Ankara Tuz Gölü

Ankara, Konya ve Aksaray şehirlerinin kesiştiği yerde bulunan Tuz Gölü, İç Anadolu’da gezilecek yerlerden bir tanesidir. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden karşılanırken, bölgenin turizm değeri de her geçen gün artmaktadır.

Yüz ölçümü bakımından Türkiye’deki en büyük ikinci göl olma özelliğine sahip Tuz Gölü, zaman içerisinde giderek küçülmüştür. Küresel İklim Değişikliği nedeniyle küçülen göl, ülkenin en az yağış düşen alanlarından birindedir. Gölün ortalama su seviyesi 40 santimetre civarındayken yağışın arttığı dönemlerde ortalama 110 santimetreye ulaşmaktadır.

Ankara Tuz Golu
Tuz Gölü

Yaz döneminde buharlaşmayla birlikte tortulanan tuz tabakası, makineler yardımıyla kazılıp tuzlalarda toplanmaktadır. Daha önceden Tekel tarafından işletilen bu tuzlalar, 2005 yılında özelleştirilmiştir. Gölden elde edilen tuz, fabrikalarda yıkanıp öğütülmektedir. 2001 yılında özel koruma alanı ilan edilen Tuz Gölü, flamingo kolonilerinin ana üreme bölgelerindendir. Bölge aynı zamanda Sakarca kazının en büyük üreme merkezlerinden biridir.

Tuz Gölü Giriş Ücreti ve Tesisleri

Gölün etrafı tellerle kaplı olmadığı için herhangi bir yerden giriş sağlamak mümkündür. Göle giriş için bir ücret ödemenize gerek yoktur, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Gölün karayoluna yakın tarafında Tuz Gölü Tesisleri yer almaktadır. Göle giriş için bu noktayı tercih edebilirsiniz. Tesis içerisinde Tuz Müzesi ile birlikte tuvaletler, kafeterya, mescit, hediyelik eşya dükkanı, market ve tuzdan elde edilen kozmetik ürünlerin satıldığı bir mağaza bulunmaktadır. Cildinizi güzelleştirecek tuz kremleri, migren tuzu, tuzdan elde edilen ayak bakım setleri ve doğal tuz roll on gibi ürünleri kozmetik mağazasından satın alabilirsiniz.

Tuz Golu Tesisleri Giris
Tuz Gölü Tesisleri Giriş

Göl ile ilgili bilgilendirme tabelalarının da bulunduğu tesisin hemen arka tarafından göle ücretsiz bir şekilde giriş yapılmaktadır. Çıplak ayakla tuzlu göle basarak keyifli bir gezinti yaptıktan sonra buradaki ayak yıkama lavabolarını 1 TL karşılığında kullanarak ayaklarınızı temizleyebilirsiniz. Yağmur yağdığı dönemlerde gölün rengi kahverengi, çamurlu bir renk almaktadır. Yaz döneminde zaman zaman bembeyaz görüntü sağlayan göl, zaman zaman farklı renklere de bürünmektedir.

Yaz döneminde bölgedeki sıcaklık ve tuzluluk oranı artınca algler nedeniyle gölün rengi pembe bir hal almaktadır. Alglerin ürettiği kırmızı renkli betakroten madde Güneş ışınlarının zararlı etkisinden kendisi korumak içindir. Yine aynı dönemde halo bakteriler fazla ürediği için gölün rengi kırmızı veya pembe olmaktadır. Gölün böyle farklı renklere girmesi, turistlerin ilgisini arttırmaktadır. Göldeki renk değişimi zaman zaman ulusal basının gündeminde de yer almaktadır. (Kaynak: CNN Türk)

Tuz Golu Ucretsiz Giris
Tuz Gölü Girişi

Ankara gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan Tuz Gölü, Kapadokya’ya giden giden ziyaretçiler tarafından uğranılan ilk duraklardandır. Kapadokya’da yer alan Zelve Açık Hava Müzesi ve Paşabağları Ören Yeri gibi birçok turistik yerin bulunduğu turlar, göl gezisini de kapsamaktadır.

Bölge, özellikle yaz aylarında havanın bulutsuz olduğu günlerde muhteşem fotoğraflara ev sahipliği yapmaktadır. Gelin-damat fotoğraf çekimlerinden ürün ve klip çekimlerine kadar göl ve çevresinde video-fotoğraf çekimleri yapılmaktadır.

Tuz Gölü Efsanesi Nedir?

Birçok turistik destinasyon gibi bu göl hakkında da anlatılan efsaneler bulunmaktadır. Bu efsanelerden en yaygın olanı, buradaki her şeyin bir beddua ile başladığı yönündedir. Çok eski zamanlarda dallarından sarkan yüzlerce üzümle oldukça bereketli bir bağ olan bu bölgenin sahibi, kötü kalpli yaşlı bir kadınmış. Günün birinde yürümekten yorulan, susuzluktan kavrulan bir derviş geçiyormuş bağdan. Yaşlı kadından Allah rızası için bir salkım üzüm istemiş derviş. Yaşlı kadın ”bu yıl üzüm alamadım, bağım kurudu” diye cevap vermiş. Yaşlı kadının yalanına ve cimriliğine sinirlenen derviş, ”tuz ile buz olasın” diye ah etmiş. Yaşlı kadın buza, bereketli bağı ise tuza dönüşüvermiş.

Tuz Golu Efsanesi
Tuz Gölü Efsanesi

Tuz Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

Konya, Aksaray ve Ankara sınırında yer alan göl, Aksaray’a 1 saat, Ankara’ya 2 saat uzaklıktadır. Özel araç ile bölgeye gidecek olanlar Ankara’dan Konya karayolunu kullanarak Şereflikoçhisar’a ulaşabilir. Konya tarafından gelecek olanların ise Cihanbeyli yolu güzergahını kullanmaları gerekiyor. Şereflikoçhisar ilçesinden bölgeye dolmuşlar kalkmaktadır. Otobüs ile gideceklerin Şereflikoçhisar ilçesinden göle ulaşım sağlamaları mümkündür.

Yazı içeriği ve görseller, Tatil Ana sitesi tarafından hazırlanmıştır. Link kullanarak kaynak göstermeden kullanılması yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir