Düzce Akçakoca Gezilecek Yerler

Düzce’nin popüler turizm merkezlerinden biri olan Akçakoca gezilecek yerler listesi oldukça zengindir. Karadeniz sahil şeridinde bulunan ve 35 kilometre uzunluğunda kumsala sahip olan Akçakoca ilçesi, özellikle 1950’li yıllardan sonra turizm açısından gelişmeye başlamıştır. Turizmdeki bu gelişmede İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere ortalama 3 saat uzaklıkta olmasının payı büyüktür.

Yaz turizminde plajlarıyla dikkat çeken Akçakoca, zengin bitki örtüsü sayesinde de doğa turizminde de öne çıkmaktadır. Bölgede kayın, kestane, ıhlamur, çınar ve meşe ağaçlarına rastlamak mümkündür.

Düzce Akçakoca Tarihi

Bölgeki ilk yerleşim tarihi hakkında kesin bilgiler olmamasına rağmen yapılan kazı çalışmalarında elde edilen sonuçlara göre M.Ö. 1200 yıllarında Trak Kabilesi’nin burada hüküm sürdüğü tahmin edilmektedir.

Duzce Akcakoca Gezilecek Yerler 1

Roma ve Bizans devrinde önemli bir liman kenti olan Akçakoca’nın o dönemdeki adı ise Diapolis’tir. Ticaret merkezi olan Diapolis, 13.yüzyılda Cenevizlilerin hakimiyeti altına girmiştir. 1323 yılına gelindiğinde ise Orhan Gazi döneminde Osmanlı Beyliği’nin egemenliğine giren Akçakoca, o günden itibaren Türk Egemenliği altında kalmıştır.

1934 yılına kadar Akçaşehir adıyla anılan bölge, bu tarihte Akçakoca adını almıştır. Bu isim, bölgenin fethinde önemli rol oynayan Akça Koca Bey’den gelmektedir.

Düzce Akçakoca Festivalleri

Düzce’nin Akçakoca ilçesi, turizmde yakaladığı bu başarıyı festivallerle de sürdürmek istemektedir. Akçakoca Belediyesi’nin öncülüğünde ilk olarak 1995 yılında düzenlenen Uluslararası Akçakoca Kültür ve Sanat Festivali, o tarihten itibaren her yıl Temmuz ayında geleneksel olarak gerçekleşmektedir.

Duzce Akcakoca Festivali

Uluslararası Akçakoca Kültür ve Sanat Festivali, bugüne kadar onlarca ünlü sanatçı ve yazarı konuk etmiştir. Festivalde kültürel ve sportif etkinliklerle birlikte, çeşitli gösteriler, yarışmalar, söyleşiler ve imza günleri düzenlenmektedir. Festival programı, her yıl Akçakoca Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden duyurulmaktadır.

Bölgede ayrıca Denizcilik Festivali ve Palamut Briç Festivali de gerçekleştirilmektedir. Denizcilik Festivali, Temmuz ayında gerçekleştirilirken; Palamut Biriç Festivali ise Ekim ayında gerçekleştirilmektedir.

Akçakoca Gezilecek Yerler
Akçakoca Gezilecek Yerler

Akçakoca Gezilecek Yerler

Akçakoca gezilecek yerler listesi doğa, tarih, kültür ve deniz gibi farklı kategorilerdedir. Bölgede turizm çeşitliliği bir hayli fazladır. Elbette yaz aylarında bölgenin 35 kilometre uzunluğundaki sahil şeridine olan ilgi, artmaktadır.

Akçakoca’nın en önemli tarım ürünü ise fındıktır. Bol yağış alan bölge, ağustos ayında yemyeşil fındık ağaçları ile kendini göstermektedir. Ayrıca bir sahil yeri olmasının avantajıyla taze balık yemek için de Akçakoca’yı tercih edebilirsiniz.

Akçakoca Merkez Camii

Akcakoca Merkez Camii

Akçakoca ilçe merkezinin ortasında bulunan Akçakoca Merkez Camii, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Türk mimarisi ve modern mimarinin harmanlanmasıyla inşa edilen cami, farklı yapısı ile hemen dikkat çekiyor.

31 metre yükseliğinde kubbesi ve 58 metre yükseliğinde 2 adet minaresi bulunan Akçakoca Merkez Cami’nin mimarı ise Ergun Subaşı. 2004 yılının Ekim ayında inşaatı tamamlanan Merkez Cami, Akçakoca’da görülmesi gereken yerlerden biri.

Hemşin Köyü Camii

Akcakoca Hemsin Koyu Camii

Akçakoca ilçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Tarihi Hemşin Köyü Camii, bölgede yer alan görülmeye değer camilerden biridir. 1877 Osmanlı – Rus Savaşı’nın ardından Artvin Hemşin’den buraya göç edenlerin kurduğu Hemşin Köyü’nde yer alan cami, yaklaşık 150 yıllık bir tarihe sahiptir.

Hemşin Köyü Cami’nin en dikkat çeken özelliği çantı tipi mimarisidir. Caminin birinci katında taş işçiliği, ikinci katında ise çantı tekniği uygulanmıştır. Çantı tekniği, duvar örmek için biçilmiş odunlarla çivi çakılmadan yapılan ev çeşidi anlamına gelmektedir.

Balıkçı Barınağı

Akcakoca Balikci Barinagi

Akçakoca ilçe merkezinde, Merkez Cami’nin hemen ön tarafında yer alan limanda Balıkçı Barınağı yer alıyor. Akşama doğru balıkçı tekneleriyle dolan bu barınak, özellikle deniz ve balık meraklıları tarafından görülebilecek yerlerden biri. Burada ağlarını tamir eden balıkçıları izleyebilir veya olta balıkçılığı yapabilirsiniz.

Akçakoca Tarihi Evleri

Akcakoca Tarihi Mahalle Evleri

Akçakoca ilçesinin en eski yerleşim bölgesi olan Yukarı Mahalle, Tarihi Akçakoca Evleri’nin bulunduğu bir yerdir. Mahallede yer alan 160 tane ev, sit alanı statüsüyle koruma altına alınmıştır. 150-200 yıllık bir tarihe sahip olan Akçakoca Evleri, adete bir açık hava müzesini andırmaktadır.

Genellikle iki katlı ve dikdörtgen planlı olan Akçakoca Tarihi Evleri, 3 ayrı grupta toplanmaktadır. Dikdörtgen plan, kare plan ve yapılış şekillerine göre gruplandırılan evler, Akçakoca’da görülmeye değer yerlerdendir.

Çuhallı Plajı

Akcakoca Cuhalli Plaji

Akçakoca’nın merkezinin girişindeki sahil yolunun hemen yanında yer alan Çuhallı Plajı, ilçe merkezinde denize girilecek yerlerden biridir. Uzun ve geniş bir kumsala sahip olan Çuhallı Plajı’nın etrafında kafeler, büfeler ve barlar bulunmaktadır.

Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye gibi hizmetler de sunulmaktadır. Çuhallı Plajı, Akçakoca’da Ceneviz Kalesi Plajı ile birlikte ilçenin iki mavi bayraklı plajından biridir.

Değirmenağzı Plajı

Akcakoca Degirmenagzi Plaji

Akçakoca ilçe merkezindeki plajlardan biri olan Değirmenağzı Plajı, yaz döneminde bölgenin kalabalık plajlardan biri haline gelmektedir. Geniş kumsalı ve berrak deniziyle öne çıkan Değirmenağzı MTA Plajı’nın etrafında eğlence yerleri bulunmaktadır.

Ceneviz Kalesi Plajı

Ceneviz Kalesi Plaji

Düzce’nin Akçakoca ilçesine 2 kilometre uzaklıktaki Ceneviz Kalesi Plajı, adını plajın hemen yanında yer alan Tarihi Ceneviz Kalesi’nden almıştır. 1997 yılında mavi bayrak alan Ceneviz Kalesi Plajı, bölgede Mavi Bayraklı Plaj olarak da adlandırılmaktadır.

Ihlamur, kestane ve gürgen ağaçlarıyla çevrili plajın işletmesi, Akçakoca Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Hem tarihsel konumu hem de doğal güzellikleri nedeniyle Düzce plajları arasında en popülerlerinden biri olan plaj hakkında detaylı bilgi almak için Ceneviz Kalesi Plajı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tarihi Ceneviz Kalesi

Akcakoca Ceneviz Kalesi

Akçakoca tarih turizminin en önemli noktası olan Ceneviz Kalesi Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze kadar ulaşmıştır. Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı statüsünde olan bölge, Akçakoca’nın simgesi haline gelmiştir.

Deniz seviyesinden 100 metre yükseklikteki bir falezin üzerine, 1226 yılında Cenevizliler tarafından inşa edildiği düşünülen kale kartal yuvasını andırmaktadır. Moloz taş ve ve tuğlalarla inşa edilen sur duvarları, zamanla büyük ölçüde yıkılmıştır.

Kurugöl Kanyonu

Duzce Kurugol Kanyonu

Akçakoca ilçesinin Kurugöl Köyü’nde yer alan Kurugöl Kanyonu, bölgenin doğal güzelliklerinden biridir. 2004 yılında mesire alanı ilan edilen bölge, 2011 yılında Tabiat Parkı olmuştur.

Meşe, kayın ve gürgen ağaçlarıyla kaplı Kurugöl Kanyonu’nda kaya tırmanışı, safari, trekking, foto-safari ve kampçılık birçok aktivite yapılmaktadır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Düzce Kurugöl Kanyonu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sarıyayla Şelalesi

Akcakoca Sariyayla Selalesi

Akçakoca ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Sarıyayla Köyü’nde yer alan Sarıyayla Şelalesi, bölgenin görülmeye değer doğa güzelliklerinden biridir. Sarıyayla Şelalesi ve piknik alanı, turizm adına geniş yatırımların yapıldığı bir yerdir.

Sarıyayla Şelalesi’nin bulunduğu bölgede iki adet ahşap körü, 1 tane seyir terası, tuvaletler ve oturma yerleri bulunmaktadır. Bölgede doğa yürüyüşü ve foto-safari gibi aktiviteler yapılmaktadır.

Aktaş Şelalesi

Akcakoca Aktas Selalesi

İlçede son zamanlarda turizme kazandırılan yerlerden biri olan Aktaş Şelalesi, Akçakoca şehir merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Aktaş Köyü sınırları içerisindedir. Köye uzaklığı 3 kilometre olan Aktaş Şelalesi, yaklaşık 50 metrelik yüksekliğe sahiptir.

Akçakoca doğa turizmi için önemli yerlerden biri olan Aktaş Şelalesi’nde trekking ve foto-safari gibi aktiviteler yapılmaktadır. Bu şelale aynı zamanda bölgenin önemli yürüyüş parkurlarından olan Göktepe Köyü’nden başlayan rotanın sonudur.

Cumayanı Piknik ve Mesire Alanı

Akcakoca Cumayani Piknik Alani

Akçakoca ilçesinin 3 kilometre kadar güneybatısında yer alan Göktepe Köyü’ndeki Cumayanı Mesire Alanı, bölge halkının piknik yapmak için tercih ettiği yerlerden biridir. Asırlık çınar ağaçları ve hemen yanındaki akarsu ile rahatlamak için oldukça ideal bir yer alan Cumayanı’nda piknik yapmak dışında Selçuklular döneminden kalan hamam kalıntılarını, Tarihi Evliya Cami’ni ve Evliya Ahmet Dede Türbesi’ni de görebilirsiniz.

Doğa yürüyüşü ve fotoğraf çekimi gibi etkinlikler için de uygun olan Cumayanı’nda alabalık ve yöresel yemekler sunan bir restorant da bulunmaktadır.

Akkaya Köyü Piknik Alanı

Akcakoca Akkaya Koyu Piknik Alani

Akçakoca ilçe merkezinin 7 kilometre kadar doğusundaki Kdz. Ereğli Yolu üzerinde bulunan Akkaya Köyü’ndeki piknik alanı, hem doğal güzelliği hem de Akkaya Plajı ile öne çıkmaktadır. Bölgede hem piknik yapmak hem de denize girmek mümkündür.

Bölgeye yapılan yatırımlarla 3 tane ahşap köprü, 1 tane kapalı oturma alanı, 2 tane tuvalet ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Akkaya Köyü Piknik Alanı’nda çadır kampı da yapılmaktadır.

Fakıllı Mağarası

Akcakoca Fakilli Magarasi

Akçakoca ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Fakıllı Köyü’nde bulunan Fakıllı Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1.Derece Sit Alanı olarak tescillenmiştir. Bölgenin en popüler turistik yerlerinden biri olan Fakıllı Mağarası’nın uzunluğu 1 kilometreden fazla olmasına rağmen güvenlik nedeniyle 350 metrelik kısmı ziyaretçilere açıktır.

Fakıllı Mağarası’nın içerisinde doğal sarkıt ve dikitlerle birlikte farklı yönlere giden galeriler bulunmaktadır. Damlataş bakımından zengin olan mağaranın astım hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Bölgede artan turizm değeri nedeniyle çevre düzenlemesi yapılmış ve mağaranın etrafına piknik alanları inşa edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir