Burdur Kremna Antik Kenti Hakkında Bilgi

Kremna Antik Kenti, Burdur ilinin 60 km güney doğusunda, Buca ilçesine 15 km uzaklıkta ve Çamlık Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Kremna Antik Kent Yunancada  “uçurum” anlamına gelmektedir. Kremna Antik Kenti Çamlık Köyü’nün sınırları içerisinde Aksu Vadisi’ndedir.  Etrafı uçurumla çevrili bir tepenin üzerindedir.

Kremna Antik Kentinin en eski halkı Solymoslulardır. Lidyalılar MÖ IV yıllarında, Persler MÖ 546 yıllarında yaşamışlardır. MÖ 330 yıllarında Büyük İskender’in Kremna Antik Kentini alması ile Makedonyalıların hâkimiyeti altına girmiştir. Büyük İskender öldükten sonra generallerinden Antigonosun yönetimi ile MÖ 188’de Bergama krallığına girmiştir. MÖ 25 yılında Roma krallığına girmiştir. XI yy’a kadar, yani Türk hâkimiyetine geçene kadar Roma koloni şehri olarak kalmıştır.

Kremna Antik Kent, şehir bakımından girintili çıkıntılı ve üç köşelidir. 1000 metre yükseklikte yayla üzerindedir.

Kremna Antik Kenti Şehir Planı

İki vadinin birleştiği yerde forum, basillica ve exedra bulunmaktadır. Bu üçgenin doğusunda Lanckoronskinin araştırmaları sonucu bulduğu tiyatro yer almaktadır. Tiyatronun kuzeyinde Dorik Agora yer almaktadır. Longus formunun güneyinde Lanckoroski ve heyeti tarafından adlandırılamayan tonuklu büyük dörtgen yapı bulunmaktadır (Q) Kuzeyinde sarnıçlar yer alır.
Batısında sütünlu cadde bulunmaktadır. Akrapolün yüksek tepelerinde arazinin ve toprağın elverişli olduğu yerlerde evler bulunmaktadır. Kentin dışında kiliseler bulunmaktadır. Kentin batı ve güneybatı yamaçlarında mezar anıtları bulunmaktadır.

Burdur Kremna Antik Kenti
Burdur Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti Mimarisi

Q Yapısı: Pek az kısmı ayakta kalmıştır. Yapı uzun apsis ve nişlerle desteklenmiştir. Yapının hemen önünde yer alan üç basamaklı merdiven kullanılarak yapının içine inilir ve girilir. Yapının içinde köylüler tarafından kazılarak çıkarılmış heykeller mevcuttur. Köylüler tarafından heykeller Burdur Müzesine satılmıştır.

Sütunlu Yol: 235 metre uzunluğundadır. Yolun iki tarafında sütunlar bulunur. Sütunların arasında iki sıra halinde dükkanlar bulunur. Sütün gövdeleri granit taşlardan yapılmıştır.

Evler: Evlerin bazılarının peristil avluları ve ayrı odaları vardır.

Batı Sur Duvarı: M.S.270 yıllarında İmparator Probus zamanında Kremna kuşatmasında yapıldığı düşünülmektedir. Duvarın bir kısmının üzerinde birçok kule bulunmaktadır.

Genel Yapılar: DR. Marrc Waelkens tarafından İon tarzında yapılmış tapınaklar incelenmiş. Buraya ait en önemli özellik frizdir. Bu frizin, Severus zamanına ait olduğu düşünülmektedir.

Proplon: Pi şekilli dorik Agora, Kremnanın en iyi korunmuş yapıtlarından biridir. Dor başlıklı sütunlarla bezenmiştir.

Burdur Kremna
Burdur Kremna

Kremna Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Sagalassos’un güneyinde Bucak ilçesinin 25 km doğusunda Çamlık Köyü’nde yer almaktadır.  Ağlasun’dan Bucak’a kadar minibüsle gitmek mümkündür. Ağlasun minibüs kooperatifleri, 8.15, 10.30 ve 15.30 saatlerinde, Bucak’a sefer yapmaktadır. Buradan da Çamlık Köyü minibüslerine binerek, kente ulaşım sağlayabilirsiniz. Antik kentin tam konumunu Google Maps üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Bölgedeki bir başka tarihi yapı için Burdur Sagalassos Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir