Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi Hakkında Bilgi

Tekirdağ şehir merkezinde gezilecek yerlerden biri, şehir ile özdeşleşmiş isimlerden biri olan Namık Kemal Evi Müzesi’dir. Tekirdağ’ın yetiştirdiği edebiyatımızın en önemli şairlerinden biri olan Namık Kemal’in ölümünden sonra, 19. Yüzyıl Osmanlı dönemi evlerine uygun bir biçimde yapılan Namık Kemal Evi, Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, İl Özel İdare, Tekirdağ Belediyesi, Namık Kemal Derneği ve çeşitli kuruluşların ortak katılımı ile üç katlı olarak düzenlenmiş ve 21 Aralık 1993’te ziyaretçilere açılmıştır.

Geniş bir bahçe içerisinde bulunan evin bodrum katında sergi salonu, mermerle döşenmiş zemin katta Atatürk ve Namık Kemal’in portreleri, teşhir dolabı, Namık Kemal’in mezarının ve II. French Rakoczi’nin yağlı boya tabloları vardır. Bunun yanında büyük olan bahçede seyirlik alan ve Açıkhava sahnesi de mevcuttur. Sofada bulunan panolarda Namık Kemal’in ailesine ait fotoğraflar, belgeler, basında çıkan haberler ve eski Tekirdağ resimlerine de yer verilmiştir.

Sofanın sol tarafına doğru bir oda bulunmaktadır. Ahmet Yavuzkurt Tekirdağ Mutfağı olarak adlandırılan bu odada maltız, sergen, ocak, bakraç, sürahi, testi, tahta kaşıklık, yayık, hamur teknesi, turşu kapları, davlumbaz, baklava tepsileri gibi Türk kültürünü yansıtan mutfak eşyaları sergilenmektedir.

Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi
Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi

Evin eski kiler odası, 19. Fırka ve Atatürk Odası olarak adlandırılmaktadır. Bu odada Mustafa Kemal’in 1915’te 19. Tümen’i kurduğu Redif Kışlası, Sahil Kışlası, 19. Alay Şehitliği, Tekirdağ seyahatinin fotoğrafları ile çeşitli belgeler, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının harf devrimi ile ilgili fotoğrafları ve Piri Reis’in dünya haritası da sergilenmektedir.

Namık Kemal Evi’nin 1. Kata çıkan merdivenlerin başında Namık Kemal’in torunu ile çekilmiş fotoğrafı vardır. Bunun yanında Yavuz Sultan Selim ve Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın tabloları da sergilenmektedir. Evin I. Katı misafir odası olarak düzenlenmiş olup sedir, arka ve köşe yastıkları, Selanik mangalı, kilim, ceviz konsol ve ayna, Tekirdağ’ın düğünlerde giyilen geleneksel bindallı kıyafetleri, para keseleri, çeyiz bohçaları gibi Osmanlı tarihinin güzelliklerini ve kültürümüzün inceliklerini yansıtan birçok eser sergilenmektedir.

Araştırmacı Mehmet Serez’in de büyük katkılarının olduğu Namık Kemal Evi’nde ayrıca Mehmet Serez Tekirdağ Araştırmaları ve Basın Odası da bulunmaktadır. Bu odada Tekirdağ doğumlu  olan ya da görev yapmış ünlülerin son 30 yılda çıkan dergi ve gazete haberleri ile musiki ve tiyatro sanatkarlarının eserleri sergilenmektedir.

Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi
Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi

Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazar günleri haricindeki tüm günlerde, mesai saatleri içinde ziyaret edilebilir. Müzenin giriş ücreti, 5 TL’dirç

Tekirdağ Namık Kemal Evi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Otogardan Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi’ne Nasıl Gidilir: Tekirdağ Belediyesi özel halk otobüsleri 1 nolu hat, 4 nolu hat, 5 nolu hat, 7 nolu hat, 12 nolu hat ve 15 nolu hat ile otogardan Hükümet Caddesini takip eden yoldan gidilerek Namık Kemal caddesine ulaşım sağlanır.

Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi Adresi: Orta Mahallesi, Namık Kemal Caddesi, No: 7 Merkez / TEKİRDAĞ. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.
Tekirdağ Namık Kemal Evi Müzesi Telefon Numarası: 0 282 261 91 28

Bölgedeki bir diğer önemli müzeyle ilgili bilgi almak için Tekirdağ Rakoczi Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir