İstanbul Galatasaray Adası (Suada)

Galatasaray Adası’nda son durum: İmara aykırı yapılaşma nedeniyle kaçak yapılar yıkılmaktadır. Ada şuan ziyarete kapalı durumdadır. (2020)

İstanbul’da gezilebilecek yerler arasında yer alan Galatasaray Adası, Kız Kulesi ile beraber İstanbul Boğazı’nda bulunan iki adadan bir tanesidir.

2006 senesinde eğlence yeri ve lokanta işletmecisi olan Mehmet Koçarslan’a kiralanan Galatasaray Adası‘nın üzerindeki tesislere ”Suada” adı verilmiştir. Bu isimden önce ise Galatasaray Adası, ”Buzada” olarak işletilmiştir.

Galatasaray Adası üzerinde Suda Kebap, Aslan Restaurant ve G Balık adından 3 ayrı lokanta bulunmaktadır. Lokantaların haricinde bar ve gece kulübü de ada üzerinde yer alan başka işletmelerdir. Ayrıca Galatasaray Adası’nın en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi, içerisinde bulunan olimpik yüzme havuzudur. Bu havuz ve diğer işletmeler, Galatasaray üyesi olanlar gibi üye olmayan ziyaretçiler tarafından da kullanılabilmektedir.

Galatasaray Spor Kulübü, bazı etkinliklerini Galatasaray Adası’nda düzenlemektedir. Divan kurulu toplantıları, özel şampiyonluk kutlamaları, özel tanıtım toplantıları, üyelere verilen özel yemekler gibi aktiviteler, ada üzerinde gerçekleştirilebilmektedir.

Galatasaray Adası İçi
Galatasaray Adası İçi

Galatasaray Adası Tarihi

Galatasaray Adası, birkaç büyük kaya parçasından oluşmaktadır. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1872 senesinde Saray Baş Mimarı Sarkis (Balyan) Kalfa’ya hediye edilmiştir. Sarkis Balyan, adanın üzerine üç kattan oluşan bir köşk inşa ettirmiş ve buraya taşınmıştır. Adanın yüzölçümü, 6 bin 900 metrakaredir.

Dünyaca ünlü ressam Ayvazovski, 1874 yılında Dolmabahçe Sarayı için sipariş edilen tabloları yapmak için İstanbul’a gelmiştir ve Sarkis Balyan’ın misafiri olarak bu adada kalmıştır. Dolmabahçe Sarayı için hazırlanan tabloları da yine bu adada yapmıştır. II.Abdülhamit döneminde de saray baş mimarlığını sürdüren Sarkis Balyan, 1899 yılında ölünceye kadar bu adada yaşamaya devam etmiştir. Bu dönemde ada, ”Sarkis Bey’in Adası” ve ”Sarkis Balyan Adacığı” olarak anılmıştır.

Sarkis Balyan’ın ölümünden sonra ada, varisleri tarafından ”Şirket-i Hayriye Vapur İşletmesi”ne kiraya verilmiştir. Şirket-i Hayriye, Türkiye’nin ilk denizcilik işletmesi olarak bilinmektedir. Adayı kiralayan bu işletme, gemilere yakıt sağlamak amacıyla adayı kömür deposu olarak kullanmıştır.

Ada, 1957 senesinde Galatasaray Başkanı olan Sadık Giz’in başkanlığı döneminde Galatasaray Spor Kulübü tarafından satın alınmıştır. 1957-1968 yılları arasında Galatasaray Sutopu Şubesi, bu adayı kullanmıştır. Şubenin kullanımı için adanın güney kısmına olimpik yüzme havuzu inşa edilmiştir.

Galatasaray Adası Tarihi
Galatasaray Adası Tarihi

Galatasaray Adası Havuz Ücretleri Ne Kadar ?

Galatasaray Adası’nda bulunan olimpik havuz, kulübe üye olmayanlar tarafından da kullanılabilmektedir. Galatasaray Adası havuz giriş ücretini ödeyerek, boğazın ortasında ve tabi ki iki kıta arasında havuza girmenin keyfini çıkartabilirsiniz.

Galatasaray Adası’ndaki havuz, yaz aylarında 07:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır. Giriş ücreti hafta içi 150 TL, hafta sonu ise 250 TL’dir. Özel etkinliklerde havuz kapalı olabilmektedir. Bu nedenle havuza gitmeden önce Galatasaray Adası’ndan bilgi almak için 0212 263 73 00 – 0212 263 73 33 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

İstanbul’da gezilecek yerlerle ilgili bir önceki yazımızı, Florya Atatürk Deniz Köşkü başlıklı konudan okuyabilirsiniz. İstanbul Boğazı’nda bulunan diğer adayı ise Kız Kulesi başlıklı yazıdan okuyabilirsiniz.

Galatasaray Adası (Suada)
Galatasaray Adası (Suada)

Galatasaray Adası’na Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Galatasaray Adası, İstanbul Boğaziçi’nde Kuruçeşme sahilinin 165 metre kadar açığında bulunmaktadır.

Galatasaray Adası’na tekne veya deniz taksi kullanarak ulaşmak mümkündür. Kuruçeşme Parkı’nın olduğu yerde, Galatasaray Adası’na ait tekneler bulunmaktadır ve ücretsiz olarak adaya sefer yapmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir