Hatay Bakras Kalesi

Hatay’da gezilecek yerlerden birisi de Belen ilçesine bağlı olan Ötençay yada Bakras adıyla bilinen ilçenin en kalabalık köyündeki Bakras Kalesi’dir.

Bakras Kalesi Tarihçesi

Bakras Kalesi’nin tarihi ilkçağlara dayanmakla beraber kale tarihi hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlerden bir tanesi de Ammuri Kralı olan Dakianus’un yaz mevsiminde İskenderun-Arsuz arasında bulunan Gülcihan seferinden sonra Suriye’ye dönerken sarp geçitlerde karısı Bağrez’in atından düşüp ölmesiyle ilgilidir. Kralın çok sevdiği karısı bu noktada öldüğü için buraya kaleyi yaptırdığı rivayet edilmektedir.

Bakras’ı 26 Eylül 1183 tarihinde Salahaddin Eyyübi tarafından Haçlılar’dan alınmıştır. Salahaddin Eyyübi’nin kumandanı olan Alemüddin Süleyman bin Candar’ın 1191 senesinde kaleyi yıktırmasından bir süre sonra, Ermeniler bölgeyi ele geçirerek aynı noktaya kaleyi yeniden inşa etmişlerdir. Osmanlı Devleti ve Memluklular arasında Bakras için çekişmeler yaşanmıştır. En sonunda Yavuz Sultan Selim tarafından 1516 senesinde kesin olarak ele geçirilmiştir. Fakat bu tarihten sonra sınır bölgelerinde uzak bir iç kale haline gelen Bakras, siyasi önemini yitirmiştir.

Sarp bir tepenin üzerine inşa edilen Bakras’ın her iki yanında da derin vadiler bulunmaktadır. Bakras (Ötençay) Köyü’nün hemen yanında bulunan kaleye, köyün güney kısmından stabilize bir yol aracılığı ile çıkılmaktadır. Bu yol, kalenin doğu kısmında bulunan giriş kapısına patika bir yol ile uzanmaktadır. Başka taraflardan girişi bulunmayan kale, günümüzde oldukça harap bir haldedir. Belirsiz bir vaziyet alan kalenin kemerli ve geniş bir kapısının olduğu rivayet edilmektedir.

Hatay’da gezilecek yerler ile ilgili bir önceki yazımızı Hıdırbey Musa Ağacı başlıklı konudan okuyabilirsiniz.

Hatay Bakras Kalesi
Hatay Bakras Kalesi

Bakras Kalesi’ne Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bakras, Hatay’ın Belen ilçesine bağlı Ötençay Köyü’nde bulunmaktadır. Kaleye gitmek için Antakya-İskenderun karayolunun 25.kilometresinden batıya ayrılan yol kullanılmalı ve yaklaşık 7-8 kilometre kadar gidilmelidir. Köyün hemen arka kısmında kalan kaleye ulaşım, bu şekildedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir