Bursa Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi

Cumalıkızık bölgesinde tarihi evlerin arasında bir zaman yolculuğuna çıkarken, Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi’ni gezmenizi öneririz. Bursa gezilecek yerler listesinin en önemlilerinden biri olan Cumalıkızık Köyü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.

Bursa Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi

Osmanlı döneminden kalan evleri ile kültürel bir miras olan Cumalıkızık bölgesinin geçmişine ait izler, Etnografya Müzesi’nde sergileniyor. 1992 yılında ziyarete açılan Cumalıkızık Müzesi, 2015 yılında yenilenerek tekrar hizmete açıldı.

Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde sergilenen eserler, yöre halkı tarafından müzeye bağışlanmıştır. Müze içerisinde Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Bey tarafından köye verilen bir berat (nişan) yer almaktadır. Müzenin bahçe kısmında eski at arabaları, dibek taşı, yalak ve üzüm çiğneme teknesi gibi bölgede yer alan eski nesneler bulunmaktadır.

Bursa Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi
Bursa Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi

Müze içerisinde ise yöre halkının eskiden kullandığı ev eşyaları, mutfak eşyaları, aydınlatma ve ısınma araçları ve av malzemeleri gibi nesneler sergilenmektedir. 18, 19 ve 20.yüzyıllara ait olan etnografik malzemeler, Bursa’nın 700 yıllık tarihe sahip Cumalıkızık Köyü hakkında geniş bilgiler vermektedir. Bölge hakkında daha fazla bilgi almak için Bursa Cumalıkızık Köyü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir