Bolu Yedigöller Milli Parkı Hakkında Bilgi

Bolu’da gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk olarak Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı gelmektedir. Her iki bölgede oldukça turistiktir ve ünü şehir sınırlarını aşmıştır. Türkiye’nin en güzel doğa alanlarından biri olan Yedigöller Milli Parkı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Batı Karadeniz bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak ilinin güneyinde 1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası 29.04.1965 yılında 6831 sayılı Orman Kanununun 25. Maddesi gereği Milli Park olarak ilan edilmiştir.  Havza 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur ve çevresinin jeolojik oluşundan jeoturizm açısından önemli bir bölgedir. Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’lerinden oluşur.yaklaşık 800 metre yüksekliğinde olan plato içerisinde ki göllerden en büyük olanı Büyük göldür ve alanı 24895 m² dir. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl’ün alanı ise 15063 m²’ dir. Deringöl 20 m. Uzunlukta Büyükgöl’e akar.

Bolu Yedigöller Milli Parkı
Bolu Yedigöller Milli Parkı

Büyükgöl’ün kuzeyinde ise Seringöl bulunmaktadır ve alanı 1758 m²’dir. Havzanın en geniş gölü ise 15780 m²’lik alanı ile Nazlıgöl’dür. Dibinden sızan suyun bol miktarda olması, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olur. Bu şelale sebebiyle Nazlı gölün diğer bir adı da Şelale Gölü olarak bilinir. Aynı platoda 5950 m²’lik alanıyla Sazlı göl, 1036 m²’lik alanıyla İnce göl ve 2170 m²’lik alanıyla Küçük göl  bulunur.

Bolu iline 42 km uzaklıkta ki bu Milli Park’a Ankara-İstanbul karayolunun 152’nci kilometresin den Yeniçağa ve 190 kilometresinde ki Bolu şehrinden yukarıya doğru bölünen yollarla ulaşılır.

Bolu Yedigöller Milli Parkı
Bolu Yedigöller Milli Parkı

Bolu Yedigöller Milli Parkı Jeolojik Yapı

Saha jeolojik yapı bakımından genellikle ve volkanik kayaçlar ve serpantinlerden meydana gelmiştir. Buradaki göller; yer hareketleri sonucu kayan kitlelerin vadilerin önlerini kapatarak suların arkada birikmesi ile oluşmuş heyelan gölleridir.

Milli park’ın içerisinde farklı büyüklük ve durumlardaki yalnızca kayın veya karışık halde (kayın-meşe-karaçam) ormanlarıyla çevrelenmiş, üst üste oluşmuş göller, Kapankaya manzarasıyla farklı renk ve doku  çeşitliliği ile eşsiz güzellikleri, irili ufaklı bir çok şelale, Karaçam Anıt Ağacı, doğal su kaynakları, geyiklerin üretildiği bir saha, köy alanının tepesinde ki tarihi dinlenme yeri, sonbaharda görülen çeşitli bitki türlerinin sergilediği renk farklılıklarıyla peyzaj görüntüleri görülmeye değer özellikte bulunan yerlerdir. Ayrıca kampçılık, ormanlık alanında yapılabilecek günübirlik piknik, dağ yürüyüşleri gibi etkinliklerin yanı sıra fotoğrafçılık da yapılabilen Milli Park ziyaretçilerine benzersiz bir peyzaj güzelliği sunmaktadır.

Bolu Yedigöller Milli Parkı
Bolu Yedigöller Milli Parkı

Bolu Yedigöller Giriş Ücreti Ne Kadar?

Gölün kenarında, konuklar için araç park yeri bulunmaktadır. Eğer kendi aracınız ile geldiyseniz 20 TL ile 40 TL arasında ücret ödersiniz. Eğer tur ile geldiyseniz ya da otobüs kiraladıysanız, 80 TL ile 150 TL arasında ücret ödersiniz. Buraya otobüs ile ulaşım yoktur.

Bolu Yedigöller Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Özel araçlarla gelenler için ulaşım, Bolu yolundaki otobandan ya da Mengen tarafından olmaktadır. bolu yolundan geliyorsanız, otobandaki Bolu sapağından çıkın ve yedigöller tabelasının yönündde ilerleyin. Tabelalar sizi götürecektir. Buradan yol 42 km sürmektedir. Ankara’dan gelecekler için de güzergah; Ankara- İstanbul Otoyolu’nun 152. Km’sinde bulunan Yeniçağ yol ayırımdan, yeniçağ olan yöne dönülür. Bolu-Gerede istikametinde devam edilir ve buradan sonraki 19. Km bulunan Yedigöler tabelasından sağa dönülür. Buradan sonrası toprak yoldan devam edilerek, Yedigöllere ulaşılır. Yedigöller’in tam konumuna Google Maps linkinden ulaşabilirsiniz.

Bolu’nun bir diğer önemli doğal güzelliği ile ilgili bilgi almak için Abant Gölü başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir