Bursa Osman Gazi Türbesi Hakkında Bilgi

Osman Gazinin oğlu Orhan Bey tarafından Şapel mescide çevrilmiştir ve Osman Gazi Türbesi haline getirilmiştir. Osman Gazi’nin Bursa kuşatmasının devam ettiği sıralarda, oğlu Orhan Bey’e ‘Öldüğüm vakit beni bu kubbesinin altına koyasın.’ sözleri ile vasiyet ettiği bilinmektedir.

Osman Gazi Türbesi, Saint Elias (Elia – İlyas) Manastırı’nın bir bölümüne aittir. Şapelin şekli Roma İmparatorlukları devrinden itibaren uygulanmaya başlanan örnekler ile benzerlik taşımaktadır. Bu Şapelin Narteks kısmında gömülü olan mezarlar, günümüzde açıkta kalmıştır. 1855 yılında bu türbe yıkılmış ve 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından eski planına sadık kalınarak yeniden yapılmıştır.

Osman Gazi Türbesi Mimari Yapısı

Kubbe ile örtülü olan bu türbe, sekizgen plana sahiptir. Türbenin içerisine kuzeyde yer alan ahşap antreden geçilerek girilir. Türbenin ortasında yer alan sedef kakmalı muhteşem ahşap sanduka, Osman Gaziye aittir. Bu sandukanın etrafında oğlu Alaaddin Beye, Hüdavendigar oğlu Savcı Beye, Aspurça Hatun’un oğlu İbrahim Beye ve ismi bilinmeyen kişilere ait 12 sanduka bulunmaktadır. Halk arasında, Konya Sultanı Alaaddin tarafından Osman Gaziye gönderilen çok büyük bir davul ve tespih türbede sergilendiğinden dolayı, buraya Davullu (Davud) manastırı da denilmektedir. Bu eşyalar bir yangın sırasında kül olmuştur. Pencerelerine kumaş perdeler takılan bu türbe, konak salonları şeklinde bezenmiştir. Pencerelerin parmaklıkları ise dökme demirdendir. Fransız mimari stilini andıran bu kısımda ufak bir mihrap bulunmaktadır.

Bursa Osman Gazi Türbesi
Bursa Osman Gazi Türbesi

Osman Gazi Türbesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Türbe, Bursa Tophane semtinde yer almaktadır. Park girişinin solunda ve Şehitlik Anıtının yanında bulunmaktadır. Türbenin tam konumu için Google Maps bağlantısına göz atabilirsiniz.

Türbeye gitmek için yanında yer alan Şahadet Cami’ye ulaşabilirsiniz. Bu camiye giden hatlar ; 1 – A, 5 – A, 21 – C, 35 – B, 15, 20, E – 2, 48 – A, 26 – A, B – 25, G – 1, 27 – A, 15 – D, 15 – H, 29 – A, 20 – A, 16 – A, 19 – E, 3 – C, B – 38, 26 – B, 9 – P / A, 22 – S, 24 – B, 19 – A, 24 – D, E – 12’dir.

Bursa Osman Gazi Türbesi
Bursa Osman Gazi Türbesi

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir