurlarında 1 haftada kullanılamaz hale gelebilmektedir. Tırmanma, toprak, çakıl, kaya gibi değişik türde yollardan gideceğinizi ve su toplama, vurma gibi sağlık sıkıntıları ile karşılaşacağınızı unutmamalısınız. Eğer orta seviye bir bot kullanacaksanız, yanınıza mutlaka yedek ayakkabı almalısınız. Eğer kaliteli bir ayakkabı edinirseniz, farklı bir ayakkabıya ihtiyacınız olmayacaktır.

Giyim: Giyecek seçiminde çok abartıya kaçmamalısınz. Yanınıza aldığınız giyecekler hafif olsa da her bir adımda ağırlığını daha da fazla hissedeceğinizi unutmamalısınız. Yanınıza en fazla 3-4 tshirt, 1 uzun kollu giysi, outdoor şortu, 4-5 çift çorap, şapka, yağmurdan korunmak için panço, denize gireceğiniz yerler için deniz şortu almak yeterli olacaktır. Bu giysileri, mola yerlerinizde su bulunan bölgelerde yıkayabilirsiniz. Çamaşırlarınızın suyunu iyice sıktıktan sonra çantanıza asarak yolda kurutabilirsiniz. Bu sayede sürekli olarak temiz çamaşır bulundurabilirsiniz.

Yemek: Likya Yolu uzun bir parkur olsa da yol üzerinde ortalama 15-20 kilometre aralığında yerleşim yerlerine rastlıyorsunuz. Bu köylerde bulunan bakkallardan yiyecek temini yapabilirsiniz. Bu sayede yürüyüş öncesinde çantanızı aşırı derecede doldurmamış olursanız. Portatif ocak, tencere gibi malzemeleri yanınıza alacaksanız; makarna ve hazır çorba gibi gıdaları kolayca yaparak tüketebilirsiniz. Bu sayede yürüyüşünüzü çok daha uygun fiyata tamamlayabilirsiniz.

Yürüyüşe başlamadan önce yanınıza en fazla 3-4 öğünlük yemek almanızı tavsiye ederiz. Ton balığı ve diğer konserve yiyeceklerle birlikte tüp çokokrem, etimek ekmek gibi hafif ve doyurucu gıdalar işinizi görecektir. Yiyecek stoğunuzun bitmesine yakın, köy bakkallarından yiyecek temin edebilirsiniz. Ayrıca enerji verici ve tok tutan çikolata ve kuruyemiş gibi açlığınızı bastıracak atıştırmalıkları da yanınızda bulundurmakta fayda var. Tüm bunların haricinde yürüyüş yolunun popülerleşmesiyle beraber bölgede hizmet veren restoranlardan da yemek temin edebilirsiniz. Ayrıca köylülerin de yardım severliğini yürüyüş boyunca hissedeceksiniz. Zor durumda kaldığınızda bir çoğunun size yardım edebileceğinizi aklınızda bulundurabilirsiniz.

Su Matarası: İnsan vücudunun en temel ihtiyacı olan suyun gerekliliğini yol boyunca hissedeceksiniz. Özellikle sıcak dönemlerde yapılan yürüyüşlerde, soğuk bir suya ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle yolculuk için termos özelliği taşıyan bir su matarası almanız önemlidir. Plastik mataralar hem çabuk ısınır hem çabuk koku yapar hem de içerisinde bakteri oluşumu daha çok olur.

Baton: Yürüyüş sırasında yanınızda bulundurmanız gereken aletlerden biri de yürüyüş batonlarıdır. Eklem sakatlıklarını önlemekle beraber, vücut yükünüzün eşit bir şekilde dağılmasını sağlayan batonlar, enerjinizi daha verimli kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Likya Yolu’nun tırmanışlı ve inişli parkurlarında baton kullanmanın önemini kavrayacaksınız. Çeşitli araştırmalara göre baton kullanımı, her adımda yaklaşık 5-8 kilogram arası bir yükü bacaklarınızdan almaktadır. Özellikle iniş sırasında batonlara vereceğiniz ağırlık sayesinde yorgunluğunuzu azaltacaksınız. Ayrıca kötü zeminlerde kayıp düşme riskinizi azaltmak için de bu aletlerin kullanımı önemlidir.

Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler
Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler

Likya Yolu İçin Gerekli Diğer Malzemeler

– Düdük (Yürüş grubundan koparsanız veya bir yere yuvarlanırsanız, yerinizi belirtmek için boynunuzda bir düdük bulundurmanızı tavsiye ederiz.)

– Çakı (Her kamp yapanın ve yürüyüş yapanın yanında bulundurması gerekli en temel aletlerden birisidir. Özellikle İsviçre Çakısı daha çok işinizi görecektir.)

– Şapka (Bunaltıcı Güneş ışınlarından korunmanız için gerekli malzemelerdendir. Başınıza güneş geçmemesi için sağlık açısından bulundurulması gerekir.)

– Yağmurluk (Bir yağmurluk veya rüzgarlık almanız, parkurun bazı bölümlerinde çok işinize yarayacaktır. Beklenmedik yağmurlardan da korunabileceğinizi unutmayın.)

– Güneş Kremi (Gün boyunca yürüdükten sonra her yerinizin güneş yanığı olmasını istemiyorsanız yanınızda mutlaka bir güneş kremi bulundurmalısınız. Özellikle beyaz tenlilerin, yüksek faktörlü güneş kremi almasında fayda var. Bununla birlikte dudak kremi de kuruyan dudaklarınız için iyi gelecektir.)

– Güneş Gözlüğü (Güneş ışınları yüzünden yürüyüşünüzün aksamaması ve bastığınız yerlere daha dikkatli bakmak için yanınıza bir güneş gözlüğü almanız gerekecektir.)

– El Feneri (El feneri veya kafa lambası, özellikle akşam karanlığında ihtiyacınız olan temel şeylerden birisidir. Çadır kurarken de bir el feneri veya kafa lambasına ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Bunun için ledli fener modellerini tercih edebilirsiniz. Bu sayede pil derdini de ortadan kaldırabilirsiniz.)

– İlkyardım Seti (Yürüyüş öncesinden sağlığınız için ufak bir ilkyardım seti ayarlamanız yararınıza olacaktır. Yardım setinin içerisinde; ilkyardım kitapçığı, sargı bezi, tentürdiyot, aspirin, ağrı kesici, makas, çengelli iğne, ishal ilacı, yara bandı, vitamin vb. malzemeler koyabilirsiniz.)

– Ateş (Kibrit veya çakmak bulundurmak, her kampçı için önemli bir detaydır. Sigara içenler sürekli yanında ateş bulundursa da, özellikle sigara kullanmayanların ateş unutmamaya özen göstermesi gerek.)

– Harita (Yürüyüş öncesinde edineceğiniz bir harita ve bilgi kitapçığı, hem gezdiğiniz yerleri bilmenizi hem de kaybolmamanızı sağlayacaktır.)

– Fotoğraf Makinesi (Profesyonel veya yarı profesyonel fotoğraf makinesi kullananların yanlarında ekstra bir batarya taşımalarını tavsiye ederiz. Kimi zaman ulaşım yerlerinde bu aletler şarj etme fırsatı bulabilirsiniz. Bunun haricinde pille çalışan bir makine bulundurmanız da faydalı olacaktır.)

– Şarj Aleti (Yanınıza alabileceğiniz mp3 çalar, fotoğraf makinesi ve cep telefonu gibi elektronik aletler için şarj aleti almayı da unutmamalısınız. Yerleşim yerlerinde vereceğiniz molalarda aletlerini şarj etme fırsatı da buluyorsunuz.)

– Diş Fırçası (Diş fırçası ve diş macununun yanı sıra yanınıza şampuan ve sabun da alabilirsiniz. Seyahat için kullanılan ufak boy diş macunu, şampuan ve sabunlar işinizi görecektir. Böylelikle yürüyüş sırasında kendinizi kirli hissetmeyeceksiniz.)

– Mendil (Yanınıza alacağınız mendil ve ıslak mendil gibi gereçler, hem sıyrıkları temizlemede hem de bakım ve tuvalet gibi temel ihtiyaçlarda yararlanabileceğiniz şeylerdir.)

– Müze Kart (Likya Yolu güzergahında bulunan Xanthos, Letoon ve Olympos gibi noktalara ücretsiz giriş için Müze Kart edinmeniz faydalı olacaktır. Özellikle kültür-tarih yerlerini sevenlerin Müze Kart çıkartması gereklidir. muze.gov.tr adresinden Müze Kart ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.)

– Kimlik / Kredi Kartı (Kimlik ve kredi kartı gibi gereçler, nakit taşımanıza gerek bırakmayacaktır. Merkezi yerlerde kredi kartı kullanabilirsiniz. Bölgenin popülerleşmesi, köy yerlerinde kredi kartı kullanımını da arttırmıştır.)

– Pil (Pilli bir fener veya pilli fotoğraf makinesi için yanınızda bir miktar pil götürmenizde fayda var. Alkalin tercih etmeniz, daha sağlıklı olacaktır.)

– Poşet (Hem doğayı korumak adına çöplerinizi koymanız hem de kirlilerinizi koymanız için yanınızda çöp poşeti veya buzdolabı poşeti bulundurmanız yararlı olacaktır. Ayrıca çanta düzeni için de poşet kullanabilirsiniz.)

Likya Yolu hakkında genel yazımıza göz atmak için Likya Yürüyüş Yolu başlıklı konumuzu okumanızı öneririz.

Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler
Likya Yolu İçin Gerekli Malzemeler

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir