Sivas Ulu Cami

Sivas Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan çok sayıda gezilecek yerden bir tanesidir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Kutbeddin Melikşah’ın saltanatında Kızılarslan bin İbrahim tarafından 1196-1197 yıllarında Kul Ahi’ye yaptırılan Ulu Cami, Anadolu’nun en eski camilerindendir. Caminin en belirgin özelliği ise minaresindeki eğriliktir.

Selçuklular döneminde yapılmasına rağmen bazı kaynaklarda Danışmentliler eseri olarak da kabul edilmektedir. 1178 yılında Selçuklulara bağlanan Danışmentliler, bu yüzyılın sonlarına kadar adlarıyla anılan mimari örnekler vermeye devam etmiştir.  Bu caminin yapılış tarihi de Danışmentliler bölgede hakimiyetini koruduğu dönemlere denk gelmektedir.

Sivas Ulu Cami
Sivas Ulu Cami

Sivas Ulu Cami Mimari Özellikleri

T.C. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan ”Türkiye Ulu Camileri” isimli çalışmada Sivas Ulu Cami’den de bahsedilmektedir. Sivas Ulu Cami PDF dosyası ile caminin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını görüntülemek mümkündür.

1212 yılında I. İzzettin Keykavus döneminde caminin onarımı gerçekleşmiştir. Bu onarımlar sırasında dönemin mimari özelliğini yansıtan bir minare de yapıya eklenmiştir. Caminin ilk inşasında duvarlar küçük taşlarla örülmüşken, daha sonraki onarımlarda kesme taş kullanılmıştır.

Dikdörtgen yapılı planı, avlu kısmına üç yönden girişi, kufe tipli cami sınıfına giren nadir örneklerden olan Ulu Cami, 54,70 x 33,70 metre iç ölçülerindedir. Caminin avlu kısmında Osmanlı dönemine ait 23 adet mezardan oluşan hazire (Cami, türbe, tekke vb. yerlerde çevresi parmaklıklarla çevrili mezar yeri) bulunmaktadır.

Sivas Ulu Cami Haziresi
Sivas Ulu Cami Haziresi

Sivas Ulu Cami Minaresi

Sivas Ulu Cami’nin en dikkat çekici özelliklerden birisi, eğik minaresidir. Bu haliyle İtalya’daki Pisa Kulesi‘ni andıran minare, tuğla malzemeyle inşa edilmiş ve çini ile süslenmiştir. Silindirik gövde yapısındaki minarenin yapımında kullanılan tuğlalar sepet örgüsü şeklinde dizilmiştir. Gövdenin orta kısmında geniş bir bordür yer almaktadır, buradaki renkli kesme çinilerden örgülü kufi bir yazı kuşağı bulunmaktadır. Çinilerin ve yazıların büyük kısmı günümüzde dökülmüştür.

Sivas Ulu Cami Minaresi
Sivas Ulu Cami Minaresi

Sivas Ulu Cami Hızır Direği

Ulusal basında da sıkça haberlere konu olan Ulu Cami Hızır Direği, vatandaşların ilgisini çekmektedir. Evlilik için talip bulmak isteyenlerden hastalıklarına şifa arayanlara kadar birçok kişi ibadetini Hızır Direği’nin altında yapmaktadır. Cami içerisinde bulunan 50 direk arasında 31 numaralı direk, bu özelliği ile diğerlerinden ayrılmaktadır. Peki bu direğe Hızır Direği denilmesinin sebebi nedir?

Yıllar önce Ulu Cami’de imamlık yapan Mehmet Tevfik Ürgüp, bir gün sabah erken saatlerde ibadetini yapmak için yalnız başına camiye girmiştir. Ürgüp, burada ibadetini yaparken Hızır Aleyhsellimin de ibadet ettiğini görür. İmamın olayı çevresindekilere anlatması ve dilden dile yayılmasıyla birlikte 31 numaralı direk Hızır Direği olarak anılmaya başlar. Burada anlatılan örneğin çok benzeri, Bursa Ulu Cami için de söylenmektedir. Bursa Ulu Cami’deki Vav harfinin bulunduğu yerde Hızır Aleyhsellimin namaz kıldığı rivayet edilmektedir.

Sivas Ulu Cami Gölgesi

Güneş ışınlarının belirli bir açıda gelmesiyle birlikte kapısında namaz kılan bir erkek görüntüsünün ortaya çıktığı Ulu Cami bulunmaktadır. Bu cami de Sivas ili sınırlarında yer alsa da asıl yeri Divriği ilçesidir. Sivas şehir merkezinde bulunan Ulu Cami kadar köklü bir geçmişe sahip olan ve kapısındaki gölgeler ile ulusal basında yer bulan Divriği Ulu Cami, şehir merkezindekiyle aynı isimde olmasından dolayı zaman zaman karıştırılmaktadır. Süslemeleriyle de meşhur olan Divriği Ulu Cami Cennet Kapısı, yine bu caminin görülmesi gereken özelliklerindendir.

Divriği Ulu Cami Gölgesi
Divriği Ulu Cami Gölgesi

Sivas Ulu Camii Nerede?

Yapı, Sivas şehir merkezinde Hoca Ahmet Yesevi Caddesi ve Fevzi Çakmak Caddesi yakınında yer almaktadır. Cami, Sivas’ın tarihi kent meydanına (Sivas Cumhuriyet Meydanı) 300 metre uzaklıktadır.

Yazı içeriği ve görseller, Tatil Ana sitesi tarafından hazırlanmıştır. Link kullanarak kaynak göstermeden kullanılması yasaktır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir