Melek Ahmed Paşa Camii Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da gezilecek yerlerden biri olan Melek Ahmed Paşa Camii, bölgenin tarihi yapılarından biridir. 1587-1791 yılları arasında, Osmanlı döneminde Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılan caminin plan ve mimarisinde Mimar Sinan’ın etkileri görülmektedir. Urfa Kapısı yakınında, Melek Ahmet Paşa Caddesi üzerinde yer alan camiye cadde üzerindeki bir kapıyla giriş yapılmaktadır. Yapının batı kanadındaki giriş kısmında ince motiflerle oyulmuş bazalt bir kapı bulunmaktadır. Bu kapıdan geçtikten sonra caminin geniş avlusu karşımıza çıkmaktadır. Caminin hemen karşısında tuvaletler ve abdesthane yer almaktadır.

Melek Ahmed Paşa Camii Girişi
Melek Ahmed Paşa Camii Girişi

Melek Ahmed Paşa Kimdir?

1650-51 yılları arasında sadrazamlık görevinde bulunan Osmanlı devlet adamı Melek Ahmed Paşa, 1639 yılında vezirlik rütbesiyle Diyarbakır eyalet valisi olmuştur. Melek Ahmed Paşa ilerleyen dönemlerde Bağdat ve Şam valiliği de yapmıştır. 1645 ve 1646 yıllarında yine Diyarbakır’da valilik yapan Melek Ahmed Paşa’nın adını taşıyan çeşitli yapılar günümüzde kentte görülmektedir.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinin en önemli iki caddesinden biri, Melek Ahmed Paşa adını taşımaktadır. Bununla birlikte Melek Ahmed Paşa Camii ve Melek Ahmed Paşa Hamamı da kendisi tarafından yaptırılan tarihi yapılardandır.

Melek Ahmed Paşa Camii
Melek Ahmed Paşa Camii

Melek Ahmed Paşa Camii

Dışarıdan sade bir yapı olarak görülen cam, içindeki zengin çini bezemeleri ve süslü minare kaidesiyle dikkat çekmektedir. Caminin kuzeyinde yer alan minare, yaklaşık 5 metre kadar açıkta inşa edilmiştir. Caminin çini mihrabı da Diyarbakır’daki tek örnektir. Diyarbakır Sur’daki bir başka tarihi yapı olan Behram Paşa Camii yazısına da göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir