Bursa Gezilecek Yerler (15+ Yer)

Marmara Bölgesi’nde yer alan ve Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa gezilecek yerler hakkında kısa bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Bursa’da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi almak için, tanıtılan yerin açıklamasının sonunda yer alan devam butonuna tıklamanız yeterlidir.

Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerden biri olan Bursa, İstanbul’dan sonra ülkemizdeki en büyük ihracatı gerçekleştiren şehirdir. Sanayi kenti ve otomotiv merkezi olan Bursa, turizm konusunda da gelişmiş bir şehirdir. Bursa, özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde kalan tarihi eserler ile ön plana çıkmaktadır. Bursa il merkezinde ve çevre illerde Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ait pek çok önemli eser bulunmaktadır. Bu eserlerin büyük bir kısmı günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuştur ve günümüzde Bursa turistik yerler listesinin başını çekmektedir.

2 Günde Bursa Gezilecek Yerler Rotası

Bursa kent merkezinde cami, türbe ve medreselerden oluşan onlarca tarihi yapı bulunmaktadır. Bursa gezilecek yerler listesi hazırlarken en az 2 gün ayırmanızı öneriyoruz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Cumalıkızık Köyü ve Türkiye’nin en önemli kayak noktalarından Uludağ Milli Parkı gibi merkezin biraz daha dışındaki bölgeleri de gezi rotasına dahil edecekseniz, 4 günlük bir programla birçok noktayı gezebilirsiniz. Bursa gezilecek yerler listesinde tarihi yapılarla birlikte müzeler de dikkat çekmektedir. Bursa Kent Müzesi, Panorama 1326 Fetih Müzesi ve Anadolu Arabaları Müzesi gibi birçok turistik nokta ziyaretçi akınına uğramaktadır. Alt kısımdaki Google Maps haritasında Bursa gezilecek yerler listesinde merkezi noktaları görüntüleyebilirsiniz.

Alt kısımdaki liste dışında Karacabey, Mudanya ve Gemlik gibi Marmara Denizi’nin kıyısındaki noktaları ve İznik, İnegöl gibi ilçeleri de gezi rotanıza dahil edecekseniz Bursa gezilecek yerler rotası için en az 1 hafta 10 gün ayırmanız gerekmektedir.

Bursa Gezilecek Yerler

Çok sayıda tarihi eseri barındıran Bursa gezilecek yerler listesinde pek çok cami, medrese, türbe, han, mescit, kale ve sur bulunmaktadır. Bu tarihi yapılara, şehrin hemen hemen her noktasında rastlamak mümkündür.

İklim koşulları nedeniyle ”Yeşil Kent” olarak da anılan Bursa’da pek çok doğal güzellik bulunmaktadır. Kent parkları, botanik parklar ve civarda yer alan ormanlık alanlar Bursa’da doğa turizminin son derece elverişli olmasını sağlamaktadır. Bununla beraber Bursa sınırları içerisinde yer alan şelaleler de bölgenin bir başka doğal güzelliğidir. Bursa’da bulunan Uludağ Milli Parkı ve Uludağ Kayak Merkezi, sadece şehrin değil aynı zamanda Türkiye’nin en iyi kış turizmi alanları arasındadır. Türkiye’nin en uzun teleferiğinin inşa edilmesiyle beraber Bursa şehir merkezinden Uludağ’a ulaşım çok kolay bir şekilde sağlanmaya başlamıştır.

Bursa Gezilecek Yerler
Bursa Gezilecek Yerler

Bursa Tarihi Yerleri

Bursa gezilecek yerler listesinde şehir merkezindeki bulunan tarihi camiler ve türbeler çok önemli bir yer tutmaktadır. Ulu Camii, Yeşil Camii, Yeşil Türbe, Orhan Gazi Türbesi, Osman Gazi Türbesi ve Muradiye Külliyesi gibi yapılar, şehrin öne çıkan gezilecek noktalarından bazılarıdır. Bursa’nın tarihi şehir merkezinde her sokakta tarihi bir yapıya rastlamak mümkündür. Bu camiler ve türbeler, Bursa kültür ve inanç turizminin temelini oluşturmaktadır.

Ulu Camii

Yapımına 1396 yılında başlanan ve 1399 yılında tamamlanan Bursa Ulu Cami’nin mimarı, Ali Neccar’dır. Bursa gezilecek yerler listesindeki en önemli yapılardan biri olan Ulu Camii, 20 kubbe ile örtülüdür. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan cami, Türk-İslam dünyasının en eski eserlerinden biridir. Cami hakkında detaylı bilgi almak için Bursa Ulu Camii başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bursa Ulu Camii
Bursa Ulu Camii

Osman Gazi Türbesi

Bursa’nın en çok ziyaretçi çeken yapılarından olan Osman Gazi Türbesi, Tophane’de yer almaktadır. Osman Gazi’nin oğlu Orhan Bey tarafından Şapel’in mescide çevrilmesiyle oluşturulan yapı, 1855 yılında yıkıldığı için 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından eski planına sadık kalınarak tekrar inşa ettirilmiştir. Yapı hakkında detaylı bilgi almak için Bursa Osman Gazi Türbesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Osman Gazi Türbesi
Osman Gazi Türbesi

Orhan Gazi Türbesi

Osman Gazi’nin oğlu ve Osmanlı’nın ikinci padişahı olan Sultan Orhan, yaşadığı dönemde Bursa ve civarını Bizanslıların elinden almıştır. Osmanlı’da devlet teşkilatlarını oluşturan ve devletin ilk parasını bastıran Orhan Gazi’nin türbesi, Bursa şehir merkezindeki Tophane Parkı’nda yer almaktadır. Bursa şehrinin fethinden önce Sainte Elie Manastırı olarak kullanılan yapının bir bölümünün üzerine inşa edilen Orhan Gazi Türbesi’nde Orhan Gazi, hanımı Nilüfer Hatun, çocukları ve yakınlarının sandukaları bulunmaktadır.

Orhan Gazi Türbesi
Orhan Gazi Türbesi

Muradiye Külliyesi

Cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbelerden oluşan Muradiye Külliyesi, 1425-26 yılları arasında Sultan II.Murat tarafından yaptırılmıştır. Bursa gezilecek yerler listesinin en önemli noktalarından biri olan Muradiye Külliyesi’ne Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve II.Beyazıd dönemlerinde yeni türbeler eklenmiştir. Günümüzde Sultanlar Türbesi olarak da adlandırılan Muradiye Külliyesi’nde Osmanlı hanedan üyelerinin türbeleri bulunmaktadır. Bursa gezilecek yerler listesindeki yapıyla ilgili detaylı bilgi almak için Bursa Muradiye Türbesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Muradiye Külliyesi
Muradiye Külliyesi

Yeşil Türbe

Bursa şehrinin sembol yapılarından Yeşil Türbe ve Camii, Yıldırım Beyazid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi tarafından 1421 yılında inşa ettirilmiştir. Sultan Mehmed Çelebi ile birlikte oğulları Mustafa, Yusur ve Mahmut ile birlikte kızları Sitti Hatun, Ayşe Hatun, dadıları Daya Hatun bu türbede yatmaktadır. İznik çini işçiliğinin en güzel örneklerinden birini yansıtan Yeşil Türbe, Bursa gezilecek yerler listesinde en çok ziyaret edilen noktalardandır. Yapıyla ilgili detaylı bilgi almak için Bursa Yeşil Türbe başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yeşil Türbe
Yeşil Türbe

Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Yıldırım Bayezid’in kızı Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına 15.yülyılda inşa edilen Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa gezilecek yerler listesindeki Osmanlı dönemi eserlerinden biridir. Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki cami, 1795 yılında yıkılmasından dolayı 1804 yılında III.Selim tarafından aynı şekilde tekrar inşa ettirilmiştir. Caminin hemen yan tarafında Emir Sultan, oğlu Emir Ali, eşi Hundi Fatma Hatun ve iki kızının bulunduğu türbe yer almaktadır.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi
Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Koza Han

Osmanlı Padişahı II.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a 1491 yılında inşa ettirilen Bursa Koza Han, ipek böceği kozalarının satıldığı bir merkez olmuştur. Ulu Camii ve Orhan Camii arasında yer alan Koza Han, yıllar boyunca önemli bir ipek merkezi olarak varlığını sürdürmüştür. İki katlı hanın, yaklaşık 100 odası bulunmaktadır. Turizme kazandırma çalışmalarıyla birlikte günümüzde çay kahve içilebilen kafeteryaların bulunduğu bir bölge haline gelmiştir. Yapıyla ilgili detaylı bilgi almak için Bursa Koza Han başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Koza Han
Koza Han

Irgandı Köprüsü

Yıldırım ve Osmangazi bölgelerinin bağlandığı noktada bulunan Irgandı Köprüsü, Bursa gezilecek yerler listesindeki tarihi noktalardan biridir. 1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafınca Mimar Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırılan köprü, dünyada az sayıdaki köprülü çarşı örneğinden biridir. Floransa, Venedik ve Bulgaristan’da da benzer köprü yapıları bulunmaktadır. Uzun yıllar depremler ve savaşlarla zarar gören yapı, 1949 yılında aslına uygun olarak tekrar yapılmıştır. 2004 yılında tamamlanan son restorasyon çalışmalarıyla köprü günümüzde dükkanlarıyla birlikte işlevsel olarak kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Bursa Irgandı Köprüsü başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü

Cumalıkızık Köyü

Bursa gezilecek yerler listesinin hem tarihi hem de doğal güzelliklerinden biri olan Cumalıkızık Köyü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli bir noktadır. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan Cumalıkızık, Osmanlı döneminin mimari özelliklerini taşıyan bir köydür. 700 yıllık tarihe sahip olan Cumalıkızık, tarihi evleri ve sokaklarıyla her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Köyde Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi gibi turistik noktalar bulunmaktadır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Bursa Cumalıkızık Köyü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü
Cumalıkızık Köyü

Bursa Müzeleri

Turizm konusunda gelişmiş bir şehir olan Bursa, müzeleriyle de ön plana çıkmaktadır. Bursa gezilecek yerler listesinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Bursa Kent Müzesi, Merinos Enerji Müzesi, Karagöz Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Basın Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Göç Tarihi Müzesi ve Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi gibi onlarca müze bulunmaktadır. Bursa, müze gezmeyi seven turistler için oldukça ideal bir şehirdir.

TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa’da eski ipek fabrikasının bulunduğu bölge, restore çalışmalarının ardından Umurbey Bilgi Parkı olarak ziyarete açılmıştır. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, bu parkın içerisinde bulunmaktadır. 1998 yılında başlayan ve 2002 yılında tamamlananan restorasyon çalışmalarıyla birlikte Türkiye’nin ilk ve tek araba müzesi ziyarete açılmıştır. Bursa gezilecek yerler listesindeki müzeyle ilgili detaylı bilgi almak için Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi
TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa Basın Müzesi

Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin bulunduğu Basın Kültür Sarayı içerisinde yer alan Basın Müzesi, 2007 yılında ziyarete açılmıştır. Basın ve matbaacılığın gelişim sürecini belge ve bilgilerle ziyaretçilerine aktaran müzede eski gazete haberleri, fotoğraflar, kameralar ve matbaa aletleri sergilenmektedir. Fotoğraf, video, gazete ve radyo merakı olanlar müzede keyifli vakit geçirebilirler. Çok büyük olmayan Bursa Basın Müzesi, ortalama 1 saatte detaylı bir şekilde gezilebilmektedir. Müze hakkında detaylı bilgi almak için Bursa Basın Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bursa Basın Müzesi
Bursa Basın Müzesi

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Bursa gezilecek yerler listesindeki Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Osmangazi ilçesinde yer almaktadır. 1 Kasım 2018 tarihinde ziyarete açılan panoramik müze, 360 derece dairesel döngü içerisinde fetih gününü resmetmektedir. Ana tema canlandırma salonu, sergi salonu, toplantı salonları, kütüphane, kafeterya ve idari bölümlerden oluşan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Pazartesi günleri haricinde haftanın her günü 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Bursa Doğal Güzellikleri

Yeşil Bursa’da birçok doğal güzellik, turistleri beklemektedir. Bursa gezilecek yerler listesindeki doğal güzellikler denildiği zaman akla ilk olarak kış turizminin merkezi olan Uludağ Milli Parkı gelmektedir. Uludağ’ın birbirinden güzel yaylaları ve su kaynakları, bölgeyi sadece kışın değil yazın da turistik bir yer haline getirmektedir. Bununla birlikte Gölyazı, İznik Gölü, Suuçtu Şelalesi, Uluabat Gölü ve şehir merkezinde yer alan parklar da Bursa gezilecek yerler listesinde öne çıkan turistik noktalardandır.

Uludağ Kayak Merkezi

Toplamda 11 bin hektardan fazla bir alanı kaplayan Uludağ Milli Parkı, Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, pistlerinin kalitesinden konaklama seçeneklerine kadar bölgenin en kaliteli kış sporları merkezidir. Aralık-Mart ayları arasında yoğun bir sezon geçiren Uludağ Kayak Merkezi’nin Bursa merkeze uzaklığı ortalama 40 kilometredir. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Bursa Uludağ Kayak Merkezi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Uludağ Kayak Merkezi
Uludağ Kayak Merkezi

İnkaya Çınarı

Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya Çınarı, Osmanlı’nın ilk köylerinden olan İnkaya Köyü’ndedir. 600 yıldan fazla süredir ayakta duran tarihi çınar, Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biridir. 3 metre çapında 35 metre yüksekliğe sahip olan İnkaya, bölgenin turizm değerini artırmıştır. Şehrin simgelerinden biri olan çınarın alt kısmında restoran, çay bahçesi ve market bulunmaktadır. Özellikle hafta sonlarında bölgeye yüzlerce ziyaretçi gelmektedir. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Bursa İnkaya Çınarı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İnkaya Çınarı
İnkaya Çınarı

Soğanlı Botanik Parkı

Bursa gezilecek yerler listesindeki şehir parklarından biri olan Soğanlı Botanik Parkı, 1998 yılından bari halkın kullanımına açık bir bölgedir. Park içerisinde 8000’den fazla ağaç türüyle birlikte çalılar, yer örtücüler ve güller yer almaktadır. Çocuk oyun alanları ve büfeler de bulunan park içerisinde yürüyüş yapılmakta ve bisiklet sürülmektedir. Parkla ilgili detaylı bilgi almak için Bursa Soğanlı Botanik Parkı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Soğanlı Botanik Parkı
Soğanlı Botanik Parkı

Mustafakemalpaşa Suuçtu Tabiat Parkı

Bursa gezilecek yerler listesindeki Suuçtu Tabiat Parkı, Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içerisinde ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 38 metre yükseklikteki felezlerden dökülen şelalenin bulunduğu bölge, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Yaklaşık 50 farklı ağaç türüyle birlikte ayı, yılan, arı kuşu, şahin, kaplumbağa, kirpi, serçe, yaban domuzu, karga, tilki ve çakal gibi hayvan türlerine ev sahipliği yapan bölgenin güncel ziyaret saatleri ve giriş ücretleri için tabiat.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Suuçtu Tabiat Parkı
Suuçtu Tabiat Parkı

Orhangazi Keramet Köyü Kaplıcası

Bursa gezilecek yerler listesindeki doğal güzelliklerden olan Keramet Köyü Kaplıcası, Orhangazi ilçesine 18 kilometre mesafedeki Keramet Köyü’nde yer almaktadır. Keramet Ilıcası olarak da adlandırılan bölge, doğal sit alanıdır. Sağlık açısından son derece faydalı sulara sahip olan kaplıca, her geçen gün turizm değerini artırmaktadır. Ortalama 30 derece sıcaklığa sahip olan Keramet Kaplıcası, yaz-kış ziyaret edilmektedir. Detaylı bilgi için Bursa Keramet Köyü Kaplıcası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Keramet Köyü Kaplıcası
Keramet Köyü Kaplıcası

İznik Sansarak Kanyonu

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Sansarak Kanyonu, Türkiye’nin saklı cennetlerinden biridir. 7 kilometrelik bir parkura sahip olan Sansarak’ta doğa yürüyüşü yapabilir ve doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Bununla birlikte bölgedeki Sansarak Köyü’nde Osmanlı döneminden kalma kerpiç evler ve dar yollar da turistleri ağırlamaktadır. Bursa ve İstanbul’dan Sansarak turları düzenlenmektedir. Bölgeye olan ilgili artması, özellikle İstanbul gibi yakın noktalarından hafta sonlarında bolca turistin gelmesini sağlamaktadır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için İznik Sansarak Kanyonu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

İznik Sansarak Kanyonu
İznik Sansarak Kanyonu

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir