Bosna Hersek Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek’in Mostar şehrinde yer alan ve Osmanlı döneminde yapılmış olan tarihi bir köprüdür. Neretva Nehri üzerinde yer alan köprünün inşası 1566 yılında Mimar Hayreddin tarafından hazırlanmıştır. Bosna-Hersek’in en önemli simgelerinden birisi olan Mostar, yıkıldıktan sonra aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. Köprü, bölgede hilal taş olarak adlandırılmaktadır.

Mostar Köprüsü’nün Hikayesi

Mostar’ın hikayesi bu topraklarda doğan başarılı bir çocuğun hikayesidir. Hristiyan genç ve yetenekli çocuklar, Osmanlının devşirme memurları tarafından keşfedilir ve yetiştirilerek devlet için çalışırlardı. Hayreddin de bu Hristiyan devşirme çocuklardan bir tanesi. Devşirme memurları tarafından, Neretva Nehri kıyısında çamurdan bir şeyler yaparken dikkat çekiyor. Hayreddin, Mimar Sinan’ın yanında eğitim alarak önce çırağı daha sonra da kalfası oluyor.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde verilen talimata talip olan Mimar Hayreddin, görevi olarak doğduğu topraklara hizmet etmek için geri dönüyor. Mostar Köprüsü’nü İslam medeniyetinin simgesi olan hilal şeklinde ve Allah’ın 99 ismine hitaben 99 basamaklı olarak inşa planlıyor. 9 yıl süren proje, 1566 yılında tamamlanıyor ve köprü tüm ihtişamı ile açılıyor. 1993 yılının 9 Kasım’ında dağdan atılan top mermileri nedeniyle köprü yıkılıyor. Daha sonra 2004 yılında Türkiye’nin de büyük desteği ile Mostar aslına uygun bir şekilde yeniden inşa ediliyor.

Bosna Hersek Mostar Köprüsü
Bosna Hersek Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü’nün Yeniden Yapılması

Köprünün yeniden yapımında aslına sadık kalınması için Macar dalgıçlar, Neratva Nehri’nde köprünün yıkılan parçalarını topluyor. Köprünün bir çok taşı kullanılamaz halde olduğu için, taşların ilk olarak alındığı eski maden ocağı tekrardan açılıyor ve buradan yeni taşlar çıkartılıyor. Köprü yapılmadan önce, küçük bir örneği aslına uygun şekilde yapılıyor. Bu köprüyü de Mostar’da görmeniz mümkün. Türk firması tarafından yapılan köprü, Prens Charles’ın bir ziyareti sırasında açılıyor. Köprünün tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 yorum