Amasya Şehzadeler Müzesi Hakkında Bilgi

Amasya Şehzadeler Müzesi hakkında merak ettiklerinize bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Bilinen ilk adı ‘Amaseia’ olan Amasya ilimiz, 7 ilçe, 20 belde ve 349 köyden oluşmaktadır. İlde Karadeniz – kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmekte, yazları kara iklimi kadar kurak ve Karadeniz iklimi kadar da yağışlı, kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, kara iklimi kadar sert geçmemektedir. Amasya’nın tarih kokan dokusunu en güzel şekilde hissetmek istiyorsanız, muhteşem güzellikte olan Şehzadeler Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı bu şehir, Orta Karadeniz’de, Yeşilırmak Vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur. Amasya 7 bin yılı aşkın eski tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış olan bir ilimizdir. Birçok bilim adamının, sanatkârın, şairin yetiştiği ve Şehzadelerin eğitim gördüğü bir yerleşim yeridir. Bu sebepten şehir ‘Şehzadeler Şehri’ olarak bilinmektedir. Tarihi zenginliklerinin yanında özellikle Yeşilırmak kıyısına yapılmış olan Yalıboyu evleri ile dikkat çekmektedir.

Antik çağdan günümüze kadar geçen sürede, Hitit, Kimmer, Pers, Frig, Lidya, Bizans, Roma, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Amasya’nın ilk yerleşiminin M.Ö 5500 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir. Bunların hepsi bir yana, tabi ki Amasya Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir konuma sahip ve öne çıkan bir şehir olmuştur. Samsun’da 19 Mayıs 1919 yılında başlayan Milli Mücadelenin ilk adımı 12 Haziran 1919 yılında Mustafa Kemal’in Amasya’ya gelmesiyle devam etmiştir. Bu önemli geçmişinden dolayı da önemli tarihi zenginliklere ve müzelere sahiptir.

Bunlardan birisi olan ve görülmeye değer Şehzadeler Müzesi içerisinde, Osmanlı sultanlarının gerçeğine uygun resimlerinden yola çıkarak yaptırılan heykelleri ve kendilerine ait dönemi yansıtan kıyafetlere yer vermektedir. Yalıboyu evleri olarak adlandırılan 67 tescilli konaktan birisi olan konak, 2007’de Amasya Valiliği tarafından aslına uygun bir şekilde inşa edilen bina, 2008 tarihinde İl Özel İdaresi Özel Şehzadeler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Amasya Şehzadeler Müzesi
Amasya Şehzadeler Müzesi

İki katlı ahşap binanın alt katında Amasya’da valilik yapmış ama sultan olmaya fırsatı olmamış Şehzadelerin, üst katta ise Amasya’da valilik yapıp sonrasında Osmanlı Devleti’nde şehzade olan padişahların balmumu yer almaktadır. Müzeye  14., 15. Ve 16.yy sanat anlayışını yansıtan alçı üzeri kalem işi desenler, tavan göbekleri, duvarları süsleyen çini panolar, tezhip, hat, minyatür ve ebrular hakimdir. Alt katta 20×20 boyutunda 150 parçadan oluşan çini pano yer almakta, sağlı sollu Rumi desenler arasına yerleştirilen cennet servileri ise ölen Şehzadelerin cennete gittiklerini ifade etmektedir. Üst katta yine 20×20 boyutunda bulunan çini panoda 160 parçalık bir kompozisyon yer almaktadır. Sağ ve solda bulunan lale motiflerinin arasına yerleştirilen hayat ağacı dünyanın sürekli değişip geliştiğini ve zamanda köklü yerleşme ile kök salmayı anlatmaktadır.

Amasya Şehzadeler Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Müze pazartesi günleri haricinde her gün 09:00 – 17:00 arası ziyaret edilebilmektedir. Bu saat 1 Haziran – 1 Ekim ayları arasında 19:30’a kadar uzatılabilmektedir.

Amasya Şehzadeler Müzesi
Amasya Şehzadeler Müzesi

Amasya Şehzadeler Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Müze şehir merkezine yürüyüş mesafesinde olup, Yeşilırmak kıyısında, Madenüs Köprüsü’nün ve Hatuniye Mahallesi’nin sol tarafında yer almaktadır. Amasya’nın her yerinden kalkan otobüsler ile Yeşilırmak’ta inerek, 5 dakika yürüme mesafesinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Müzenin tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bölgedeki bir başka müzeyle ilgili bilgi almak için Amasya Alpaslan Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir