Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Hakkinda Bilgi

Amasya, tarihi güzellikleri ile dolu olan ve Amasya Milli Mücadele Müzesi gibi güzellikleri en görkemli haliyle yaşatan şehirlerden biridir. Amasya’da bulunan Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi de, tarih severlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir.

Milli Mücadele döneminde Kemal Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmış olan Amasya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında ve Milli Mücadelede önemli bir yere sahip olmuştur. Milli Mücadele zamanında Samsun’dan sonra 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelen Atatürk, Saraydüzü Kışla Binasında uzun süren müzarekeler sonucu 21-22 Haziran 1991’da Amasya Genelgesi’ni bütün ulusa duyurmuştur. Kışla Binası, Cumhuriyetimizin doğum belgesi olan ‘Amasya Genelgesi’nin bütün bir Dünya’ya duyurulduğu yer olması bakımından yakın tarihimizde önemli bir mekan olma durumunu almıştır.

Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Bölgede yer alan ve yaklaşık 350 sene boyunca Osmanlı şehzade ve sultanlarının doğup büyüdükleri, hayatlarını sürdürdükleri sarayları uzun yıllar boş kalmış, 1883 senesinde bakımsızlık ve depremlerden dolayı yıkılarak tamamen ortadan yok olmuştur. Bu sarayın kalıntılarının yer aldığı alanda, Amasya ve bölgesindeki azınlıkların taşkınlıklarını önlemek amacı ile ihtiyat askerlerinin ikamet edeceği binaya ihtiyaç duyulmuştur. 3. Orduya bağlı5. Kafkas Fıkrası (alay sancağı) için 1809-1900 yılında sarayın olduğu yere 5 binadan meydana gelen kışla binası inşa edilmiştir. 1930 yılından sonra önemini kaybeden Kışla Binası, 1944 yılında tamamen yıktırılmış, yerine askeri lojman ve subay orduevi yaptırılmıştır. 1986 yılında ise heyelandan etkilenme nedeniyle bina tamamen yıkılmıştır.

Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi
Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

1997 senesinde binanın tekrar yapılması kararı alınmıştır. Fakat bulunduğu yer heyelan riski taşıması itibari ile binanın başka bir yere yapılması kararına varılmıştır. Şamlar Mahallesi girişinde 2007 senesinde eski dış görünümüne sadık kalınacak şekilde, rekonstrüksiyon olarak bugünkü görünümüne kavuşmuştur. İçinde, Atatürk ve heyetteki arkadaşlarının 12 Haziran 1919 günü saat 17:00’da Cülüstepe mevkiinde Amasyalı heyet tarafından karşılanış anları balmumu heykellerle canlandırışmış, binada ayrı olarak Amasya Genelgesi’nin eski ve yeni nüshaları ile Milli Mücadele yıllarından kalma silah ve evrakların sergiye açıldığı Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Mücadele Müzesi oluşturulmuştur.

Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Nisan ve Ekim ayları arasında giriş saatleri 08:30 olan müzenin kapanış saati ise 19:00’dır. Kasım ve Mart ayları arasında ise giriş saatleri yine aynı şekilde 08:30 kapanış saatleri ise 17:00’dır. Müze pazartesi günleri kapalıdır. Yapılan son güncellemeyle müze için giriş ücreti alınmamaktadır.

Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Yeşilırmak nehrinin üst tarafında bulunan Milli Mücadele Müzesine ulaşım olarak otobüsü tercih edecekseniz Amasya minibüsleri müze önünden geçmektedir. Amasya’nın küçük bir il olması nedeni ile müzeyi bulmak sizin için zor olmayacaktır. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka müze hakkında bilgi almak için Amasya Alpaslan Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir