Kapadokya Gezilecek Yerler (30+ Yer)

Kapadokya gezilecek yerler listesi, Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından bazılarını barındırmaktadır. Göreme, Uçhisar, Avanos, Ürgüp, Çavuşin, Kaymaklı, Ihlara ve Derinkuyu bölgeleri, Kapadokya gezilecek yerler listesinde akla gelen ilk yerlerdir.

Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağı’nın yaklaşık 60 milyon önce püskürttüğü lav ve küllerden oluşan yumuşak tabakanın yağmurlar ve rüzgarlar tarafından milyonlarca yıl boyunca aşınmasıyla ortaya çıkan Kapadokya, Hıristiyanlığı en önemli merkezlerinden biridir. Bölgedeki ilk yerleşimler, Paleolitik döneme kadar uzanırken Hititler sonraki dönemde Hıristiyanlığın merkezi haline gelmiştir. Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hıristiyanlar, bölgede çok sayıda kaya ev ve kilise inşa ederek burayı dev bir sığınak haline getirmiştir. Dolayısıyla bu bölge jeolojik oluşumlar temelinde tarihi eserlerin ve gezilecek yerlerin geniş bir alana yayıldığı bir turizm bölgesidir. Göreme Açık Hava Müzesinden, Ihlara Vadisi’ne, Hacı Bektaş’tan Derinkuyu’ya jeolojik harikalar ve tarihi miraslar diyarı olan Kapadokya bölgesini doyasıya gezmek için Nevşehir Kapadokya Havalimanı Rent A Car hizmeti iyi bir seçim olacaktır.

Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya’da Müze Kart Geçerli Olan Müzeler

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki birçok noktada Müze Kart geçerlidir. Türk vatandaşı olmayanlar için ise Museum Pass Cappadocia adında özel bir giriş kartı bulunmaktadır. Museum Pass Cappadocia ile 3 gün boyunca Nevşehir ve Aksaray illerindeki 10’dan fazla müze ziyaret edilebilmektedir. Bu kartla ilgili detaylı bilgi almak için muze.gov.tr adresine göz atabilirsiniz. Kapadokya ve çevresindeki Müze Kart’ın geçerli olduğu müzeler, şu şekildedir:

  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Göreme Örenyeri
  • Karanlık Kilise (Göreme)
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri
  • Çavuşin Kilisesi
  • El Nazar Kilisesi
  • Mazı Yeraltı Şehri
  • St. Jean Kilisesi (Gülşehir)
  • Tatlarin Yeralti Şehri
  • Ürgüp Müzesi
  • Özkonak Yeraltı Şehri
  • Zelve Açık Hava Müzesi
  • Paşabağlar Örenyeri

YouTube video

Kapadokya Gezilecek Yerler Rotası

Kapadokya gezilecek yerler listesinde bölgeler, farklı ilçelere dağılmış durumundadır. Nevşehir ili sınırları içerisinde Kapadokya’daki turistik noktaların bir çoğu Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Çavuşin ve Zelve yerleşim yerlerinde bulunmaktadır. Bu bölge aynı zamanda Göreme ve Kapadokya Tarihi Milli Parkı adıyla doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Kapadokya gezilecek yerler listesi, çoğunlukla kayaların içerisinde oyulmuş kiliselerden ve yeraltı şehirlerinden oluşmaktadır. Alt kısımdaki Google Haritalar listesinden Kapadokya turistik yerlerinden öne çıkanları görüntüleyebilirsiniz.

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Örenyeri, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden kalma birçok kaya kilisesine ev sahipliği yapmakla birlikte peribacaları adı verilen kaya şekillerinin de en yoğun bulunduğu bölgedir. 9.yüzyıldan 13.yüzyıla kadar Hıristiyanların dini merkezlerinden biri olan Zelve Örenyeri’nde öne çıkan bazı kiliseler Balıklı, Üzümlü ve Geyikli’dir. Avanos ilçesi sınırları içerisinde Zelve, MüzeKart ile ziyaret edilebilmektedir. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Nevşehir Zelve Açık Hava Müzesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Zelve Açık Hava Müzesi
Zelve Açık Hava Müzesi

Paşabağları Örenyeri

Zelve Vadisi’nde bulunan ve eski adı ”Rahipler Vadisi” olan Paşabağları, Kapadokya gezilecek yerler listesindeki önemli noktalardan biridir. Çok gövdeli ve başlı olan bölgedeki peribacaları, şapel ve oturma mekanı olarak geçmiş yıllarda kullanılmıştır. Bölgedeki dikkat çekici yapılardan biri, Aziz Simeon adına yapılmış olan şapel ve inziva hücresidir. 2020 yılından itibaren turizme kazandırılan bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır ve Müze Kart geçerlidir. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Paşabağları Müze ve Örenyeri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Paşabağları Örenyeri
Paşabağları Örenyeri

Çavuşin Kilisesi

Göreme-Avanos yolunun kenarında yer alan Çavuşin Kilisesi, kaya içine iki katlı şekilde oyulmuştur. Kilisenin alt katında keşiş odaları yer alırken, üst katında ise kilise kısmı bulunmaktadır. Doğu Roma İmparatoru Nicephorus Phocas’ın Kapadokya’ya 964-965 yıllarında yaptığı ziyaret sonrasında inşa edilen kilisede İmparator Nicephorus Phocas, karısı Teafano ve diğer aile üyelerinin resimleri bulunmaktadır. Kilisede işlenen diğer konular ise bölgedekiler gibi İncil ve Hz. İsa’nın hayatından kesitlerdir. Nevşehir Çavuşin Kilisesi başlıklı yazımızdan yapıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çavuşin Kilisesi
Çavuşin Kilisesi

Vaftizci Yahya Kilisesi

Kapadokya’daki en eski kiliselerden biri olan Aziz Vaftizci Yahya Kilisesi, Çavuşin bölgesindedir. 964-965 yılları arasında inşa edildiği düşünülen kilisenin ön cephesi, erozyon nedeniyle yıkılmıştır. Giriş kısmının hemen arkasında Vaftizci Yahya’ya adanmış üçlü bazilika bulunmaktadır. Hz. İsa’nın vaftizini yapan Yahya’nın öldürülmesine neden olan meşhur ”Salome’nin dansı” anlatısı, duvar resimleriyle tasvir edilmiştir. Ayrıca Bizans döneminde Aziz Hieron’a ait kutsal emanetler de bu kilisede saklanmıştır.

Vaftizci Yahya Kilisesi
Vaftizci Yahya Kilisesi

Devrent Vadisi

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki Devrent Vadisi, Hayal Vadisi (Imagination Valley) olarak da adlandırılan bir bölgedir. Bölgedeki peri bacalarının fantastik şekillerinden dolayı bu adı alan vadideki kayaların bir kısmı gün batımında farklı renklere bürünmektedir. Bu nedenle Pempe Vadi olarak da adlandırılan bölge, tur acentalarının sık sık gezi düzenlediği rotalardandır. Çok fazla ziyaretçi çeken bölgedeki peri bacaları, tahrip edilmemesi için çitlerle çevrilmiştir.

Devrent Vadisi
Devrent Vadisi

Aşıklar Vadisi

Yaklaşık 5 kilometrelik uzunluğuyla Kapadokya gezilecek yerler listesinin en popüler noktalarından olan Aşıklar Vadisi, Kapadokya balon turlarını izlemeniz için en ideal yerlerdendir. Gündoğumunda Güneş tam karşınızdan doğarken, havalanan balonlarla birlikte muhteşem manzaralar oluşmaktadır. Bağıldere tabelasını takip ederek ulaşılan bölgeye toplu taşıma olmadığı için özel aracınızla veya turlarla gitmeniz mümkündür. Bölgenin yapısının bozulmaması için asfalt yol yerine toprak bir yolla gidilmektedir.

Aşıklar Vadisi
Aşıklar Vadisi

Chez Galip Saç Müzesi

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki Saç Müzesi, dünyanın en ilginç müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Avanos merkezdeki bu müze, Galip’in çömlekçi dükkanının hemen altında bulunuyor. 16 binden fazla kadın saçı örneğiyle dolu olan müzedeki saçlar, burayı ziyaret eden farklı kadınlara ait. Müzenin hikayesi ise Galip’in arkadaşlarından birinin Avanos’tan ayrıldığı sırada ona kendisini hatırlatması için saçından bir parça kesip bırakmasıyla başladı. O günden sonra dünyanın dört bir yanından kadınların saçlarından toplayan Galip Usta, her yıl iki defa 6. ve 12. ayda çekiliş düzenliyor. Bu tarihlerde dükkana gelen ilk müşteri, duvardaki isimleri ve adresleri bulunan kişilerin saçlarından 10 tane seçiyor. Sonrasında ise seçilen kişiler, masrafları Galip Usta tarafından karşılanan bir haftalık Kapadokya tatili kazanıyor.

Chez Galip Saç Müzesi
Chez Galip Saç Müzesi

Güray Müze

Avanos ilçesindeki Güray müze, çağdaş müzecilik anlayışıyla görülmeye değer noktalardan biridir. Zaman zaman sosyal etkinliklere de ev sahipliği yapan Güray Müze, yerin 20 metre altında 1.600 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olma özelliğini taşıyan yapıda Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu ve Sergi Salonu olmak üzere 3 ayrı bölüm bulunmaktadır.

Güray Müze
Güray Müze

Meryem Ana Kilisesi

Avanos’a birkaç kilometre uzaklıktaki Dereyamanlı bölgesinde yer alan Meryem Ana Kilisesi, Vatikan’dan gelen temsilcilerin bulunduğu bir törenle ibadete açılmıştır. Kapadokya’da aktif olarak kullanılan kiliselerden biri olma özelliği taşıyan kilisenin önüne kadar araçla ulaşım imkanı bulunmaktadır. Demir ızgara ile kapatılan giriş kapısından geçildikten sonra içine girilen kilisede muhtelif tarzlarda haç kabartmaları bulunmaktadır.

Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi

Ürgüp Müzesi

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki müzelerden biri olan Ürgüp Müzesi, 1971 yılının Temmuz ayında ziyarete açılmıştır. Yaklaşık 10 milyon yıl öncesine tarihlenen mamut dişi fosilleri, deniz mahsulleri fosilleri, toprak el yapımı seramikler, metal ve cam eserler, sikkeler, madalyalar, Ürgüp ve yöresinin kültürünü aktaran dokuma, madeni, taş ve cam eserler Ürgüp Müzesi’nde sergilenenler arasındadır.

Ürgüp Müzesi
Ürgüp Müzesi

Temenni Tepesi

Ürgüp ilçesinin merkezinde yer alan Temenni Tepesi, yaklaşık 80-100 metre yüksekliği ile şehir manzarasını panoramik olarak izleyebileceğiniz bir noktadır. Ürgüp’ün hemen her noktasından görülebilen tepede çay bahçesi bulunmaktadır. Adını dilek bulunarak çapıt bağlanmasından alan Temenni Tepesi’nde kaya mezarları ve kümbet yer almaktadır.

Temenni Tepesi
Temenni Tepesi

Asmalı Konak

2000’li yıllarda en popüler Türk dizilerinden olan Asmalı Konak, Ürgüp’te bulunan yapıda çekilmiştir. Dizinin çekimlerinde iki farklı yapı kullanılmakla birlikte bunlarda biri Ürgüp ilçe merkezinde diğeri ise ilçe merkezine 5 kilometre mesafededir. Ürgüp ilçe merkezindeki Asmalı Konak, Kapadokya gezilecek yerler listesindeki popülerliğini hala korumaktadır. Girişin ücretli olduğu Ürgüp merkezdeki yapının bazı odaları müze şeklinde sergilenmektedir. Bununla birlikte içerideki kafede çay içmeniz ve bol bol fotoğraf çekinmeniz de mümkündür.

Asmalı Konak
Asmalı Konak

Sarıca Kilisesi

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki birçok kilise gibi kaya içerisine oyulan bir yapı olan Sarıca Kilisesi, Ürgüp ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafededir. Hemen ilerisinde yer alan Pancarlık Kilisesi ile birlikte bölgenin az bilinen yapılarından olan Sarıca Kilisesi, 2001-2004 yılları arasında restorasyon sürecinden geçirilerek turizme kazandırılmıştır.

Sarıca Kilisesi
Sarıca Kilisesi

Pancarlık Vadisi ve Kilisesi

Ortahisar Kasabası’nın güneyinde yer alan Pancarlık Kilisesi, kendisiyle aynı taşıyan vadinin içerisindedir. Daha çok yeşil zeminli olan kilisenin freskleri, oldukça iyi korunarak günümüze ulaşmıştır. İncil’deki sahnelerin yer alan freskleri barındıran Pancarlık Kilisesi’nin 11.yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kilisenin hemen başlangıcında yer alan Pancarlı Vadisi ise Kapadokya gezilecek yerler listesindeki önemli yürüyüş rotalarından birini oluşturmaktadır. Vadi boyunca Pancarlık Kilisesi’yle birlikte Kepez ve Sarıca Kiliseleri’ni de görmek mümkündür.

Pancarlık Vadisi ve Kilisesi
Pancarlık Vadisi ve Kilisesi

Üç Güzeller

Kapadokya gezilecek yerler listesinin simge noktalarından biri, Üç Güzeller’dir. Ürgüp ilçe merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan Üç Güzeller, Erciyes Dağı’nın muhteşem manzarası eşliğinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İki büyük ve bir küçük peri bacasından oluşan Üç Güzeller, bölgedeki seyir terası sayesinde geniş bir manzara sunuyor.

Üç Güzeller
Üç Güzeller

Kızılçukur Vadisi

Red Valley olarak adlandırılan Kızılçukur Vadisi, Kapadokya gezilecek yerler listesinde günbatımının ve gündoğumunun en iyi izlendiği noktalardan biri. Kızıl renkte kayalara ve peri bacalarına ev sahipliği yapan vadi, adını buradan alıyor. Ortahisar mevkiinden başlayan Kızılçukur Vadisi, yaklaşık 5 kilometrelik bir yürüyüş rotasını içeriyor ve Çavuşin Köyü’ne kadar uzanıyor. Yürüyüş rotası üzerinde Üzümlü Kilisesi, Direkli Kilise ve Haçlı Kilise gibi birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Kızılçukur Vadisi
Kızılçukur Vadisi

Hallaç Manastırı

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki bir başka tarihi nokta, Hallaç Manastırı’dır. Ortahisar yakınlarındaki manastır, büyük bir kaya kütlesine oyularak yapılmıştır. 11’inci yüzyıldan günümüze ulaşan Hallaç Manastırı, geçmiş dönemlerde rahiplerin bölge halkına ilaç yaptığı ve hastaların bakıldığı bir yapı olarak kullanılıyordu. Hastane özelliğiyle birlikte kilise olarak da kullanılan yapı, Selçuklular döneminde yeniden düzenlenmiştir. Yapı, sağlamlaştırma ve çevre düzenlemeleri çalışmalarının ardından turizme kazandırılmıştır.

Hallaç Manastırı
Hallaç Manastırı

Ortahisar Kalesi

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki en büyük peri bacası olma özelliği taşıyan Ortahisar Kalesi’nin tarihi, M.Ö. 1.500’lü yıllardan Etiler dönemine kadar uzanmaktadır. Kalede Etiler’den sonra Frigyalılar, Likyalılar, Persler, Roma ve Bizans hakimiyetlerinin ardından Osmanlı egemenliğine girmiştir. Dünyanın ilk çok katlı yerleşim yerlerinden olan Ortahisar Kalesi, İpek Yolu üzerindeki kervanların uğrak noktasından biri olarak önemini tarih boyunca sürdürmüştür. Kale, Kapadokya’da turizme kazandırılan ilk yapılardan biridir.

Ortahisar Kalesi
Ortahisar Kalesi

Aynalı Kilise

Kapadokya gezilecek yerler listesinde Fırkatan Kilisesi olarak da bilinen Aynalı Kilise, Ortahisar ilçe merkezine 1 kilometre mesafededir. 10.yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği düşünülen kilisenin duvar süslemelerinde Hz. İsa, Meryem Ana ve St. Georgeos’un yaşamlarından sahneler tasvir edilmektedir. Kapadokya bölgesindeki diğer kiliselere göre farklı bir mimariye sahip olan Aynalı Kilise’nin içerisinde gizli geçitler, mutfak bölümü, erzak depoları ve sığınaklar bulunmaktadır.

Aynalı Kilise
Aynalı Kilise

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme kasabasına 2 kilometre uzaklıktaki Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya gezilecek yerler listesindeki en dikkat çekici noktalardandır. Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na 45 kilometre olmasının yanı sıra Kayseri Erkilet Havalimanı’na da 75 kilometre mesafededir. Bu sayede Kayseri Havalimanı vasıtasıyla da bölgeye ulaşım mümkün olmaktadır. Kayseri Erkilet Havalimanı’na indikten sonra Kayseri Erkilet Havalimanı Rent A Car ile yola koyulabilirsiniz. Bölgede M.S. 4’üncü yüzyıldan 13’üncü yüzyıla kadar manastır hayatı etkin bir biçimde yaşanmıştır. Göreme Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu bölgedeki hemen her kayanın içerisinde evler, kiliseler, şapeller, mutfaklar ve oturma alanları bulunmaktadır. Bölgedeki mağara kiliselerin içerisinde dikkat çekici süslemeler bulunmaktadır. Kilise tasvirleri genel olarak Tevrat, İncil ve Hz. İsa’nın hayatından kesitler içermektedir. Göreme Açık Hava Müzesi’nde ziyaret edebileceğiniz kiliseler: Kızlar Manastırı, Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilse, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Pantokrator Kilisesi, Malta Haçlı Kilise, Azize Catherine Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise’dir. Bölge hakkında detaylı bilgi almak için Göreme Açık Hava Müzesi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi

Tokalı Kilise

Birçok kaynağa göre Kapadokya gezilecek yerler listesinin en eski kilisesi olma özelliğini taşıyan Tokalı Kilise, Göreme Açık Hava Müzesi’nin hemen girişindedir. Eski kilise, yeni kilise, eski kilisenin altındaki kilise ve yeni kilisenin kuzeyinde yer alan şapelle birlikte 4 mekandan oluşan Tokalı Kilise, 10.yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Müze Kart ile ziyaret edilebilen kilise içerisinde Hz. İsa’nın hayatı başta olmak üzere aziz figürleri ve İncil’den çeşitli sahneler tasvir edilmiştir.

Tokalı Kilise
Tokalı Kilise

Göreme Panorama (O Ağacın Altı)

Uçhisar – Göreme yolu arasında panoramik manzara sunan birçok işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerden biri de ”O Ağacın Altı” isimli kafedir. Yol üzerinde hediyelik eşya alınabilecek, yemek yenilip, çay içilebilecek işletmelerden biri olan O Ağacın Altı, oldukça güzel bir Kapadokya manzarası sunmaktadır. İşletmeyle ilgili daha fazla bilgi almak için O Ağacın Altı Göreme Panorama başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Göreme Panorama (O Ağacın Altı)
Göreme Panorama (O Ağacın Altı)

Uçhisar Kalesi

Nevşehir il merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Uçhisar, Kapadokya’nın girişini oluşturmaktadır. Kapadokya gezilecek yerler listesinin büyük bir çoğunluğunu Uçhisar Kalesi üzerinden görmeniz mümkündür. Bölgeye hakim bir peri bacası olan Uçhisar Kalesi’nin tarihi Roma ve Bizans dönemlerine kadar uzanmaktadır. Bununla birlikte kalenin yapım tarihinin M.Ö. 4 ila 1’inci yüzyıla kadar uzandığını öne süren kaynaklara da rastlamak mümkündür. Birbirine bitiş olan iki sivri peri bacasından oluşan Uçhisar Kalesi’nin büyük yapısı ”Ağanın Kalesi” küçük yapısı ise ”Çavuşun Kalesi” olarak adlandırılmaktadır.

Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya gezilecek yerler listesinin popüler noktalarından olan Güvercinlik Vadisi, Uçhisar ile Göreme arasında kalan bölgededir. Lav ve küllerin oluşturduğu tabakada görülen antik mağaraların bulunduğu vadinin adı, bölgede yaşayan güvercinlerden ve kayalara oyulan güvercinliklerden gelmektedir. 4 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip olan Güvercinlik Vadisi, Kapadokya sıcak hava balonlarının geçiş güzergahı üzerindedir.

Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi

Gomeda Vadisi

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki vadilerden biri olan Gomeda Vadisi, Mustafapaşa yerleşim yerinin batısında bulunmkatadır. Aksaray Ihlara Vadisi’nin bir benzeri olan Gomeda Vadisi’nde kaya kiliseleri ve barınaklarla birlikte dere bulunmaktadır. Şeytan Deresi olarak da adlandırılan Gomeda Vadisi, Türk korku filmine de ev sahipliği yapmıştır. 2007 yılında yönetmen Tan Tolga Demirci’nin ”Gomeda” ismini taşıyan korku filmi, bu bölgede çekilmiştir.

Gomeda Vadisi
Gomeda Vadisi

Mazı Yeraltı Şehri

Kapadokya gezilecek yerler listesinde çok sayıda yeraltı şehri bulunmaktadır. Antik adı ”Mazata” olan Mazı köyündeki Mazı Yeraltı Şehri, görülmesi gereken noktalardan biridir. Ürgüp’e 18 kilometre uzaklıkta yer alan Mazı Yeraltı Şehri’nin farklı noktalarda 4 girişi tespit edilmiştir. 4 kattan oluştuğu tahmin edilen yeraltı şehrinin ilk iki katı turistler için ziyarete açıktır. 2003 yılında yaşanan çökmeler nedeniyle ziyarete kapatılan Mazı Yeraltı Şehri, gerekli çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 2015 yılının Temmuz ayında tekrar ziyarete açılmıştır.

Mazı Yeraltı Şehri
Mazı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir’e 20 kilometre uzaklıktaki Kaymaklı kasabasında yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri, 8 kattan oluşmaktadır. Kaymaklı bölgesinin tarihi, M.Ö. 3000 yılına kadar uzanırken, Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin Hititler Dönemi’nde yapıldığı tespit edilmiştir. Roma ve Bizans dönemlerinde de yeni alanlar eklenen şehir, birbirine bağlı odalar, salonlar, depolar, mahzenler, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları ve kilise gibi kısımlardan oluşmaktadır. Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin ilk dört katı ışıklandırılmış şekilde turistler tarafından gezilebilmektedir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri ile beraber Kapadokya gezilecek yerler listesindeki en dikkat çekici yeraltı şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri’dir. Nevşehir’e 30 kilometre uzaklıktaki Derinkuyu ilçesinde yer alan şehir, 1963 yılında evine tadilat yaptırmak isteyen bir köylü tarafından tesadüfen bulunmuş ve 1965 yılında turizme açılmıştır. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin Prohitit, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Yeraltı şehrinde kilise, ahır, şaraphane, misyoner okulu, su kuyuları, erzak depoları ve havalandırma sistemi gibi birçok kısım bulunmaktadır. Günümüzde Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin 8 katı düzenlenerek turistlerin ziyaretine açılmıştır. Bunun birlikte şehrin toplamda 12-13 katlı olduğu tahmin edilmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Tatlarin Yeraltı Şehri

Acıgöl ilçesine 10 kilometre mesafede yer alan Tatlarin Yeraltı Şehri, 1975 yılında tespit edilmiş ve restorasyon çalışmalarının ardından 1991 yılında turizme kazandırılmıştır. Kale olarak adlandırılan tepenin yamacında yer alan Tatlarin Yeraltı Şehri’nin civarında çok sayıda kilise olduğu fakat bunların doğal nedenlerden dolayı yıkıldığı tespit edilmiştir. Oldukça geniş bir alanı kaplayan yeraltı şehrinin küçük bir kısmı temizlenmiş ve 2 katı ziyarete açılmıştır. Tatlarin Yeraltı Şehri’ndeki odaların büyüklüğü, kiliselerin ve erzak depolarının sayısının fazlalağı burada askeri bir garnizon veya manastır olduğunu düşündürmektedir.

Tatlarin Yeraltı Şehri
Tatlarin Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’a 14 kilometre mesafedeki Özkonak Kasabası’nda yer almaktadır. İdiş Dağı’nın kuzey yamacında bulunan volkanik tüf tabakalarının kalın olduğu noktaya inşa edilen şehrin tarihinin M.Ö. 400’lü yıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Apartman düzeninde olup, tünellerle birbirine bağlanarak oluşturulan Özkonak Yeraltı Şehri, sürgü taşlar sayesinde giriş kısımlarının kapatılmasıyla düşman tehditlerine karşı savunulmuştur. Yeraltı şehrinin tamamına günümüzde hala ulaşılmamıştır. Temizlenen kısımlar ise turistlerin ziyaretine açıktır.

Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri

Belha Manastırı

Kapadokya gezilecek yerler listesindeki Özkonak Yeraltı Şehri’ni ziyaret ettikten sonra bölgede gezebileceğiniz bir başka turistik nokta, Belha Manastırı’dır. Roma İmparatorluğu’nun baskılarından kaçan ilk Hıristiyanların din öğretilerinin gerçekleştirildiği büyük merkezlerden biri olan Belha Manastırı, Özkonak Yeraltı Şehri’ne 3.5 kilometre mesafede yer alıyor. Büyük bir bölümü tahrip olan ve çöken manastır, restorasyon çalışmalarıyla Kapadokya turizmine kazandırılmıştır.

Belha Manastırı
Belha Manastırı

Sapsız Meşe (Anıt Ağaç)

Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesinde gezilecek bir başka turistik nokta, Sapsız Meşe adı verilen anıt ağaçtır. 500 yıldan uzun bir geçmişe sahip olan Sapsız Meşe, Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2011 yılında tescillenerek koruma altına alınmıştır. 30 metre uzunluğundaki tarihi meşe ağacı, 6 metre 80 santimetrelik çapa sahiptir.

Sapsız Meşe (Anıt Ağaç)
Sapsız Meşe (Anıt Ağaç)

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir