Bursa Yeşil Türbe Hakkında Bilgi

Bursa Yeşil Türbe, Bursa’nın sembol inşaları arasındadır. Şehrin hemen her konumundan görülebilen bir konumda olan türbe, Bursa’da gezilecek yerler arasındadır ve 1421 senesinde Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Yeşil Türbe’de Sultan Mehmed Çelebinin oğulları Şehzade Yusur, Mustafa ve Mahmut, kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun, Ayşe Hatun ve dadıları Daya Hatun’a ait sekiz sanduka yer almaktadır.

Mimarı Hacı İvaz Paşa olan Yeşil Türbe; dışarıdan bakıldığında tek katlı gibi gözükse de beşik tonuzlu mezar odası ve üzerinde yer alan sandukaların bulunduğu salonla birlikte iki katlıdır. Türbenin dış cepheleri turkuaz çinilerle kaplı olup içindeki duvarlar, mihrab, cümle kapısı ve cephe kaplamaları da çiniden yapılmıştır. Türbenin işçiliği ve mimarisi o dönemin en güzel örneklerini bize sunmaktadır. Sekizgen bir prizma şekline sahip olan türbe; tüm cephelerin açılımı olarak incelendiğinde; kasnak, beden ve kubbe duvarları olmak üzere üç kütlesel mimari unsurdan meydana gelir. Türbenin cephesinde ayrıca su basmanı, sivri kemerleri ve cephelerin birleştiği köşeleri saçaklığı çevresinde dolanan mermer çerçeve göze çarpmaktadır. Yeşil Türbe’nin kemerle pencere lentosu arasında kalan bölümde ise ayet ve hadisler bulunur.

YouTube video

Türbedeki çiniler, İznik çiniciliğinin en güzel örneklerini barındırmaktadır. Özellikle kıbleye dönük mihrabı muhteşem bir sanat eseri olan Yeşil Türbe; Osmanlı mimarisinin duvarlarının heryeri çini ile kaplanmış olan tek türbesidir. Türbenin duvarları, mermer çerçeve ile kemerlerin arasında kalan kısımlar turkuaz renginde çinilerle kaplanmıştır. Ancak geçmişten günümüze yapılan onarım çalışmaları sebebiyle tahrip olan çinilerin yerine yenisi kaplanmış, dolayısıyla sayısı oldukça azalan orijinal çiniler, kapının solunda yer alan bir kısımda toplanmıştır.

Sekizgen bir şekilde tasarlanan Yeşil Türbe’nin iç mekanının ortasında, Çelebi Sultan Mehmed’in sandukası vardır. Sandukanın üzerinde ise kabartma sülüs celisi ile yazılmış kitabe yer alır. Ayrıca türbede; Sultan Çelebi Mehmed’in oğulları ve kızı Ayşe Hatunun ve dadısı Daya Hatun’un sandukaları yanında diğer kızları Selçuk Hatun’un kabartma kitabeli sandukası ve Sitti Hatun’un beyaz zeminin üstüne lacivert motifler ve çinilerle kaplı sandukası yer almaktadır.

Bursa Yeşil Türbe
Bursa Yeşil Türbe

Bursa Yeşil Türbe Ziyaret Saatleri ve Günleri

Çelebi Sultan Mehmet’ tarafından 1419 senesinde, Yeşil Türbe’nin binalarından biri olarak cami, imaret, türbe ve han ile beraber inşa ettirdiği Yeşil Medrese, günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Türbenin ziyaret saatleri yaz döneminde (Nisan-Ekim) 09:00 ve 19:00 saatleri arasındadır. Türbenin ziyaretleri kış döneminde ise (Kasım-Mart) 09:00 ve 17:00 olarak ayarlanmaktadır.

Bursa Yeşil Türbe
Bursa Yeşil Türbe

Bursa Yeşil Türbe Giriş Ücreti Ne Kadar?

Yeşil Türbe’ye giriş için ziyaretçilerden 10 TL ücret alınmaktadır. Müzekart’ın geçerli olduğu yapıya Müzekart ile yılda 2 kez, Müzekart+ ile yıl boyunca sınırsız giriş yapabilirsiniz..

Bursa Yeşil Türbe
Bursa Yeşil Türbe

Bursa Yeşil Türbe Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bu türbeye ulaşım, şehreküstü meydanından 35c ve 35b otobüsleri ile sağlanmaktadır. Setbaşına girdikten sonra 5 dakika mesafede otobüs tam önünde indirir. Bir sonraki durağında bulunan Irgandı Köprüsünü de ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil Türbe Adresi: Türbe Sk. 16340 Yıldırım/Bursa, Türkiye. Türbenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz. Şehirdeki diğer turistik noktaları öğrenmek için Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir