Amasya Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi

Amasya ilinde, merkezde yer alan Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi, Tıp alanında eskilerden kalan pek çok önemli eserin yer aldığı, nadide müzelerden biridir. Amasya’ya geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken ilk yerlerden biri, bu müze olmalıdır.

Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi

Amasya, Yakutiye mahallesinde, Yeşilırmak’a paralel olarak uzanan cadde kenarında medrese plan şemasına göre inşa edilmiş olan Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi’nin giriş kapısı üzerinde bulunan Arapça kitabesinden yapıyı, 1308 yılında, İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu Mehmed Han, karısı İlduz Hatun ile birlikte Amasya’ya geldiklerinde köleleri Anber Bin Abdullah ile Anadolu Emiri Ahmed Bey’e inşa ettirdiği öğrenilmektedir. Fakat mimarı hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Darüşşifanın günümüze ulaşmış vakfiyesinin 1312’de düzenlediği de bilinmektedir.

Amasya Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi
Amasya Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi

Dikdörtgen bir avlunun etrafında, uzun eksene paralel iki revak sırası ve bu revakların gerisinde çeşitli mekanlar yer almış, giriş eyvanı ile karşısında ki ana eyvanla da yapı, avlulu iki eyvanla bir şemaya sahip olmuştur. Ana eyvan sivri bir kemer ile avluya açılmıştır. Üstü ise çatı-tonoz sistemiyle örülmüştür. Ana eyvanın doğu duvarında iki tarafında tuğla örgülere rastlanan yüksek bir dikdörtgen pencere vardır. Eyvanın iki yanında yer alan köşe mekanlarına, revaklara açılan yay kemerli birer kapı ile girişi yapılır.

Enine dikdörtgen olan bu köşe mekanlarının üstü birer beşik tonozla örülmüştür. Avlunun iki tarafında revaklar ise çeşitlilik gösteren başlıklara sahip sütunlara dayanan ve muntazam kesme taştan oluşan sivri kemerlerle ortaya çıkmıştır. Üzeri düz taş bloklarla geçirilerek örtülmüş revakların gerisinde bulunan uzun salonlar halindeki mekanlar yay kemerli üçer kapı ile revaklara açılır. Bu salonlar tuğladan sivri kemerlerin destek çıktığı uzun beşik tonozla kapatılmıştır. Bu kemerler eşsiz ve güzel bir ahenge sahiptir ve mekanlar da mazgal pencerelerle dışa doğru açılmaktadır.

Revakların altına doğrudan doğruya bir kemerle bağlanan iki yandaki beşik tonoz örtülü eyvanımsı mekanlar, adete avlunun iki tarafında bulunan mekanlara geçiş imkanı veren koridorlar biçimindedir. Batıda bulunan giriş kapıları, doğudakilerden farklı olarak duvar örgü dokusuyla yapılmış olup, sivri kemerlidir. Taç kapı tarafında yer alan köşe mekanlarının önemli bir özelliği de, büyük birer pencereyle batı cephanesine açılmış olmalarıdır. Abidevi bir eyvan şeklinde ki taç kapı mekanı, sivri kemerli, beşik tonoz, örtülüdür. Bütün bu yapılar, müzeyi eşsiz hale getirmiştir.

Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi
Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi

Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzeye haftanın her günü saat 8:00 ile 17:00 arasında ziyaret yapılabilmektedir. Müzenin giriş ücreti bulunmamaktadır.

Şerefeddin Sabuncuoğlu Tıp Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Şehir merkezinde Valilik binası karşısında olup özellikle şehre arabasıyla gelen araç sahipleri için müzeye 50 metre mesafede park yeri mevcuttur. Müzenin tam konumuna Google Maps bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktalar için Amasya Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir