Düzce Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Düzce, küçük bir il olmasına rağmen Düzce gezilecek yerler listesi ile adından söz ettirmektedir. Tarihi, M.Ö. 1300 yıllarına kadar dayanan Düzce, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. 1999 yılına kadar Bolu’ya bağlı bir ilçe olan Düzce, bu tarihten sonra il statüsü kazanmıştır.

Yazın gezilecek yerleriyle olduğu kadar kışın da gezilecek birçok turistik yere sahip olan Düzce, özellikle büyük şehirlere yakınlığı nedeniyle şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Düzce’de özellikle trekking, rafting ve safari gibi doğa aktiviteleri konusunda yapılacak şeylerin sayısı bir hayli fazladır.

Merkez ilçesi dışında 6 ilçesi daha bulunan Düzce’nin ilçeleri şu şekildedir: Akçakoca, Kaynaşlı, Gölyaka, Çilimli, Gümüşova, Yığılca ve Cumayeri. Düzce’nin deniz kenarında bulunan tek ilçesi olan Akçakoca, özellikle yaz turizminde ilin en önemli noktalarından biri haline gelmektedir.

Düzce Gezilecek Yerler
Düzce Gezilecek Yerler

Düzce Gezilecek Yerler

Şelale cenneti olarak adlandırabileceğimiz Düzce’de büyük küçük birçok şelale bulunmaktadır. Aydınponar Şelalesi, Samandere Şelalesi, Güzeldere Şelalesi ve Aktaş Şelalesi bu şelaleler arasından öne çıkanlardır. Düzce’deki şelaleler, özellikle trekking meraklıları için güzel alternatifler sunmaktadır.

Şelaleler kadar olduğu kadar Düzce gölleri de ilin doğa turizminde önemli bir noktadadır. Düzce Ovası’nı çevreleyen dağlardan gelen su kaynakları, birçok akarsu ve gölün oluşmasına sebep olmaktadır. Doğa Koruma Alanı olan Efteni Gölü, bu akarsularının birçoğunun toplandığı doğa güzelliği olarak öne çıkmaktadır. Topuk Yaylası Göleti, Hasanlar Baraj Gölü, Torkul Yaylası Göleti, Çamlıpınar Göleti ve Kurugöl Tabiat Parkı da Düzce’deki göller listesinde yer almaktadır. Düzce gezilecek yerler listesi, doğal güzelliklerle öne çıkmaktadır.

Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı

Duzce Aydinpinar Selaleleri

Düzce’nin merkez ilçesine bağlı Aydınpınar Köyü’nde bulunan Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı, şehir merkezine sadece 10 kilometre uzaklıktadır. Arka arkaya dökülen 5 ayrı şelaleden oluşan Aydınpınar Şelaleleri, aynı zamanda Düzce’nin önemli doğa yürüyüşü parkurlarından birini de oluşturmaktadır. Orta ve üst seviye zorluklardan oluşan yürüyüş parkurları, bölgede çok ilgi görmektedir.

Trekking, foto-safari ve çadır kampı için son derece uygun olan bölgede gürgen, meşe, kestane ve karışık yapraklı ağaçlardan oluşan bir orman örtüsü bulunmaktadır. Düzce’ye hakim bir konumda bulunan Aydınpınar Şelaleleri  Tabiat Parkı’nda Mayıs ayında dağ çileği, Ağustos-Eylül aylarında ise böğürtlen bulmak mümkündür.

Aktaş Şelalesi

Duzce Aktas Selalesi

Akçakoca ilçesinin Aktaş Köyü’nde bulunan ve köy ile aynı adı taşıyan Aktaş Şelalesi, Akçakoca ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Aktaş Köyü’ne uzaklığı 3 kilometre olan şelale, çevresindeki zengin bitki örtüsüyle birlikte ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.

Akçakoca’nın önemli turistik yerlerinden biri olan Aktaş Şelalesi, 50 metre yükseklikten dökülmektedir. Etrafı yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı olan Aktaş Şelalesi’nin olduğu bölgede yürüyüş parkuru bulunmakta, trekking ve foto-safari gibi etkinlikler yapılabilmektedir. Aktaş Doğa Yürüyüş  Parkuru, çoğunlukla dere kenarından sürer ve Aktaş Vadisi’yle devam ederek şelalede son bulur. Orta zorluk seviyesindeki bu parkurun uzunluğu, 10 kilometredir.

Güzeldere Şelalesi

Duzce Guzeldere Selalesi

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde yer alan Güzeldere Şelalesi, Düzce il merkezine 18 kilometre ve Gölyaka ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Güzeldere Köyü’ndedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 600 metre olan bölge, 1993 yılında Mesire Yeri ve 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Bıçkı Deresi’nin 120 metre yükseklikten dökülmesiyle oluşan Güzeldere Şelalesi’nin bulunduğu Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nda kayın ve gürgen ağaçları yoğunluktadır. Turizme kazandırılan bölgede patika yollar, merdivenler ve seyir terasları bulunmaktadır. Bununla birlikte bölgede dinlenme yerleri ve piknik alanları da bulunmaktadır.  Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı’nda piknik, çadır kampı, trekking, at biniciliği, bisiklet sporları ve foto-safari gibi aktiviteler yapılmaktadır.

Samandere Şelalesi

Duzce Samandere Selalesi

Düzce’nin Samandere Köyü’nde yer alan Samandere Şelalesi, Düzce il merkezine 24 kilometre uzaklıktadır. 10 hektarlık bir alanı kaplayan şelale bölgesi, bulunduğu köye adını vermiştir. Bölgede yer yer anıt ağaçlar da bulunmakta ve zengin bir bitki örtüsü bölgeye hakim olmakadır.

Samandere Şelalesi’nin öne çıkan özelliklerinden bir diğeri ise Türkiye’nin tescilli ilk Tabiat Anıtı olmasıdır. Koruma altına alınan bu bölgede mesire ve piknik alanları, trekking yürüyüş parkurları, kamp alanları ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Düzce Samandere Şelalesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Harmankaya Şelalesi

Duzce Harmankaya Selalesi

Düzce Cumayeri ilçesi sınırları içerisinde bulunan Harmankaya Şelalesi, Düzce’nin pek fazla bilinmeye şelalelerinden bir tanesidir. Harmankaya  Köyü’nde yer alan Harmankaya Şelalesi, Düzce il merkezine 31 kilometre uzaklıktadır. Büyük Melen Nehri üzerinde yer alan Harmankaya Şelalesi’nin bulunduğu bölgede 13 kilometrelik parkuru ile Türkiye’nin en büyük 3.rafting alanı bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü ve foto-safari için de sıkça tercih edilen Harmankaya Şelalesi’nin bulunduğu bölgede 700 metrelik yürüyüş parkuru bulunmaktadır.

Sarıyayla Şelalesi

Akcakoca Sariyayla Selalesi 1

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde bulunan Sarıyayla Şelalesi, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Sarıyayla Köyü’ndedir. Bölgenin şelale turizmine kazandırılmasıyla birlikte seyir terası, ahşap köprü, tuvalet ve dinlenme yerleri inşa edilmiştir. Sarıyayla Şelalesi’nde doğa yürüyüşü ve foto-safari gibi etkinlikler yapılabilmektedir. Ayrıca piknik yapmak için de tercih edilmektedir.

Kurugöl  Kanyonu

Duzce Kurugol Kanyonu 1

Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki Kurugöl Köyü’nde bulunan Kurugöl Kanyonu, 2004 yılında mesire alanı ve 2011 yılında Tabiat Parkı statüsü kazanmıştır. Meşe, kayın ve gürgen ağaçlarıyla çevrili kanyonun etrafı; kaya tırmanışı, safari, trekking, foto-safari ve kampçılık gibi birçok aktivite için uygundur.

Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Düzce Kurugöl Kanyonu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yılançatı Kanyonu

Duzce Yilancati Kanyonu

Düzce’nin Yığılca ilçesindeki Karakaş ve Hocaköyü sınırlarında bulunan Yılançatı Kanyonu Tabiat Parkı, Düzce il merkezine 55 kilometre uzaklıktadır. Yılançatı Kanyonu’nun olduğu bölge, Yedigöller Milli Parkı‘nın ulaşım yolu üzerindedir. Tabiat Parkı’nın bulunduğu kanyonu boyunca göknar, kayın, karaçam ve meşe ağaçlarının yoğun olduğu ormanlık alan bulunmaktadır. Etrafında birçok gölcük ve şelale bulunan Yılançatı Kanyonu Tabiat Parkı’nda seyir terasları, dinlenme noktaları, yürüyüş parkurları ve piknik alanları bulunmaktadır. Kanyon; doğa yürüyüşü, foto-safari, piknik, tırmanış, bisiklet gezisi ve olta balıkçılığı gibi aktiviteler yapmaya müsaittir.

Efteni Gölü

Duzce Efteni Golu

Aksu, Asar, Uğur ve Küçük Melen ile birlikte yan derelerin de birleşme noktası olan Efteni Gölü, Düzce Ovası’nda yer almaktadır. Büyük Melen ile Karadeniz’e dökülen Efteni Gölü, çevresindeki zengin bitki örtüsü ile göçmen kuşların göç yolundaki duraklardan biridir. 1992 yılında koruma altına alınan bölgede avlanma yasaklanmıştır.

Hasanlar Baraj Gölü

Duzce Hasanlar Baraj Golu

Düzce göllerinden biri olan Hasanlar Baraj Gölü, Yığılca ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bal ormanları, şelaleleri, mağaraları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Hasanlar  Baraj Gölü, Yedigöller Milli Parkı‘na 35 kilometre uzaklıktadır. Göl çevresinde piknik ve mesire alanları bulunmaktadır. Bölgede olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, kano, su bisikleti ve yelken gibi su sporları aktiviteleri yapılabilmektedir.

Topuk Yaylası ve Göleti

Duzce Topuk Yaylasi Goleti

Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde bulunan Topuk Yaylası ve Göleti, Düzce il merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.300 metre yüksekte bulunan yayla, adını 2011 yılında burada açılan Fenerbahçe Spor Kulübü Topuk Yaylası Tesisleri ile duyurmuştur. Sarıçam, köknar, kayın ve gürgen ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu bölge, zengin bir ekosisteme sahiptir.

Topuk Yaylası ve Göleti çevresinde patika yollarda bisiklet sürebilir, çadır kampı, trekking ve foto-safari yapabilirsiniz.

Torkul Yaylası ve Göleti

Duzce Torkul Yaylasi Goleti

Düzce il merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Torkul Yaylası ve Göleti, Uğurköyü’nde bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1250 metre yükseklikte bulunan ve volkanik çöküntü sonucunda oluşan Torkul Göleti, 5.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Torkul Yaylası’nın çevresinde kayın, köknar, gürgen, kestane, akçaağaç ve karaçamdan oluşan orman örtüsü bulunmaktadır. Gölet çevresi ve yaylada piknik, olta balıkçılığı, foto-safari, trekking ve çadır kampı gibi etkinlikler yapılabilmektedir.

Kardüz Yaylası

Duzce Karduz Yaylasi

Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki Kardüz Yaylası, Düzce il merkezine 48 kilometre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.830 metre yükseklikteki yayla, 180 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Düzce’de kış turizminin gözde noktalarından biri olan Kardüz Yaylası’nda kış sporlarının haricinde jeep safari, foto safafi, dağ bisikleti, trekking, at biniciliği ve çadır kampı gibi aktivitiler de yapılabilmektedir.

Yaylanın bir başka öne çıkan özelliği ise her yıl geleneksel olarak 20 Temmuz’da düzenlenen Kardüz Yaylası Şenlikleri’dir. Halk oyunlarının ve yürüyüşlerin yapıldığı şenlikler, bir hayli ilgi görmektedir.

Odayeri Yaylası

Duzce Odayeri Yaylasi

Düzce’nin Çınardüzü Köyü’ndeki Odayeri Yaylası’nın Düzce il merkezine uzaklığı, 28 kilometredir. 1.200 metre rakımdaki Odayeri Yaylası’nda asırlık ağaçların altında çadır kampı, at binme, dağ bisikleti sürme, trekking ve foto-safari yapmak mümkündür. Ayrıca yayla etrafındaki derelerde olta balıkçılığı da yapılmaktadır.

Bölgede konaklamak isteyenler için Orman İşletme Müdürlüğü’nün ev pansiyonları hizmet vermektedir. 0 546 771 00 12 numaralı telefondan konaklama için iletişime geçebilirsiniz.

Pürenli Yaylası

Duzce Purenli Yaylasi

Düzce’nin Gölyaka ilçesindeki yaylalardan biri olan  Pürenli Yaylası, Düzce il merkezine 28 kilometre uzaklıktadır. Efteni Gölü yada Güzeldere Şelalesi yolunu kullanarak ulaşabileceğiniz yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği 1.400 metredir. Özellikle bahar aylarında rengarenk görüntüler sunan Pürenli Yaylası, Bolu Mudurnu ile sınırdır. Gençlik kampları başta olmak üzere bölge kampçılar tarafından tercih edilen yerler arasındadır. Ayrıca yöre halkı tarafından her yıl Pürenli Yaylası Şenlikleri düzenlenmektedir.

Sinekli Yaylası

Duzce Sinekli Yaylasi

Deniz seviyesinden 1.400 metre yüksekte yer alan Sinekli Yaylası, yaz kış ayrı güzellikler sunmaktadır. Kışın karla kaplanan yayla yolları, hem trekking hem de foto-safari için tercih edilmektedir. Yaz döneminde ise yemyeşil görüntüler sunan Sinekli  Yaylası’nda her yıl Temmuz ayında Sinekli  Yaylası Şenlikleri düzenlenmektedir. Bölgede çadır kampı ve bisiklet aktiviteleri de yapılmaktadır.

Fakıllı Mağarası

Duzce Fakilli Magarasi

Düzce Akçakoca ilçesindeki Fakıllı Köyü’nde yer alan Fakıllı Mağarası, 1.Derece Sit Alanı ilan edilmiştir. Toplam uzunluğu 1017 metre olan mağaranın, 350 metresi ziyaretçilere açıktır. Mağara içerisinde galeriler, sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Fakıllı Mağarası, damlataş açısından da zengin bir yerdir.

Yarı aktif bir mağara olan Fakıllı, yüzeye yakın bir konumda bulunduğu için yaz ve kış dönemlerinde farklı sıcaklık değerlerine sahip olmaktadır. Mağaranın, astım ve nefes darlığı gibi hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir. Ayrıca mağara çevresinde piknik alanı bulunmaktadır.

Sarıkaya Mağarası

Duzce Sarikaya Magarasi

Düzce’nin Yığılca ilçesi sınırları içerisindeki Sarıkaya Köyü’nde bulunan Sarıkaya Mağarası, yarı aktif fosil bir mağaradır. 1.Derece Sit Alanı olan mağara, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük mağarası olarak bilinmektedir. 717 metrelik ana galeri uzunluğuna sahip Sarıkaya Mağarası’nın genişliği 510 metredir. Damlataş şekilleri barındıran Sarıkaya Mağarası’nda Aksu  Çayı’nın oluşturduğu küçük bir şelale yer almaktadır.

Akçakoca Merkez Cami

Duzce Akcakoca Merkez Camii

Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki Merkez Camii, ilçe merkezinde görüntüsü ile hemen dikkat çekmektedir. Tek kubbe kullanılarak inşa edilen cami, çağdaş mimarinin bir örneğidir. Temeli 1989 yılında atılmasına rağmen 2004 yılında açılan caminin kubbe yüksekliği 31 metre, minare yüksekliği ise 58 metredir. Düzce gezilecek yerler listesinde öne çıkan yerlerden biri olan Merkez Cami’ni görmenizi tavsiye ederiz.

Hemşin Köyü Camii

Duzce Hemsin Koyu Camii

Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki Hemşin Köyü Camii, 1323 tarihinden itibaren bölgeye yerleşin Türklerin inşa ettiği bir camidir. Yakın köylerdeki insanların da eskiden Cuma namazını kılmak için bu camiye gelmesi, caminin Cuma Camii olarak da adlandırılmasına neden oluşmuştur. Tamamen ahşaptan inşa edilen caminin inşaatında çivi kullanılmamış ve kütükler birbirlerine kertilmiştir.

Orhangazi Camii

Duzce Orhangazi Camii

Osmanlı Devleti’nin kurucularından olan Orhan Gazi’nin Düzce’de konakladığı ve kendi adıyla anılan yaptırdığı cami, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açık olan Orhangazi Camii, 1323 yılında inşa edilmiştir. Uzun kütüklerin birbirine geçirilerek, çivi kullanılmadan yapılan cami, Düzce’nin tarihi turistik yerlerinden biridir.

Yeni Meze Camii

Duzce Ugurlu Yeni Meze Camii

Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki Uğurlu Köyü’nde bulunan Yeni Meze Camii, Düzce’de taş işçiliğinin ön plana çıktığı yapılardan biridir. 1885 senesinde inşa edilen caminin içinde Osmanlı döneminden kalma yazılar bulunmaktadır. Çevre düzenlemesi yapılan caminin bahçesinde bir de su sarnıcı bulunmaktadır.

Akçakoca İlçesi

Duzce Akcakoca Gezilecek Yerler 2

Düzce’nin denize kıyısı bulunan tek ilçesi Akçakoca, Düzce yaz turizminin merkezi konumundadır. 35 kilometrelik sahil şeridi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken ilçe, tarihi açıdan da önem taşımaktadır. Bölgenin tarihinin M.Ö. 1200 yıllarına kadar uzandığı tahmin edilmektedir.

Çuhallı Plajı, Değirmenağzı Plajı ve Ceneviz Kalesi Plajı Düzce’de denize girilebilecek en güzel yerlerdendir. Bunların dışında Akçakoca’da gezilecek yerler arasında çok sayıda doğa güzelliği ve tarihi yapı yer almaktadır. İlçe hakkında detaylı bilgi almak için Düzce Akçakoca Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Prusıas Ad Hypıum Antik Kenti

Duzce Prusias Hypium Antik Kenti

Düzce merkezdeki Konuralp Mahallesi’nde yer alan Prusıas Ad Hypıum Antik Kenti’nin tarihi, M.Ö. 3.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Birçok uygarlığın hüküm sürdüğü bölge, Roma döneminde önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldi.

Prusıas Ad Hypıum Antik Kenti’ndeki en dikkat çekici mimari eserlerden biri, Kırk Basamaklar olarak bilinen Konuralp Antik Tiyatrosu’dur. Helenistik Çağ’da inşa edilen tiyatroya, Roma döneminde bazı eklemeler yapılmıştır. 5.978 metrekarelik bir alanı kaplayan tiyatronun seyirci kapasitesi, yaklaşık 10.000 kişidir.

Konuralp Müzesi

Konuralp Muzesi Tyche Heykeli

Düzce merkezdeki Konuralp Mahallesi’nde yer alan Konuralp Müzesi, beldede bulunan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nden çıkartılan eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır. 1994 yılında hizmete giren Konuralp Müzesi’nde 6.000’den fazla eser sergilenmektedir.

3 teşhir salonunda sergilenen Konuralp Müzesi’ndeki eserler içerisinde en dikkat çekici olanı, Tyche Heykeli’dir. 1931 yılında Konuralp beldesindeki kazı çalışmalarında bulunarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülen ve oradan sergilenen Tyche Heykeli’nin bir kopyası yapılarak Konuralp Müzesi’nin Arkeolojik Eserler Salonu’nda sergilenmeye başlanmıştır. Müze hakkında detaylı bilgi almak için Düzce Konuralp Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Orhangazi İlköğretim Okulu

Duzce Orhangazi Ilkogretim Okulu

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yer alan Orhangazi İlköğretim Okulu’nun gezilecek yerler listesinde yer almasının nedeni, Cumhuriyet Dönemi’nde devlet eliyle yapılmış olan ilk okullardan olmasıdır. Akçakoca’nın Orhangazi Mahallesi’nde bulunan Orhangazi İlköğretim Okulu, 1928 senesinde inşa edilmiştir. Ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın öğretmenlik yaptığı ve “Karadeniz’in Kıyıcığı” eserini burada öğretmenlik yaparken yazdığı Orhangazi İlköğretim Okulu, günümüzde halen eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir