İstanbul Kapalıçarşı

İstanbul’da gezilecek yerlerden biri olan Kapalıçarşı, dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından bir tanesidir. İçinde 64 cadde ve sokak bulunduran çarşının en yoğun zamanlarında ziyaretçi sayısının yarım milyona ulaştığı belirtilmektedir. 2 adet bedesten, 16 adet han ve 22 kapısı bulunan çarşının yüzölçümü, 45.000 metrekareden daha fazladır. Çarşı içerisinde 3600 dükkan ve bu dükkanlarda 20.000 civarında çalışan bulunmaktadır. İstanbul’un bu tarihi mekanı, günlük ortalama 250-300 bin kadar ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Kapalıçarşı Tarihçesi

Çarşının temeli 1461 senesinde Fatih Sultan Mehmet döneminde atılmıştır. Dev ölçülerde bir labirenti andıran çarşı, görüntüsüyle bir şehri andırmaktadır. Kurulduğu tarihten itibaren zaman içerisinde gelişip büyümüş bir yapıdır. 15.yüzyıldan kalma kalın duvarlı, sıralı kubbelerle örtülü olan yapı, sonraki yüzyılarda gelişen sokaklarında üzeri örtülerek ekler halinde büyümüştür. Zamanında her meslek grubuna göre ayrılmış olan sokaklar ve caddelerde el işi imalatlar satılmaktaydı. Bu imalatlar sıkı bir şekilde denetlenmiş, tarih boyunca çarşıda ticari ahlak ve törelere saygı gösteren bir anlayış yaşamıştır. Bütün dükkanlar aynı alana sahip olacak şekilde inşa edilmiştir. Bununla birlikte satıcılar arasında rekabet yasaklanmıştır. Ürünlere Osmanlı Devleti’nin belirlediği fiyattan daha yüksek bir fiyat konulması da yasaklanmıştır.

Kurulduğu tarihten itibaren Büyük İstanbul yangını da dahil olmak üzere bir çok yangın ve deprem yaşayan Kapalıçarşı, bu olaylarda büyük hasarlar almıştır. Bu hasarlardan sonra çarşıda restorasyonlar yapılırken en geniş çaplı restorasyonun 1894 tarihinde yapıldığı bilinmektedir.

İstanbul Kapalıçarşı
İstanbul Kapalıçarşı

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan çarşı, içerisinde farklı sektörlerden bir çok dükkanı barındırmaktadır. Kapalıçarşı’nın en büyük özelliklerinden biri de kendi içerisinde altın, döviz ve emtia endeksine sahip olmasıdır. Bu özelliği ise Türkiye’de tezgah üstü piyasalardan birine ev sahipliği yapmaktadır.

Borsa faaliyetlerinin yanı sıra Türk kültürüne yansıtan dükkanlar, özellikle turistler tarafından büyük ilgi çekmektedir. Çeşit çeşit baharatlar, lokumlar ve el yapımı halılar başta olmak üzere Türk kültürü ve Orta Doğu coğrafyasına ait olan pek çok ürün burada satılmaktadır. Kapalıçarşı’nın içerisinde polis karakolu, itfaiye merkezi, sağlık merkezi, özel güvenlik, PTT ve tüm banka şubeleri de yer bulunmaktadır.

Kapalıçarşı Ziyaret Günleri ve Ziyaret Saatleri

Çarşı, pazar günleri haricinde haftanın her günü ziyarete ve alışverişe açıktır. Bunun haricinde Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı zamanlarında da kapalı olmaktadır. Çarşının açılışı saati 08:30, kapanış saati ise 19:00’dır.

İstanbul’da gezilecek bütün yerleri tek bir sayfadan incelemek için, İstanbul Gezilecek Yerler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kapalıçarşı
Kapalıçarşı

Kapalıçarşı’ya Nasıl Gidilir ? Nerede ? Ulaşım

Çarşı, İstanbul Beyazıt’ta bulunmaktadır. Beyazıd  Tramvay Durağı ile Kapalıçarşı’ya ulaşım sağlanabilir. Taksim’den çarşıya gitmek için 61B Beyazıt – Taksim otobüsüne binilmelidir. Beyazıt tarafına giden bütün otobüsler, bölgeye ulaşmak için kullanılmaktadır.

Çarşının tam konumuna Google Maps üzerinden bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir