Bursa Koza Han Hakkında Bilgi

Koza Han,  Bursa’da bulunan gezilecek önemli tarihi yapılardan biridir. Bursa Koza Han, 1491 yılında dönemin Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine gelir sağlaması amacıyla yaptırılmıştır. Han geçmişten bu güne kadar; Ceddid-i Evvel, Beylik Kervansarayı, Beylik Hanı, Şimşek Hanı, Cedid-i Amire ve Yeni Kervansaray gibi farklı isimler almıştır.

Ulu Camii ile Orhan Camii arasında bulunan Koza Han, o yıllarda ipek böceği kozalarının satıldığı bir mekandır. Orta Asya’dan gelen bir gelenek olan ipek böceği üreticiliği; özellikle Manavlar olarak isimlendirilen kuzey batı Anadolu’nun Türkmenleri tarafından yüzyıllardır yapılmaktadır. Yüzyıllardır devam eden bu gelenek ile kozalardan üretilen  ipek kumaşlar, Bursa’nın tekstil merkezi haline gelmesinde önemli rol oynamıştır. Son zamanlarda petrol ürünlerinden üretilen, sentetik iplik ve kumaşlar her ne kadar ipek böceği üreticiliğini olumsuz olarak etkilese de kaliteyi temsil eden ipek kumaşlar, marka haline gelmeyi hedefleyen tekstil firmaları için vazgeçilmez bir ürün olmaya devam etmiştir.

Bursa Koza Han
Bursa Koza Han

Bursa’nın en önemli alışveriş yerlerinden biri olan Koza Han, iki katlıdır. Alt katında 45, üst katında 50 odası vardır hanın odaları, dikdörtgen bir avlunun etrafında bulunmaktadır. Develik ismi verilen ve bu dikdörtgen avlunun doğusuna inşa edilmiş olan hanın bir diğer avlusu da zamanında ahır ve depo işlevinde kullanılmıştır. Hanın kuzeyinde ise büyük bir taştan kabartma süsler ile yapılmış görkemli bir taç kapı bulunur.

Bununla birlikte handa; üst katta güneye doğru açılan bir kapı, avluda yer alan geniş bir kapı ve bu kapıdan da Orhan Camii’ne açılan bir kapı daha bulunmaktadır. Ayrıca, kurulduğu seneden beri yapılan çeşitli onarım çalışmalarıyla günümüze kadar ulaştırılan Koza Han’ın avlusunun ortasında, iki katlı bir mescit bulunmaktadır, mescidin altı ise şadırvan olarak yapılmıştır. Tamamen taştan inşa edilen bu mescit; çevresinde bulunan sekiz ve tam ortasında olan bir ayak üzerine konulmuştur.

Bursa ekonomisine ipekçilik alanındaki katkılarını günümüzde de sürdüren hanın üst katında ipek ürünleri satan birçok dükkan bulunmakta, alt katında ise çayınızı kahvenizi içebileceğiniz kafeteryalar bulunmaktadır.

Bursa Koza Han
Bursa Koza Han

Bursa Koza Han Ziyaret Saatleri ve Günleri

Koza Han hafta içi 08:00 – 19:30 cumartesi günleri 08:00 – 20:00 Pazar günleri  10:30- 18:30 saatlerinde hizmete açıktır. Girişleri ücretsizdir.

Bursa Koza Han Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Koza Han, bursa şehrinin merkezinde yer alan Atatürk caddesine yakındır. Ulucami ve orhancami arasında bulunan orhangazi parkından bir giriş kapısı bulunur. Kapalı çarşı ve açık çarşı tarafından gidildiğinde ise cumhuriyet caddesine çok yakındadır. Çarşı yanından büyük ve taç kapı şeklinde girişi de bulunmaktadır.  Koza Han bursa şehirlerarası otobüs terminaline 9 km uzaklıktadır. Bursa otobüs terminalinden  her  15 dakika da bir kalkan şehir merkezi ‘’Heykel-Atatürk caddesi’’ otobüsleri ile koza hana 25 dakikalık yolculuk sonrası rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bölgenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki gezilecek bütün turistik noktaları öğrenmek için Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir