Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik Köyü’nde bulunan Mihalıççık Gürleyik Şelalesi, bölgenin en önemli turizm merkezlerindendir.
Gürleyik Şelalesi, özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenlerin ilk adresi olmakla beraber doğa yürüyüşü, kamp ve piknik gibi aktiviteler için de uygun bir yerdir.
Köyün ve şelalenin adı, Gürleyik Çayı’ndan gelmektedir. Köy merkezine yaklaşık 300 metre kadar uzaklıkta bulunan Mihalıççık Gürleyik Şelalesi, köy halkı tarafından işletilen özel bir bölgedir. Mihalıççık ilçesine 27 kilometre uzaklıkta yer alan Mihalıççık Gürleyik Şelalesi, Eskişehir’den veya Ankara’dan hafta sonu kısa bir kaçamak isteyenlerin akınına uğramaktadır. Buna rağmen çok fazla bilinen bir yer değildir.
Gürleyik Şelalesi’nde Neler Yapılır?
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, Mihalıççık Gürleyik Şelalesi’nde yapacak birçok aktivite bulabilir. Buraya gelen ziyaretçiler, mangal ve piknik yapmak dışında yüzmek ve serinlemek için bölgeyi tercih etmektedir. Derenin bazı bölümleri taşlarla çevrilmiş ve doğal bir yüzme havuzu haline getirilmiştir. Sürekli akan su, temiz bir ortam sağlamakla beraber yüzme işini biraz daha keyifli hale getirmektedir. Derenin bazı bölümlerinde su derinliği 5-6 metreyi bulmaktadır. Buna karşın çoğu nokta, sığ bir derinliğe sahiptir.

Bölgede yapılacak en güzel aktivitelerden bir tanesi de doğa yürüyüşüdür. Trekking için burayı tercih edenlerin sayısı oldukça fazladır ve bölgede güzel yürüyüş yolları bulunmaktadır.
Gürleyik Köyü ve çevresinde yemek yemek ve konaklamak için yeterli tesis bulunmamaktadır. Bölgede kalacak yer bulmak için tercih edebileceğiniz en yakın yer, Mihalıççık ilçe merkezidir. Yemek yemek için ise köy merkezinde bulunan bakkaldan peynir-ekmek alarak piknik yapabilirsiniz. Eğer mangal olmadan, hazırlıksız bir şekilde şelaleye gelirseniz, bölgenin girişinin hemen yanında bulunan köy lokantasında yemek yiyebilirsiniz. Bu lokantada köfte ve menemen bulunmaktadır. Burada kişi başı ortalama 30-40 TL ücret ile karnınızı doyurmanız mümkündür.

Gürleyik Şelalesi Giriş ve Kamp Ücreti Ne Kadar?
Mihalıççık Gürleyik Şelalesi’nde bulunan piknik alanı, köy halkı tarafından işletilmekte ve bakımı yapılmaktadır. Buraya giriş için kişi başı 10 TL ücret ödemek gerekmektedir.
Ayrıca bölgede kamp kurulmasına da izin verilmektedir. Çadırınızı kendiniz getirerek burada kamp kurabilir, elektrik ve su hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Çadır alanı için ise kişi başı 50 TL ücret alınmaktadır.

Mihalıççık Gürleyik Şelalesi Videosu

Gürleyik Şelalesi Nerede? Nasıl Gidilir?
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gürleyik Köyü, Eskişehir’e 120 kilometre ve Ankara’ya 180 kilometre uzaklıktadır. Ankara’dan Mihalıççık Gürleyik Şelalesi’ne gitmek için Ankara-Beypazarı-Nallıhan rotasını izleyerek Nallıhan Kuş Cenneti’ni geçtikten sonra sol taraftaki yol ayrımından Yunus Emre Türbesi yazan yola dönmelisiniz. Sola dönüş yaptıktan sonra yaklaşık 30 kilometre kadar tırmanışlı ve virajlı bir yolun ardından Gürleyik Köyü’ne ulaşıyorsunuz.
Ayrıca buranın 3 kilometre kadar yukarısında yer alan Gürleyik Subaşı Şelalesi ile ilgili yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
sakın gitmeyin berbat biryer
Niye
bugün ailecek oradaydık ve malesef mangal yakmak, semaver yakmak,ve küçük tüp bile yakmak yasakmış. jandarma gelip 227.00 tl ceza yazınca öğrendik. fiş yok makbuz yok otopark ve barakadan büfelerin rant kapısı olmuş.vatandaş yol kenarındaki tarlasını otoparka çevirmiş.5 tl ücret istiyor. yol kenarına park ederseniz zarar gelebilir veya jandarma çekebilir diyor,kibarca tehdit ediyorlar tavsiye etmiyorum boşuna gelip rezil olmayın
Gürleyik Şelalesi; görüp, görebileceğiniz en güzel doğal parktır. Her basamağında irili ufaklı pek çok şelale ile nehir boyunca dizilmiş çeşitli devasa "ağaçlar ve bitkilerle" kaplanmıştır. Nehir'in içinden, yukarı doğru yürüdüğünüz zaman 20-30 metre aralıklarla değişik şelalelere rastlarsınız. Hepsinin birbirinden güzel ve farklı manzaraları vardır. Her aşamada size pırıl pırıl akan suyun ve yemyeşil ağaçların arasında cennet gibi bir mekan sunar. Evet mangal yakma yasağı var, ama bu eşsiz doğa harikası yerin "kör bir kıvılcımla" yok olup gitmesi de doğrusu çok acı olurdu. Buna rağmen yasak dinlemeyip, ateş yakmaya çalışanlar olduğu gibi, onlarla tek başına bir
şövalye gibi mücadele eden belediye görevlileri de var… Ben bunlardan birisini tanıdım adı; "M. Emin Çal" bir yandan çevredeki bırakılan pislikleri elleriyle topluyor bir yandan, ateş yakanlarla kıyasıya mücadele ediyor… Gerekirse ateşleri elleriyle söndürüyor öylesine koşturuyor ki; bir bakıyorsunuz burada bir bakıyorsunuz karşı tarafta hiç durmuyor… hayran olmamak elde değil…
Keşke herkes onun kadar görevine bağlı ve çalışkan olsa… Tek başına Gürleyik şelalesini koruyan bir melek…
Bu nedenle adını sordum ve kendisine: " ben senin bu fedakar çalışmalarını sosyal medya'da paylaşacağım" dedim. Başını önüne eğdi, "İşimi yapıyorum abi, ne gerek var ki" dedi ve ekledi; "abi, burası çok hassas, Allah muhafaza, tek kıvılcımda bitiverir… ne olur, mangal yakmasınlar burada. Yazarsan bunu yaz" dedi…
Siz de bir gün giderseniz: lütfen suyun, şelale'lerin ve eşsiz güzellikteki manzara'nın tadını çıkarın, spor yapın,
yürüyün ama mangal yakmaya çalışmayın onun yerine; yanınızda getireceğiniz hazır yiyeceklerle kendinize
güzel bir ziyafet çekin. Esen kalın.
Çok güzel bir doğa harikası, muhteşem bir yer, ancak mangalcılar yüzünden güzelliğini kaybediyor, jandarma sürekli kontrol ediyor, ateş yakanlara ceza yazıyor
Çok güzel bir yer ama insanımız çok pis ve düşüncesiz yaklaşık 10 dakikada150 200 adet sigara izmariti topladım poşet ve çöp harici insanlar gözüne baka baka çöp atıyorlar bizim insanımıza yazıklar olsun
1 buçuk saat yol geldikten sonra 10 dakika kalıp döndüğümüz yerdir. Doğal güzellik olarak gerçekten çok güzel bir yer ancak "halkım insanı" dediğimiz oluşumdan dolayı suyu göremiyorsunuz bile. Erkek egemenliğinin hat safhada olduğu, piknikçilerin ve sözüm ona kendilerini "kampçı" sananların doldurduğu, halk plajı tadında bir yer. Yazıya aldanmayın, kesinlikle tavsiye etmiyorum gittiğiniz yola değmez.
1 buçuk saat yol geldikten sonra 10 dakika kalıp döndüğümüz yerdir. Doğal güzellik olarak gerçekten çok güzel bir yer ancak "halkım insanı" dediğimiz oluşumdan dolayı suyu göremiyorsunuz bile. Erkek egemenliğinin hat safhada olduğu, piknikçilerin ve sözüm ona kendilerini "kampçı" sananların doldurduğu, halk plajı tadında bir yer. Yazıya aldanmayın, kesinlikle tavsiye etmiyorum gittiğiniz yola değmez.
cok abartilacak bir yer degil okadar yola gidip mangal yapma semaver yakma toz toprak icinde akan suyu seyret gidecekleri yolundan etmeyim fakat Abant golcuk oraya fark atar