Dünyanın en lezzetli yemeklerin yapıldığı Bolu Mengen gezilecek yerler listesinin tarihi M.Ö 74 yılına kadar uzanır. 1395 yılında Konuralp tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Mengen ilçesi çanak şeklinde bir havzada bulunmakta ve topraklarının büyük bölümü ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlık alanlar, Bolu Mengen gezilecek yerler listesinin genellikle yaylalardan oluşmasını sağlamıştır. Ağalar, Akçakoca ve Mamatlar, ilçenin en bilinen yaylaları olmakla beraber birçok küçük yayla da bulunmaktadır.
Mengen ilçesi aşçılar diyarıdır ve bu bölgenin ekonomik yaşantısına da yansımakta ilçe insanlarının büyük bölümü metropol şehirler ile sürekli irtibat halinde yaşamaktadır. İlçeye hakim olan aşçılık mesleği eğitim ve öğretime de yanmış meslek liseleri öne çıkmıştır.
Aşçılık Festivali
Söylentilere göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethedince saray mutfağını Mengenli Yakup ağaya kurdurmuş ve bunun üzerinde Yakup ağa akraba ve hemşerilerini de saray mutfağını aldırmıştır.
Sarayda aşçılıkları ile ünlenen Mengenliler günümüze kadar bu şöhreti taşımış ve geliştirmiştir. İlki 1981 yılında düzenlenen Aşçı Festivali aşçılık geleneğini korumak ve yaşatmak adına her yıl Ağustos ayının ilk haftası cumartesi ve Pazar günleri kutlanmaktadır.
Festivalin bir diğer amacı olan aşçıların hünerlerini sergilemesi ve bir araya gelmesi doğrultusunda yarışmalar düzenlenmekte ve ziyaretçiler festival boyunca farklı tatlar tadıp eğlencelere katılabilmektedirler.

Bolu Mengen Gezilecek Yerler
Mengen gezilecek yerler listesindeki noktalar, Bolu’nun genelinde olduğu gibi doğal güzelliklerden oluşmaktadır. Mengen yaylaları, ilçedeki turistik noktaların başında gelmektedir. Bolu Mengen gezilecek yerler listesindeki bazı noktaları alt kısımdan öğrenebilirsiniz.

Gelin Kayası
Pazarköy istikametindeki yol boyunca uzanan kayalar duvak ve ferace giymiş gelin görünümünde olduğu için bu isimi almıştır. Ayrıca efsaneye göre ‘Zamanın birinde köyde yaşayan güzeller güzeli kıza görücü gelir ve babası hiç sormadan kızı gelen görücüye verir. Başkasını seven kız sürekli bu işin bozulması için dua eder. Düğün günü geldiğinde gelin alması olur ve kız yol boyunca Allahım beni taş et diye dua eder ve duası kabul olur ve oracıkta taşa dönüşür.

Ağalar Yaylası
Piknik amaçlı kullanılan yayla ilçe merkeze 15 km uzakta Ağalar ve Babahızır köyleri arasında kalan yemyeşil bir alandır.

Akçakoca Yaylası
İlçe merkezine 30 km uzaklıkta olan yaylanın en büyük özelliği Kabalaklı bölgesindeki doğal kaynak suyunun bulundu yerde kurulmuş olan alabalık üreme tesisidir.

Mamatlar Yaylası
Mamatlar köyü yakınlarında ilçenin en güzel yaylalarından biri olan Mamatlar Yaylası’na yolunuz düştüğünde ziyaretçileri 900 yıllık olduğu tahmin edilen iki meşe ağacı karşılamaktadır.

Şirinyazı Göleti
Orman İşletmeleri tarafından orman yangınlarına müdahale için oluşturulan gölette zamanla balık yetiştirilmeye başlanmıştır. Şimdilerde piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Mengen gezilecek yerler listesindeki göletin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Bolu’daki diğer bir ilçeyle ilgili turistik yerler hakkında bilgi almak için Bolu Göynük Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bir cevap yazın