Kadıköy Gezilecek Yerler (40+ Yer)

İstanbul Anadolu yakasının öne çıkan ilçelerinden olan Kadıköy gezilecek yerler listesindeki turistik noktaları bu yazıda derledik. Tiyatrolar ve sanat merkezleriyle Anadolu Yakası’nın en gözde ilçelerinden olan Kadıköy, toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşılabilen bir noktada yer almaktadır. Şehrin en eski yerleşim olan Kadıköy, kültür-sanat etkinlikleri bakımından zengin bir birikime ev sahipliği yaparken, 7/24 canlı ve renkli sokaklarıyla da ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Kadıköy Gezilecek Yerler
Kadıköy Gezilecek Yerler

Kadıköy Gezilecek Yerler

İstanbul Kadıköy gezilecek yerler listesi, genellikle meşhur cadde, sokak ve parklardan oluşuyor. Özellikle Kadıköy ilçesinin merkezindeki Osmanağa ve Caferağa bölgelerindeki sokaklarda birçok bar, restoran ve kafe bulunuyor. Sahil kısmında ise Moda ve Caddebostan bölgeleri sizin karşılıyor. Kadıköy gezilecek yerler listesinde kültür ve sanat merkezleri için ayrı bir başlık oluşturmak gerekiyor. Kadıköy, İstanbul’da kültür-sanat hayatının yoğun olarak yaşandığı yerlerin başında geliyor.

Fenerbahçe kulübüyle özdeşleşen ilçe, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve Fenerbahçe Adası ve Fenerbahçe Yat Limanı gibi yerlere de ev sahipliği yapıyor. Alt kısımdaki Google Maps haritası üzerinden Kadıköy gezilecek yerler listesini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Haydarpaşa Garı

İstanbul’un simge yapılarından olan Haydarpaşa Garı, Kadıköy ilçesinde yer almaktadır. Vapurla Kadıköy’e yolculuk yaparken hemen yanından geçebileceğiniz Haydarpaşa Garı’nın ilk binası, 22 Eylül 1872 tarihinde hizmete girmiştir. 1894 yılında yaşanan depremde hasar gören Haydarpaşa, Alman mimarlar tarafından yeniden tasarlanan bina, 19 Ağustos 1908 hizmete girmiştir. 2011 yılında binada çıkan yangından dolayı büyük hasar alan Haydarpaşa Garı’nda restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Haydarpaşa Garı
Haydarpaşa Garı

İskele Meydanı

Kadıköy Meydanı olarak da adlandırılan İskele Meydanı, Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Metro İstasyonu arasında yer alan kısmı kapsamaktadır. İskele Meydanı, Kadıköy’ün ulaşım merkezi konumundadır. Anadolu Yakası’nda hemen hemen yer here ulaşım sağlayabileceğiniz otobüslerin peronları, M4 Metro Hattı, T3 Nostaljik Tramvay ve Kadıköy Vapur İskelesi bu meydanda bulunmaktadır.

İskele Meydanı
İskele Meydanı

Kadıköy Çarşısı

Köklü tarihiyle dikkat çeken Kadıköy Çarşısı, Kadıköy gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından biridir. 18.yüzyıldan itibaren Türkler ve Rumlar için önemli bir ticaret merkezi olan Kadıköy Çarşı, günümüzde de eski canlılığını korumaktadır. Kadıköy Çarşı’da balıkçılar, kitapçılar, nostaljik dükkanlar, kafeler, lokantalar, barlar, tarihi camiler ve kiliseler bulunmaktadır. Her sokağı ayrı birer renk olan Kadıköy Çarşı, Fenerbahçe maçlarının olduğu günlerde ise sarı-lacivert taraftarlarla dolmaktadır.

Kadıköy Çarşısı
Kadıköy Çarşısı

Ayia Efimia Kilisesi

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılardan biri olan Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi, Mühürdar Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1694 yılında inşa edilen kilise, 1830 yılında Kadıköy Metropoliti 2.Zaharias tarafından büyütülmüştür. Zamanla bakımsız kalan kilise, 1 Nisan 1933 tarihinde düzenlenen bir ayinle yeniden ibadete açılmıştır. Etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi, taştan inşa edilmiş bir çan kulesine sahiptir.

Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi
Ayia Efimia Rum Ortodoks Kilisesi

Akmar Pasajı

Kadıköy gezilecek yerler listesinin tarihi noktalarından Akmar Pasajı, 1980 yılına kadar Özel Marmara Koleji olarak hizmet vermiştir. 1982 yılında iş hanına dönüştürülen yapının alt katı, Akmar Pasajı adını almıştır. Akmar adı, yapının sahibi olan Akdik ailesinin soyadından ”Ak” hecesi ve okulun adından ”Mar” hecesinin birleşmesinden gelmektedir. 1986 yılında okul tamamen kapanınca bölgedeki dükkanların sayısı da artmıştır. Günümüzde çoğunlukla kaset, CD ve plak ile birlikte test ve okul kitaplarının satıldığı bir yer olan Akmar Pasajı, Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı’nı andırmaktadır.

Akmar Pasajı
Akmar Pasajı

Osmanağa Cami

Kadıköy Çarşı’da yer alan Osmanağa Camii, Kadı Mehmet Efendi Mescidi’nin yerine 1612 yılında I.Sultan Ahmet’in Babussade Ağası Osman Ağa tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde bakımsız kalan camii, 1811 yılında Sultan II.Mahmut tarafından yenilense de 1878 çıkan Kadıköy’deki yangında kullanılamaz hale gelmiştir. Aynı yıl tekrar yapılan camii, yapının günümüze ulaşan son halidir. Caminin bahçesinde yer alan çınar ağacı, 1880 yılında cami imamı Mehmet Asım Efendi tarafından dikilmiştir.

Osmanağa Cami
Osmanağa Cami

Antikacılar Sokağı

Kadıköy gezilecek yerler listesinde çok sayıda sokak bulunmaktadır. Bu sokaklardan biri olan Antikacılar Sokağı, sokak boyunca antika dükkanlarının bulunduğu bir yerdir. Asıl adı Tellalzade Sokak olan Antikacılar Sokağı, koleksiyonerlerin uğrak noktalarından biridir. Osmanağa Cami’nin arka tarafından yer alan sokak, otantik havasıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Antikacılar Sokağı
Antikacılar Sokağı

Boğa Heykeli

Boğa Heykeli, Kadıköy ilçesinin simgelerinden biridir. Altıyol bölgesindeki bronz heykel, 1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından yapılmıştır. Heykelin İstanbul’a nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte Paris ziyareti sırasında Padişah Abdülaziz tarafından satın alındığı söylenmektedir. Bir başka iddiaya göre Alman İmparatorluğu tarafından Fransa’dan savaş ganimeti olarak kazanılan heykelin, Almanya-Osmanlı ittifakına atfen Enver Paşa’ya hediye edildiği şeklindedir.

Boğa Heykeli, Türkiye’ye geldikten sonra sırasıyla Hilton Oteli’nin bahçesi, Taksim Gezi Parkı, Kadıköy Belediyesi önü ve şuan ki durağı olan Altıyol’a taşınmıştır.

Boğa Heykeli
Boğa Heykeli

Bahariye Caddesi

Kadıköy’ün Bahariye semtinde bulunan Bahariye Caddesi, Anadolu Yakası’nın İstiklal Caddesi’ne benzetilmektedir. Mağazaları, kahvaltıcıları, barları, meyhaneleri ve kültür sanat merkezleriyle Kadıköy gezilecek yerler listesinin en popüler noktalarından olan Bahariye Caddesi, 1992 yılında trafiğe kapatılarak bugünkü halini almıştır. 2003 yılından beri Moda Tramvay Hattı, Bahariye Caddesi’nden geçmektedir.

Resmi adı General Asım Gündüz Caddesi olan Bahariye Caddesi, yaklaşık 700 metre uzunluğundadır. Boğa Heykeli ve Süreyya Operası gibi turistik yapılara da ev sahipliği yapan cadde, paralelindeki Moda Caddesi ile birlikte Kadıköy gece hayatının yoğun olarak yaşandığı ara sokaklarla birleşmektedir.

Bahariye Caddesi
Bahariye Caddesi

Assumption Kilisesi

Kadıköy Fransız Kilisesi olarak da adlandırılan Assumption Kilisesi, 1865 yılında ibadete açılmıştır. Kadıköy Moda’da bilinen kilise, İstanbul’un en önemli Katolik kiliselerinden biridir. Kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen yapı, günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Assumption Kilisesi’nde Türk ve Fransızca ayinler düzenlenmektedir.

Assumption Kilisesi
Assumption Kilisesi

Barlar Sokağı

Kadıköy gezilecek yerler listesinde gece hayatına dair bir şeyler arıyorsanız, adresiniz Kadıköy Barlar Sokağı olmalıdır. Kadıköy ilçesinin birçok sokağın barlar ve meyhaneler bulunmasına rağmen Kadife Sokak adlandırılan bölge, barlar ve kafelerin toplandığı bir yer olarak Barlar Sokağı adını almıştır. Karşılıklı barların dizildiği Kadıköy Barlar Sokağı’nda Arkaoda, Karga, İncir Pub, Buddha Bar, Hera – Trip V2.0, Zincir Rock Bar, Lâl ve Teachers Pub gibi birçok mekan bulunmaktadır.

Kadıköy Barlar Sokağı
Kadıköy Barlar Sokağı

Moda Caddesi

Kadıköy’ün en popüler noktalarından olan Moda semti, Kadıköy Çarşı ile Kurbağalıdere arasında kalan bölümü kaplamaktadır. Semtin birçok ünlü mekanı, Moda Caddesi üzerinden yer almaktadır. Moda Sahili’nden başlayarak Kadıköy Çarşısı’na kadar uzanan Moda Caddesi, ilçede yürüyüş yapmak için en çok tercih edilen lokasyonlarının başında gelmektedir. Birçok ünlü kafe ve lokantaya ev sahipliği yapan cadde, Kadıköylülerin uğrak noktalarındandır.

Moda Caddesi
Moda Caddesi

Barış Manço Evi

Kadıköy’ün simgelerinden olan Moda’da bulunan Barış Manço Evi, Kadıköy gezilecek yerler listesindeki az sayıdaki müzeden biridir. Barış Manço’nun yaşadığı ev, Kadıköy Belediyesi tarafından yenilenerek, 9 Haziran 2010 tarihinde müze-ev haline getirilmiştir. Manço’nun kişisel eşyaları, müzik aletleri, eserleri ve şarkılarıyla donatılan Barış Manço Evi, Kadıköy gezinizde uğramanız gereken duraklardan biridir.

Barış Manço Evi
Barış Manço Evi

Moda Sahili

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki bir diğer popüler nokta, Moda Sahili’dir. Moda Parkı ve Moda İskelesi’ni de içerisinde barındıran sahil, Kadıköy’den Tarihi Yarımada, Adalar ve Marmara Denizi manzarası sunmaktadır. Kadıköy’de yürüyüş yapmak için en sık tercih edilen yerlerden olan Moda Sahili’nde bisiklet sürebilir, çimlerde oturabilir ve deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Moda Sahili
Moda Sahili

Şükrü Saracoğlu Stadyumu

İsmini, üzerinde bulunduğu araziyi Fenerbahçe Kulübü’ne kazandırmış olan Fenerbahçe Spor Kulübü eski başkanı Şükrü Saracoğlu’ndan alan stadyum, ilk olarak Papazın Çayırı adıyla 1908 yılında oluşturulmuş. Günümüze kadar çeşitli eklemelerle gelen stadyumun mülkiyeti, Fenerbahçe’ye aittir. Fenerbahçe, Türkiye’de stat mülkiyetine sahip ilk kulüp olma özelliğine sahiptir.

Şükrü Saracoğlu Stadyumu içerisinde yer alan Fenerbahçe Müzesi, Kadıköy gezilecek yerler listesinde Fenerbahçelilerin en çok ilgi gösterdiği yerdir. Maç günleri dışında her gün ziyaret edilebilen Fenerbahçe Müzesi’nde kulübün tarihine dair fotoğraflar, videolar, belgeler, kupalar ve madalyalar yer almaktadır. Müze ile birlikte Fenerbahçe Stadyumu Turları da oldukça ilgi çekmektedir. Stadyum tur ile tribünlerden soyunma odalarına kadar birçok alan ziyaret edilebilmektedir. 80 dakika süren Lacivert Tur ile uzun bir stadyum gezisi, 40 dakika süren Sarı Tur ile kısa bir stadyum gezisi yapabilirsiniz. Bununla birlikte sadece müzeye giriş yapmak da mümkündür.

Şükrü Saracoğlu Stadyumu
Şükrü Saracoğlu Stadyumu

Müze Gazhane

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki Müze Gazhane, 1891 yılında inşa edilen Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyon çalışmalarıyla 2021 yılında Müze Gazhane adıyla ziyarete açılmıştır. Tarihi gazhane binasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmesi, Kadıköy kültür-sanat hayatına yeni bir mekanın eklenmesini sağlamıştır. 130 kişilik Meydan Sahne ve 301 kişilik Büyük Sahne’ye ev sahipliği yapan Müze Gazhane bünyesinde iklim müzesi, karikatür müzesi, bilim merkezi ve sosyal alanlar bulunmaktadır.

Müze Gazhane
Müze Gazhane

Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi, sadece Kadıköy gezilecek yerler listesinin değil aynı zamanda İstanbul’un da en ünlü caddelerindendir. Anadolu Yakası’nın en popüler noktalarından olan Bağdat Caddesi, Göztepe ve Bostancı semtleri arasında yaklaşık 15 kilometre boyunca uzanmaktadır. Caddenin her iki tarafında da dünyaca ünlü marka bulunmaktadır. Hem sokak lezzetleri hem de dünya mutfağından yemekler bulabileceğiniz Bağdat Caddesi’nde çok sayıda kafe bulunmaktadır. Günün her saati yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından olan Bağdat Caddesi, Kadıköy’de görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.

Bağdat Caddesi
Bağdat Caddesi

Kalamış Marina

Fenerbahçe Marina olarak da adlandırılan Kalamış Marina, Kadıköy gezilecek yerler listesinde deniz kenarında yer alan noktalardan biridir. Anadolu Yakası’nda yatların yoğun olarak bulunduğu bir bölge Kalamış Marina, Kalamış Atatürk Parkı ile Fenerbahçe Adası arasında kalan yerdedir. 1281 yat bağlama kapasitesine sahip olan marinanın çevresinde dünya mutfaklarını barındıran restoranlar, balık lokantaları ve meyhaneler bulunmaktadır.

Kalamış Fenerbahçe Marina
Kalamış Fenerbahçe Marina

Caddebostan Sahili

Marmara Denizi kıyısındaki Caddebostan Sahili, Kadıköy gezilecek yerler listesinde gözde noktalardan biridir. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki sahil şeridini kapsayan bölgede bolca yeşil alan bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen halk plajlarının yer aldığı Caddebostan Sahili’nde kafeler, yürüyüş yolları ve banklar bulunmaktadır.

Caddebostan Sahili
Caddebostan Sahili

İstanbul Oyuncak Müzesi

Kadıköy’ün Göztepe semtinde bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi, şair ve yazar Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005 yılında kurulmaktadır. Kadıköy gezilecek yerler listesinde az sayıdaki müzeden biri olmasına rağmen şehrin önde gelen müzeleri arasında sayılan İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın 20 yılda 40’tan fazla ülkeden satın aldığı oyuncak koleksiyonuna sahiptir. 1700’lü yıllardan başlayarak günümüze kadar uzanan oyuncakların sergilendiği müze, Türkiye’deki diğer oyuncak müzelerine de örnek teşkil etmiştir.

İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi

Kazım Karabekir Paşa Müzesi

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Erenköy semtinde yer almaktadır. Kazım Karabekir Vakfı tarafından 2005 yılında ziyarete açılan müze, dört kattan oluşmaktadır. Müze koleksiyonunun çoğunluğu kitaplardan oluşurken, 3500 kadar eser sergilenmektedir. Kazım Karabekir portresi, kemanı, madalyaları, kar ayakkabıları, silahları, hatıra fotoğrafları ve üniforması müzede sergilenenler arasındadır.

Kazım Karabekir Paşa Müzesi
Kazım Karabekir Paşa Müzesi

Kadıköy Parkları

Kadıköy gezilecek yerler listesinde çok sayıda park bulunmaktadır. Özellikle Moda ve Caddebostan sahilleri tarafında yer alan parklar, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Moda Parkı, Kurbağalıdere Parkı ve Yoğurtçu Parkı ilçenin en meşhur parklarıdır. Kadıköy parklarının hemen hemen hepsinde yürüyüş yolları, banklar, jimnastik aletleri ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır.

Moda Parkı

Kadıköy gezilecek yerler listesinde yer alan çok sayıda parktan biri olan Moda Parkı, Caferağa Mahallesi’nde yer almaktadır. Bisiklet, koşu, yürüyüş ve piknik gibi seçeneklerin olduğu Moda Parkı, yaklaşık 10 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Park, tarihi Moda İskelesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi yarımadanın karşısında yer alan park, 7 gün 24 saat ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Moda Parkı
Moda Parkı

Kurbağalıdere Parkı

Moda Sahili ve Yoğurtçu Parkı’nın ortasında yer alan Kurbağalıdere Parkı, Kadıköy gezilecek yerler listesindeki görülmesi gereken yeşil alanlardan biridir. Sahil kenarında yürüyüş yolları ve rekreasyon alanlarıyla dikkat çeken park, ilçenin en sevilen dinlenme alanlarından biridir. Moda Sahili’nin bir ucundan başlayarak Yoğurtçu Parkı’na kadar günbatımında yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kurbağalıdere Parkı
Kurbağalıdere Parkı

Yoğurtçu Parkı

Kadıköy ilçesinin en meşhur parklarından olan Yoğurtçu Parkı, çoğu zaman Kurbağalıdere Parkı’yla birlikte bir bütün olarak görülmektedir. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’na oldukça yakın bir noktada yer alan parkın yanından, Kurbağalıdere geçmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derede yapılan ıslah çalışmalarıyla birlikte parkın çevresi daha da güzel bir hale gelmiştir. Kadıköy gezilecek yerler listesindeki Yoğurtçu Parkı içerisinde yürüyüş alanları, basketbol sahası ve tenis kortu bulunmaktadır.

Yoğurtçu Parkı
Yoğurtçu Parkı

Kalamış Parkı

Kalamış Atatürk Parkı olarak da adlandırılan Kalamış Parkı, Yoğurtçu Parkı’nın karşısında, Kurbağalıdere’den başlayarak Kalamış Marina’ya kadar uzanan bir alanı kaplamaktadır. Kalamış Parkı’nın marinanın hemen yanında kalan bölümünde halı saha, plaj voleybolu, masa tenisi ve tenis kortları bulunmaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle özellikle yaz döneminde bir hayli popüler olan Kalamış Parkı’nda Kalamış Yaz Festivali de gerçekleştirilmektedir.

Kalamış Atatürk Parkı
Kalamış Atatürk Parkı

Fenerbahçe Parkı

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki yeşil alanlardan biri olan Fenerbahçe Parkı, Fenerbahçe Adası’nda yer almakta ve bu adanın büyük bir kısmını kaplamaktadır. Çelik Gülersoy tarafından 1990 yılında bugünkü haline getirilen Fenerbahçe Parkı, köklü bir geçmişe sahiptir. Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalma bir sarayın kalıntılarını barından bölgeye, Osmanlı Dönemi’nde deniz feneri inşa edilmiştir. Fenerbahçe Parkı’nda ağaçların arasında yürüyüş yapabilir ve park içerisindeki kafelerde oturabilirsiniz.

Fenerbahçe Parkı
Fenerbahçe Parkı

Koşuyolu Parkı

Kadıköy’ün Koşuyolu semtinde bulunan Koşuyolu Parkı, semtin merkezinde yer almaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından bakım çalışmaları yapılan Koşuyolu Parkı’nın diğer adı, Atlı Park’tır. Antik dönemde bu bölgede koşu alanı alanı olduğu ve at yarışlarının yapıldığı düşünülmektedir. İçerisinde at heykeli de bulunan park, iki cadde arasında küçük bir alanı kaplamaktadır.

Koşuyolu Parkı
Koşuyolu Parkı

Prof. Dr. Kriton Curi Parkı

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki yeşil alanlardan biri de Profesör Doktor Kriton Curi Parkı’dır. Kozyatağı semtinde yer alan park, adını değerli bilim insanı Prof. Dr. Kriton Curi’den almaktadır. Kadıköy’de doğan Curi, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Teknolojileri alanında öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Çevre konusunda birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen Curi’nin heykeli, onun adının yaşatıldığı Profesör Doktor Kriton Curi Parkı’nda yer almaktadır.

Profesör Doktor Kriton Curi Parkı
Profesör Doktor Kriton Curi Parkı

Kadıköy Kültür ve Sanat Merkezleri

Kadıköy gezilecek yerler listesi için kültür ve sanat merkezlerine ayrı bir başlık açmak gerekiyor. İlçede çok sayıda tiyatro, sinema, gösteri ve sanat merkezi bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve özel kurumlar tarafından işletilen kültür ve sanat merkezleri, Kadıköy gezinizde keyifli bir akşam eğlencesi için tercih edebileceğiniz noktalardır. İlçede 15’ten fazla kültür ve sanat merkezi yer almaktadır.

Haldun Taner Sahnesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki Haldun Taner Sahnesi, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından işletilmektedir. Adını öykü, tiyatro, kabare yazarı ve gazeteci Haldun Taner’den alan sahne, 1925-1927 yıllarında İtalya Mimar U.Ferrari tarafından inşa edilmiştir. İlk olarak hal binası olması amacıyla inşa edilen bina, günümüzde İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve İstanbul Şehir Tiyatroları’na bağlı tiyatro sahnesi olarak kullanılmaktadır. Binada, 2021 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Haldun Taner Sahnesi
Haldun Taner Sahnesi

Kadıköy Sineması

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki tarihi noktalardan biri olan Kadıköy Sineması, 2 Nisan 1964 yılında tiyatro salonu olarak hizmete açılmıştır. Arslan Ekşioğlu tarafından yaptırılan Kadıköy Sineması, açıldığı tarihten itibaren ilk üç sene boyunca tiyatro olarak hizmet verirken, 1967 yılında sinema olarak kullanılmaya başlanmıştır. Uzun yıllar boyunca kışın sinema yazın ise tiyatro topluluklarına kiralanan bir turne mekanı olarak hizmet veren Kadıköy Sineması, Nejat Uygur, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’na ev sahipliği yapmıştır. Salon, 2018 yılında yenilenmiştir.

Kadıköy Sineması
Kadıköy Sineması

Süreyya Operası

İstanbul eski milletvekillerinden Süreyya İlmen tarafından yaptırılan Süreyya Operası binası, 6 Mart 1927 yılında açılmıştır. Uzun yıllar boyunca hem sinema gösterimleri hem de tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan Süreyya Operası, 2005 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından kiralanarak opera binasına dönüştürülmüş ve 27 Ekim 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır. Süreyya Operası, günümüzde opera, konser ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Süreyya Operası
Süreyya Operası

Moda Sahnesi

1969 yılında Kafkas Sinema adıyla kurulan, 1984 yılında ise Moda Sineması adını alan mekan, günümüzde Moda Sahnesi olarak varlığını sürdürmektedir. Tarihi Moda Sineması, yıllar boyunca konserlere, tiyatrolara, sanat söyleşilerine ve film festivallerine ev sahipliği yapmıştır. Restore edilen tarihi Moda Sineması, 2013 yılında Moda Sahnesi adıyla sanatseverlerle buluşmuştur. 3 salondan oluşan Moda Sahnesi’nde tiyatro, konser, dans, atölye çalışmaları, söyleşi, seminer ve film gösterimi gibi birçok etkinlik düzenleniyor. Moda Sahnesi’nin güncel programına modasahnesi.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Moda Sahnesi
Moda Sahnesi

Yeldeğirmeni Sanat

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki kültür sanat merkezlerinden biri olan Yeldeğirmeni Sanat, Rasimpaşa Mahallesi’ndeki 1895 yılında manastır, okul ve kilise olarak inşa edilen Notre Dame du Rosaire Kilisesi’nin restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Kadıköy Belediyesi bünyesinde 14 Mart 2014 tarihinde hizmete açılan Yeldeğirmeni Sanat, yıl boyunca konser, söyleşi, seminer, opera ve tiyatro gibi farklı etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Yeldeğirmeni Sanat
Yeldeğirmeni Sanat

Müjdat Gezen Sanat Merkezi

Kısaca MSM olarak adlandırılan Müjdat Gezen Sanat Merkezi, Kadıköy gezilecek yerler listesinin en popüler kültür-sanat mekanlarındandır. Ziverbey mevkiindeki Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro, yazarlık, kamera önü, diksiyon ve dublaj gibi birçok alanda eğitimler verilmektedir. MSM, aynı zamanda Türkiye’de Geleneksel Türk Tiyatrosu eğitimi veren ilk kurum olma özelliğini de taşımaktadır. MSM’de Meddah, Karagöz ve Orta Oyunu oyunculuk eğitimleri de verilmektedir.

Müjdat Gezen Sanat Merkezi
Müjdat Gezen Sanat Merkezi

Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki bir diğer kültür-sanat mekanı olan Caddebostan Kültür Merkezi, İstanbul Anadolu Yakası’nın önemli kültür merkezlerinden biridir. Kadıköy Belediyesi tarafından 2005 yılında açılan CKM, tiyatro oyunlarından caz ve klasik konserlere, sinema gösterimlerinden sergi ve panellere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 656 kişilik büyük salon ve 126 kişilik küçük salona sahip olan Caddebostan Kültür Merkezi’nde sinema salonları, yayınevi, restoran, spor salonu, kütüphane, sanat galerisi, fuaye sergi alanı gibi yerler bulunmaktadır. Caddebostan Kültür Merkezi, yılda ortalama 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)
Caddebostan Kültür Merkezi (CKM)

Bostancı Gösteri Merkezi

Kadıköy gezilecek yerler listesindeki kültür ve sanat mekanlarından biri olan Bostancı Gösteri Merkezi, 1991 yılında kurulmuştur. Açıldıktan sonra Sezen Aksu, Sertab Erener, Levent Yüksek, Mirkelam, Ebru Gündeş, Duman, Şebnem Ferah ve Neşet Ertaş gibi birçok ünlü ismin konserine ev sahipliği yapan Bostancı Gösteri Merkezi, konser dışında kokteyl, toplantı, seminer, sergi, yarışma ve fuar gibi farklı organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Bostancı Gösteri Merkezi
Bostancı Gösteri Merkezi

Diğer Kültür Sanat Merkezleri

Kadıköy ilçesinde özel sanat merkezi ve tiyatroların sayısı bir hayli fazladır. Bununla birlikte Kadıköy Belediyesi de bu alanda yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kadıköy Belediyesi bünyesinde kültür sanat merkezlerine kultursanat.kadikoy.bel.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Barış Manço Kültür Merkezi: Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi, 1998 yılında hizmete açılmıştır. Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Barış Manço Kültür Merkezi’nde 150 koltuk kapasiteli sahne bulunmaktadır. Nailbey Sokak’ta yer alan kültür merkezinde tiyatro, konser, söyleşi, sergi ve atölye gibi etkinlikler yapılmaktadır.

Kadıköy Boa Sahne: Kendi prodüksiyonları başta olmak üzere yerli ve yabancı sanatçılara tiyatro, sergi, müzik, eğitim ve atölye çalışmaları için ortam sunan Kadıköy Boa Sahne, ilçedeki kültür-sanat merkezlerinden bir tanesidir. Black Box tekniği ile tasarlanan Boa Sahne’de 140 kişiye kadar artırılabilir koltuk kapasitesi bulunmaktadır.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi: Adını Nazım Hikmet’ten alan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin Türkiye’nin farklı noktalarında şubeleri bulunmaktadır. 2004 yılının Ekim ayında Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan Kadıköy Ali Suavi Sokak’taki merkez, sol odaklı bir kurumdur. Sinema, fotoğraf, tiyatro, edebiyat ve müzik alanında çalışmalara ev sahipliği yapan Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy’ün hareketli noktalarından biridir.

Sinematek Sinema Evi: Kadıköy Belediyesi bünyesindeki Sinematek Sinema Evi, 2021 yılında hizmete açılmıştır. Osmanağa Mahallesi’ndeki yeniden inşa edilen tarihi köşkte hizmet veren Sinematek Sinema Evi’nde sinema salonu, film arşivi, kitaplık, sergi ve film izleme alanları bulunmaktadır.

Alan Kadıköy: Kadıköy Belediyesi tarafından Kadıköy kültür ve sanat camiasına kazandırılan Alan Kadıköy, 400 kişi kapasiteye sahiptir. Beş sahne ve sergi salonlarına sahip olan Alan Kadıköy, 360 derece kullanılabilen sahnesiyle dikkat çekmektedir. Alan Kadıköy’de tiyatro, konser ve çeşitli sahne performansları gerçekleştirilmektedir.

Kadıköy Emek Tiyatrosu: Pınar Yıldırım tarafından 2012 yılında kurulan Kadıköy Emek Tiyatrosu, coğrafya ve emek sorunlarını barından anlatıların yer verildiği bir tiyatrodur. Zengin bir etkinlik programıyla Kadıköy kültür sanat hayatına katkı sağlayan mekan, çeşitli atölyelere de ev sahipliği yapmaktadır.

Kozyatağı Kültür Merkezi: Kadıköy Belediyesi bünyesinde Kozyatağı Kültür Merkezi, 24 Nisan 2010 tarihinde ziyarete açılmıştır. Kadıköy ilçesindeki çok sayıdaki kültür merkezinden biri olan Kozyatağı Kültür Merkezi’nde 400 kişilik ‘Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’, 200 kişilik konferans salonu, 3 adet 90’ar kişilik toplantı salonu, sanat galerileri ve fuayeler bulunmaktadır.

Kadıköy gezilecek yerler listesi dışında şehirdeki diğer turistik noktaların tamamına göz atmak için İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir