Bursa Irgandı Koprüsü Hakkında Bilgi

Bursa Irgandı Koprüsü, Bursa gezilecek yerler listemizdeki en güzel yapılardan biridir. 1442 senesinde, Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafınca Mimar Abdullah oğlu Timurtaş için yaptırılmıştır. Bursa Tarih ve Kültür Yolu’nun en önemli geçiş yerlerinden biri olan köprü; Gökdere üzerinde, Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi bölgelerini birbirine bağlamaktadır.

Bursa Irgandı Koprüsü

Floransa’nın Ponte Vecchio köprüsü, Venedik’in Ponte Rialto köprüsü ve Bulgaristan’ın Osmanlı köprüleriyle birlikte Irgandı Köprüsü; dünya üzerinde bulunan dört arastalı köprüden bir tanesidir. Tarihi kaynaklarda, köprünün üstünde 31 dükkan, bir mescit ve iki ahır bulunduğu yazılmaktadır. 1855 senesinde ki depremde büyük zarar alan köprü 1922 senesinde, Yunanlıların şehri terk ettiği zamanlarda bombalanarak, tahribata uğratılmıştır.

Yıkıcı deprem ve bombalamaların etkisiyle büyük zarar alan Irgandı Köprüsü, 1949 senesinde betonarme olarak ve orijinal halinden 60 santim yüksekte yeniden inşa edilmiştir. 1988 senesinden itibaren süren çalışmalar sonucunda 2004 senesinde ise köprüde; 19. yüzyıldaki görünümüne uygun bir biçimde yenilenme çalışmaları yapılmıştır. Son restorasyon çalışmasından sonra köprü üzerinde; ebru, hat, tezhib, minyatür, ahşap oymacılığı, nakkaşlık, Bursa-İznik yöresi çiniciliği, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, Bursa’nın yöresel yemekleri, Bursa’nın dağ yöresindeki kültürü ve Bursa’nın tanıtımını yapan Bursa kitaplarının yer aldığı birçok mekan, yerini almıştır.

YouTube video

Irgandı Köprüsü, benzeri dünya üzerinde çok az bulunan bir yapı olması nedeniyle hem yerli hem de yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmekte olup köprüde yerini alan geleneksel mekanlar, şehrin ve yörenin kültürel varlıklarını tüm ziyaretçilerine tanıtmaktadır.

Tarihi köprüde sanat atölyeleri, Mantı evi ve resim atölyesi bulunup, sanatseverlere hizmet sunmaktadır. Osmanlı Sanat Evi, Irgandı Sanat Galerisi, Şevk-Abad Nakışhanesi, Poyraz Sanat Atölyesi ve Tarihi Irgandı Sofrası çarşıda bulunan işletmelerdir.

Bursa Irgandı Köprüsü
Bursa Irgandı Koprüsü

Bursa Irgandı Köprüsü Hikayesi ve Rivayeti

Köprünün Irgandı ismini alışı ile olarak köprü başında bulunan bir tabelada,  şu Evliya Meseli bulunmaktadır: Irgamak; oynamak, kımıldamak demektir.

Orhan Gazi Bursa’yı fethettiği sıralarda, Allah yolunda savaşan yiğitlerden bir tanesi, bu köprünün yanına geldiğinde “çıkayım mı, geleyim mi” diye bir ses duyunca, hemen kılıcını çıkartıp “Çık hadi, ne edeceksin” diyerek sesin geldiği yöne doğru kılıç savurur. Kılıcını vurduğu yerden, gürültülü bir ses gelir ve büyük bir hazine çıkar, yer ırgalanıp sallanır, sarsılır. Yiğit , hayrette kalıp şaşırır. İki yanına bakınca derenin içinin sikkeli altınlarla dolu olduğunu görür.

Hazineyi bulan yiğit, hemen Orhan Gazi’nin yanına giderek, ona olanları anlatır. O da şöyle söyler: “Bir hayır etmişsin Yiğit! Allah sana kısmet eylemiş. Bursaya git hayır yolunda harca.” diye söyler. Savaşçı bütün hazineyi evine götürerek onda birini devlet hazinesine bağış ettikten sonra, kalan kısmı ile büyük bir köprü yaptırır. İşte bu köprüye, Irgandı Köprüsü denmesinin sebebi budur.

Bursa Tarihi Irgandı Köprüsü
Bursa Tarihi Irgandı Köprüsü

Bursa Irgandı Köprüsü Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım

Bursa, Şehreküstü meydanından 35c ve 35b otobüsleri ile bu köprüye gidebilirsiniz. Setbaşına girdikten sonra 10 dakika mesafede otobüs tam önünde indirir. Bir önceki durağında bulunan yeşil türbeyi de ziyaret edebilirsiniz. Bu köprü, Bursa otobüs terminaline 15 dakika uzaklıktadır. Köprünün tam konumuna Google Maps üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şehirdeki bütün turistik noktaları Bursa Gezilecek Yerler başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir