Kırşehir Mucur Gezilecek Yerler

Kırşehir’in ilçelerinden biri olan Mucur, turistik bakımdan yer altı şehri ile öne çıkmaktadır. Mucur gezilecek yerler listesinin en önemli noktası olan Mucur Yeraltı Şehri dışında yöreye özgü Mucur halıları da oldukça ünlüdür. Kırşehir gezilecek yerler listesi denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden bazıları Mucur’dadır.

Mucur Tarihi

Mucur’un tarihine baktığımız zaman mağaralarda yaşayan Hıristiyan toplulukları göze çarpmaktadır. Hıristiyanların başkanına mücrim denildiği ve Mucur adının da mücrim kelimesinden geldiği düşünülmektedir. İlçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Aşılık mevkii ise Müslüman Türklerin yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Önceleri Niğde’nin bir köyü olan Mucur, 1868 yılına gelindiğinde bucak olmuştur. 1918 yılında ilçe statüsüne geçen Mucur, önce Nevşehir’e 1957 yılında ise Kırşehir’in il olmasıyla buraya bağlanmıştır.

Mucur Gezilecek Yerler

Mucur gezilecek yerler listesindeki bölgelerden Yeraltı Şehri ve Seyfe Gölü öne çıkmaktadır. Mucur ve civarında doğal güzelliklerden çok tarihi yapılar bulunmaktadır fakat bunların bir çoğu bakımsızlık nedeniyle turizm değeri taşımamaktadır. Avcı İçmesi, Kepez Yeraltı Şehri, Aksaklı Kilisesi, Aşılık Mağarası ve Yeşil Vadi gibi yerler Mucur’da görülebilecek alanlardandır.

Mucur Gezilecek Yerler
Mucur Gezilecek Yerler

Mucur Yeraltı Şehir

İlçenin en önemli turistik noktası olan Mucur Yeraltı Şehri, merkezdeki Hamidiye Mahallesi’ndedir. Volkanik bir oluşum olan küf kayaların oyularak oluşturulan yapının bazı kısımları 2-3 katlıdır. Erken Hıristiyanlık Döneminde (M.S. 4-5 Yüzyıl) inşa edildiği tahmin edilen Mucur Yeraltı Şehri’ndeki havalandırma, havalandırma bacaları ile sağlanmaktadır. Sığınma yeri olan bu yapı, galeri ve tünellerle birbirine bağlanmaktadır. Olası bir saldırı durumunda ise kapılardan girişi engelleyen kapı taşları bulunmaktadır.

Mucur gezilecek yerler listesinin önemli bir yeri olan Yeraltı Şehri’nde ibadet yerleri, odalar, ahırlar, dehlizler ve havalandırmalar bulunmaktadır. 2015 yılında çevre düzenlemesi yapılan bölgenin turizm değeri artmıştır.

Mucur Yeraltı Şehir
Mucur Yeraltı Şehir

Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti

Bölgenin öne çıkan doğal güzelliklerinden olan Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti, Mucur ilçesine 16 kilometre uzaklıktadır. Anadolu’daki tuzlu göllerden biri olan Seyfe Gölü; sazlık, sulak ve bataklık alanlardan oluşmaktadır. Göl, dünyanın en büyük flamingo topluluklarına ev sahipliği yapmaktadır. Sonbaharda 400 binden fazla kuşun yaşadığı tespit edilen gölde 187 farklı kuş türü gözlemlenmiştir.

Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti
Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti

Aflak Baba Kümbeti

Mucur’un Altınyazı Köyü’nde bulunan Aflak Baba Kümbeti, içten kubbe ve dıştan piramidal külahla örtülmüştür. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan kümbet, yenilenerek kesme taştan yapılmıştır. Kümbetin Mucur ilçe merkezine uzaklığı, yaklaşık 30 kilometredir.

Aflak Baba Kümbeti
Aflak Baba Kümbeti

Aflak Kilisesi

Kırşehir’in Mucur ilçesindeki Aflak Köyü Sokaklı Mahallesi’nde yer alan Aflak Kilisesi, günümüzde samanlık olarak kullanılmaktadır. Mucur’da turizme kazandırılmamış tarihi yerlerden olan Aflak Kilisesi’nin içerisindeki fresklerin çok büyük bir kısmı sökülmüştür. Tarihi kaynaklarda da adına rastlanmayan kilise, harabe haldedir.

Aflak Kilisesi
Aflak Kilisesi

Aksaklı Kilisesi

Mucur ilçe merkezinin 10 kilometre kadar güneyindeki Aksaklı Köyü’nde yer alan Aksaklı Kilisesi, kaya kilisesi şeklindedir. Yeraltı şehri ile bütünlük oluşturan kilisenin duvarlarında freskler bulunmaktadır. Yakın tarihte bölgede yapılan çalışmalarda yağ küpü bulunmuş ve Mucur ilçe merkezindeki parkta sergilenmeye başlamıştır. Tarihi kaynaklarda kiliseyle ilgili bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Aksaklı Kilisesi
Aksaklı Kilisesi

Kepez Yeraltı Şehri

Mucur ilçesine 14 kilometre uzaklıktaki Kepez Köyü ilçesinde yer alan Kepez Yeraltı Şehri, ilçenin görülmeye değer gezilecek yerlerinden biridir. Kırşehir Müze Müdürlüğü’nün 2002 yılında yaptığı çalışmalar, bölgenin turizme açılmasını sağlamıştır. Bölgedeki diğer yeraltı şehirleri gibi buranın da Erken Dönem Hıristiyanlık Dönemi’nde sığınma amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir.

Kepez Yeraltı Şehri
Kepez Yeraltı Şehri

Keişlik Mağarası

Mucur ilçe merkezindeki Yenice Mahallesi’nde yer alan su deposunun yakınındaki Keişlik Mağarası, günümüzde harabe bir haldedir ve ziyarete açık değildir. İleride turizme kazandırılabilecek yerlerden olan Keişlik Mağarası, söylentilere göre Mucur Yeraltı Şehri’nin suçlularının tutulduğu yerdir.

Keişlik Mağarası
Keişlik Mağarası

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir