Diyarbakır Kent Müzesi (Cemil Paşa Konağı)

Tarihi Cemil Paşa Konağı’nda yer alan Diyarbakır Kent Müzesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin gezilecek yerler listesine kazandırılan önemli yapılardan biridir. Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi olarak da bilinen yapı, Osmanlı Valisi Ahmet Cemil Paşa tarafından 1888-1902 yılları arasında inşa ettirilmiştir. 3 yıl boyunca restorasyon süren restorasyon çalışmalarının 2015 yılında tamamlanmasıyla birlikte turizme kazandırılan Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Sur’da gezilecek önemli yerlerden biri haline geldi.

Cemil Paşa Konağı

Yemen Valisi ve Siirt Mutasarrıfı olarak görev yapan Cemil Paşa tarafından yaptırılan konak, 1888-1902 yılları arasında inşa edilmiştir. İki bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Cemil Paşa Konağı, haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşmakla birlikte geniş bir avluya sahiptir. Mevsimlik olarak haremlik bölümleri kullanılan konağın selamlık kısmında ahır, hizmetli odası, kabul odası, kahve odası, mabeyn odası ve elips şeklinde havuz bulunmaktadır.

Cemil Paşa ile birlikte ailesi, 1927 yılına kadar bu konakta yaşamıştır. Sonrasında ilköğretim okulu, ipek böcekçiliği ve dokumacılık için kullanılan yapı, 1970’lerden sonra terk edilmiştir. 2010 yılına gelindiğinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır İl Özel İdaresi tarafından konağın varisleri anlaşılmış ve kent müzesi yapılmaya karar verilmiştir. Yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmaları, 5.5 milyon TL’ye mal olmuştur. 2015 yılında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Diyarbakır Cemil Paşa Konağı
Diyarbakır Cemil Paşa Konağı

Diyarbakır Kent Müzesi

Diyarbakır Kent Müzesi olarak hizmet veren Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır gezilecek yerler listesinde önemli bir konumda yer alır. Diyarbakır Dengbej Evi ve Behram Paşa Camii gibi turistik noktalara yakın olan Kent Müzesi’nde 300’e yakın eser sergilenmektedir. Diyarbakır ve çevresinin zengin kültürel mirasının bulunduğu müzede kentsel gelişim, tarım, zanaat, yemek kültürü, inanç odakları, ticari yaşam, sosyal yaşam, eğitim, yazılı ve sözlük kültür gibi farklı temalar oluşturulmuştur.

2015 yılı Mayıs ayında açılan Diyarbakır Kent Müzesi, ilk ayında 5.000 ziyaretçiyi misafir etmiştir. Diyarbakırlıların da ilgi gösterdiği müze, şehre gelen turistlerin ilgisini çeken yerlerden biridir. Restorasyon sürecinde yapının özgün detaylarının korunması, tarihi bir müzenin ziyaretçilerle buluşmasını sağlamıştır.

Diyarbakır Kent Müzesi
Diyarbakır Kent Müzesi

Müzenin bir başka dikkat çekici özelliği ise içerisinde restorasyon laboratuvarı olmasıdır. Diyarbakır kültürel varlıklarını korumak için küçük eserlerin restorasyonunun yapıldığı laboratuvar sayesinde yöre halkında bulunan kültür varlıklarının ücretsiz bir şekilde bilimsel restorasyonu yapılmaktadır. Yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Diyarbakır Kent Müzesi’nde oyuncak yapımı atölyesi, okul müze projesi ve konserler gibi aktiviteler gerçekleşmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum